Οι επιδράσεις της καφεΐνης στο σώμα σας

Πολλοί από εμάς αναζητάμε  σε ένα το πρωί ένα  φλιτζάνι καφέ ή μια  δόση καφεΐνης το απόγευμα για να μας βοηθήσουν να περάσουμε τη μέρα. Η καφεΐνη είναι  ευρέως διαθέσιμη ,η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), λέει ότι περίπου το 80 τοις εκατό των ενήλικων των ΗΠΑ λαμβάνει κάποια μορφή καφεΐνης κάθε μέρα. Αλλά η καφεΐνη κάνει πολύ περισσότερα από το να σας κρατά ξύπνιους. Είναι ένα διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος που επηρεάζει το σώμα σας με πολλούς τρόπους.Η γνώση των συμπτωμάτων της καφεΐνης και των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στο σώμα σας μπορεί να σας κάνει να σκεφτείτε δύο φορές για το τέταρτο φλιτζάνι καφέ.

Η καφεΐνη δεν παρέχει καμία διατροφική αξία από μόνη της. Είναι άγευστη, οπότε δεν θα γνωρίζετε απαραίτητα αν είναι και στο φαγητό σας. Ακόμη και μερικά φάρμακα μπορεί να περιέχουν καφεΐνη χωρίς τη γνώση σας.
Η καφεΐνη προκαλεί σχεδόν πάντα κάποια συμπτώματα. Τουλάχιστον, στην αρχή  μπορεί να νιώσετε πιο ενεργητικός, αλλά με την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα στέρησης. Σύμφωνα με την κλινική Mayo, είναι ασφαλές για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες να καταναλώνουν έως 400 mg καφεΐνης την ημέρα.Καθώς καταναλώνετε την ίδια ποσότητα καφεΐνης σε καθημερινή βάση, το σώμα σας αναπτύσσει ανοχή σε αυτό. Άλλοι παράγοντες όπως η ηλικία σας, η σωματική μάζα και η γενική υγεία μπορούν να καθορίσουν την ανοχή σας στην καφεΐνη. Εάν θέλετε να μειώσετε την ποσότητα καφεΐνης που παίρνετε, είναι καλύτερο να μειώσετε αργά την κατανάλωσή σας.
 
Κεντρικό νευρικό σύστημα
Η καφεΐνη δρα ως διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Όταν φτάσει στον εγκέφαλο σας, το πιο αξιοσημείωτο αποτέλεσμα είναι η εγρήγορση. Θα νιώσετε πιο ξύπνιος και λιγότερο κουρασμένος , γι’ αυτό είναι ένα συνηθισμένο συστατικό των φαρμάκων για να θεραπεύετε ή χειρίζεστε την υπνηλία τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες. Μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι τα άτομα που καταναλώνουν καφέ συχνά ( σε φυσιολογικές δόσεις)  έχουν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης Alzheimer και άνοιας. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως όπως όλα τα τρόφιμα σε υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες , έτσι ακριβώς συμβαίνει και με τον καφέ. Για παράδειγμα , η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να σας προκαλέσει πονοκέφαλο , αλλά ως συνήθως αυτό συνδέεται με την διακοπή της καφεΐνης. Άλλα συμπτώματα κατά την διακοπή της καφεΐνης είναι : ανησυχία , ευερεθιστότητα, υπνηλία , και σε μερικούς ανθρώπους εμφανίζεται το σύμπτωμα του τρόμου.  Αντιθέτως , στην περίπτωση της υπερδοσολογίας κάποια συμπτώματα που μπορούν να εμφανιστούν είναι : σύγχυση , εμετός και σπανιότερα ψευδαισθήσεις.

Μυοσκελετικό σύστημα
Η καφεΐνη σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση  και το μεταβολισμό του ασβεστίου . Αυτό μπορεί να συμβάλει  στην ανάπτυξη οστεοπόρωσης.  Επίσης η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει κράμπες και σφίξιμο στους μύες σας , όσο αφορά τους μύες τα ίδια συμπτώματα μπορεί να βιώσετε και κατά την διακοπή του καφέ.
 
Κυκλοφορικό και αναπνευστικό σύστημα
Η καφεΐνη μπορεί να κάνει την αρτηριακή σας πίεση να ανεβαίνει για λίγο. Αυτό το φαινόμενο θεωρείται ότι αποδίδεται στην  αύξηση της αδρεναλίνης . Στους περισσότερους ανθρώπους δεν υπάρχει μακροχρόνια επίδραση στην αρτηριακή πίεση , αλλά αν έχετε ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς , η καφεΐνη μπορεί να κάνει την καρδιά σας  να δουλεύει πιο σκληρά.  Εάν έχετε υπέρταση ή προβλήματα με την καρδιά σας , ρωτήστε τον γιατρό σας, εφόσον θέλετε να καταναλώστε καφέ.

Αναπαραγωγικό σύστημα                      
Η καφεΐνη ταξιδεύει μέσα στην κυκλοφορία του αίματος και διασχίζει τον πλακούντα. Επειδή είναι ένα διεγερτικό, μπορεί να προκαλέσει αύξηση του καρδιακού ρυθμού και του μεταβολισμού του μωρού σας. Πολύ μεγάλη ποσότητα καφεΐνης μπορεί επίσης να προκαλέσει επιβράδυνση της ανάπτυξης του εμβρύου και αυξημένο κίνδυνο αποβολής. Στις περισσότερες περιπτώσεις, λίγη καφεΐνη είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Σύμφωνα με την κλινική Mayo, θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση καφεΐνης μεταξύ 200 και 300 mg την ημέρα εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μεγάλες ποσότητες καφεΐνης μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή οιστρογόνων και το μεταβολισμό που απαιτείται για να συλλάβουν.