ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ & ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ - ΟΡΘΟΜΟΡΙΑΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Τις τελευταίες δεκαετίες οι αλλεργικές παθήσεις έχουν εξαπλωθεί σε μεγάλο βαθμό και κυρίως στα παιδιά. Οι πιο κοινές ασθένειες είναι η αλλεργική ρινίτιδα, το αλλεργικό άσθμα, η δερματίτιδα εξ’ επαφής, η ατοπική δερματίτιδα ή έκζεμα, φλεγμονές της στοματικής και φαρυγγικής κοιλότητας, ο πονοκέφαλος και η αδιαθεσία.

Η προδιάθεση για αλλεργικές παθήσεις είναι κληρονομική. Ωστόσο, ακόμα κι αν δεν έχουν εκδηλωθεί αλλεργίες μέσα στην οικογένεια και δεν υπάρχουν προηγούμενες ενδείξεις στο ιατρικό ιστορικό, η πιθανότητα να εμφανιστεί αλλεργία είναι περίπου 15 % λόγω επιγενετικών επιδράσεων.Η σημασία του ανοσοποιητικού συστήματος έγκειται στην εξουδετέρωση ουσιών επικίνδυνων και ξένων προς τον οργανισμό. Αυτή η ασπίδα προστασίας αναγνωρίζει π.χ. βακτήρια, ιούς, παράσιτα ή μύκητες και προβάλλει αντίσταση ενάντια σε κάθε «επίθεση». Η ανοσολογική απόκριση πραγματοποιείται αφού αναγνωριστεί η ξένη ουσία ως αντιγόνο.Σε ανθρώπους που υποφέρουν από αλλεργίες το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδράει με υπερευαισθησία σε συγκεκριμένες ακίνδυνες ουσίες, όπως γύρη ή ορισμένα συστατικά των τροφών, σαν να είναι αντιγόνα και τις «καταγράφει» στην ανοσολογική μνήμη. Οι ουσίες αυτές ονομάζονται αλλεργιογόνα. Έτσι, κάθε φορά που οργανισμός έρχεται σε επαφή με τα αλλεργιογόνα, προκαλείται φλεγμονή, κυρίως της επιδερμίδας και των βλεννογόνων μεμβρανών. Τα αλλεργιογόνα μπορούν να κατηγοριοποιηθούν βάσει της πύλης εισόδου τους στον οργανισμό: τα αιωρούμενα αλλεργιογόνα εισέρχονται μέσω του φάρυγγα, όπως η γύρη, τα αλλεργιογόνα επαφής μέσω του δέρματος, όπως το νικέλιο ή το λατέξ, τα τροφικά αλλεργιογόνα μέσω του στόματος και της εντερικής βλεννογόνου, όπως η πρωτεΐνη γάλακτος, τα αλλεργιογόνα των εντόμων μέσω των τσιμπημάτων. Οι περιβαλλοντικές τοξίνες, όπως τα βαρέα μέταλλα και οι ρύποι είναι συνήθη εξ’ επαφής ή εισπνεόμενα αλλεργιογόνα.

Οι αλλεργίες εκδηλώνονται με πολλά συμπτώματα:

* καταρροή, κάψιμο των ματιών και δακρύρροια 

* αγγειοδιαστολή 

* αυξημένη αιμάτωση ιστών (ερυθρότητα) 

* σύσπαση βρόγχων 

* υπόταση ή υπέρταση 

* πονοκέφαλος κλπ

Πώς τα μικροθρεπτικά συστατικά βοηθούν στην αντιμετώπιση των αλλεργιών

Η ενυδάτωση του δέρματος στην περίπτωση του εκζέματος, οι ρινικοί ψεκασμοί με αντι-αλλεργικά σπρέι ή τα εισπνεόμενα με βρογχοδιασταλτικές ιδιότητες για το άσθμα, μπορούν προσωρινά να ανακουφίσουν τα συμπτώματα των αλλεργιών. Όμως, δεν αντιμετωπίζουν την αιτία της υπερευαισθησίας της ανοσολογικής απόκρισης. Για τη βελτίωση της κλινικής εικόνας, οι πάσχοντες πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με τα γνωστά αλλεργιογόνα. Επιπλέον, επειδή έχουν αυξημένες ανάγκες σε ορισμένες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που δεν καλύπτονται μέσω της διατροφής, πρέπει να φροντίζουν για την επαρκή λήψη τους μέσω κατάλληλου συμπληρώματος διατροφής. Η αναγκαιότητα της λήψης των μικροθρεπτικών συστατικών είναι λοιπόν εμφανής από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων των ανθρώπων που πάσχουν από αλλεργίες. Παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης C και των βιταμινών του συμπλέγματος Β. Επίσης, παρατηρείται συχνή έλλειψη του μαγνησίου, ασβεστίου, σεληνίου και ψευδαργύρου, καθώς και των ω-3 λιπαρών οξέων που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και περιέχονται σε λιπαρά ψάρια και ιχθυέλαια.

Έτσι μέσω της ορθομοριακής διερεύνησης ανάλογα με την κλινική και εργαστηριακή εικόνα του κάθε ατόμου γίνεται η σύνθεση των αναλόγων μικροθρεπτικών συστατικών

Αν ο οργανισμός είναι εφοδιασμένος με τα απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά, μπορεί να μειωθεί η ανοσολογική αντίδραση υπερευαισθησίας. Σε αντίθετη περίπτωση, το ανοσοποιητικό σύστημα απορρυθμίζεται, οι μηχανισμοί αποτοξίνωσης αποδυναμώνονται και αυξάνεται το οξειδωτικό στρες. Το αποτέλεσμα είναι η ενίσχυση των αλλεργικών αντιδράσεων που προκαλούν ιστικές και κυτταρικές βλάβες και μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνιες διαταραχές.