Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φαρμακοδιατροφική - Τί είναι;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Η φαρμακοδιατροφική είναι ο κλάδος των επιστημών του φαρμάκου, ο οποίος μελετά τη σχέση του φαρμάκου με την διατροφή.Στόχος της φαρμακοδιατροφικής είναι να μεριμνήσει για την ανεύρεση της διατροφής εκείνης που μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων και την ασφάλεια των φαρμάκων που επιλέχθηκαν για την αντιμετώπισή της νόσου.

 

Περιγράφονται τα κυριότερα φάρμακα:

HYDROCORTISONE

Κορτικοστεροειδές

Αλληλεπιδρά

Όλες οι τροφές

Ωφελεί

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Β6: δημητριακά ολικής αλέσεως , κρέας, ( κοτόπουλο, συκώτι) λαχανικά , μπανάνες , όσπρια, πατάτες , ψάρια( ξιφίας, σολομός , τόνος) φιστίκια. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D: μουρουνέλαιο, κρόκος αυγού, σαρδέλες (όταν τρώγονται με τον σκελετό τους), σολομός

Τροφές πλούσιες σε φολικό οξύ: αρακάς, κουνουπίδι, λάχανο, λάχανο Βρυξελλών, πορτοκάλια, σπανάκι, σπαράγγι, συκώτι, φακές, φασόλια, φρέσκα λαχανικά

Τροφές πλούσιες σε φώσφορο: δημητριακά, κόκκινα κρέατα, ξηροί καρποί, ψάρια

Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο:

Ζωικές: κόκκινο κρέας, οστρακοειδή

Φυτικές: καλαμπόκι, καρότα, μπιζέλια, σπόροι κολοκύθας, σπόροι σησαμιού, ψωμί ολικής αλέσεως

Βλάπτει

Τροφές πλούσιες σε σαλικυλικά: αγγούρι τουρσί, δαμάσκηνα ξηρά, κάρι, κεράσια, μήλα, μύρτιλο, ντομάτες, πάπρικα, πορτοκάλια, σμέουρα, σταφίδες, χουρμάδες ξηροί

Αλκοόλ

Αλάτι

Σχέση φαρμάκου – τροφής

  • Η ταυτόχρονη λήψη υδροκορτιζόνης με τροφή μπορεί να οδηγήσει σε ελάττωση του ρυθμού της απορρόφησης της και σε ελάττωση της μέγιστης συγκέντρωσης της στο πλάσμα. Ταυτόχρονα ελαττώνονται οι ανεπιθύμητες ενέργειές της από το γαστρεντερικό.
  • Η υδροκορτιζόνη μπορεί να προκαλέσει αύξηση της όρεξης και αύξηση του βάρους.
  • Η χρόνια αγωγή με υδροκορτιζόνη μπορεί να προκαλέσει αύξηση των διατροφικών αναγκών σε βιταμίνες Α, Β6, D, φολικό οξύ και στα ιχνοστοιχεία ασβέστιο, ψευδάργυρο και φώσφορο.
  • Το φάρμακο εκκρίνεται στο μητρικό γάλα.

Φαρμακολογική συμβουλή 

Συστάσεις για τον ασθενή: 

  • Να λαμβάνει την υδροκορτιζόνη με τροφή
  • να διακόπτει το φάρμακο μέσω σταδιακής ελάττωσης της δόσης του
  • να αποφεύγει την κατανάλωση αλκοόλ, επειδή μπορεί να επιτείνει το γαστρικό ερεθισμό που προκαλεί η υδροκορτιζόνη
  • να μη θηλάζει κατά τη διάρκεια της αγωγής με υδροκορτιζόνη. 

Διαιτολογική συμβουλή

Συστήστε στον/στην ασθενή:

  • να αποφεύγει την κατανάλωση αλατιού κατά τη διάρκεια της αγωγής με υδροκορτιζόνη
  • να προσθέσει στο διαιτολόγιο τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Α, Β6, D, φολικό οξύ και στα ιχνοστοιχεία ασβέστιο, ψευδάργυρο και φώσφορο
  • να αποφεύγει την υπερβολική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σαλικυλικά. 

IBUPROFEN (NUROFEN,BRUFEN,ALGOFREN,ADVIL)

0

Μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες αναλγητικό

Αλληλεπιδρά

Όλες οι τροφές

Τροφές πλούσιες σε σαλικυλικά: αγγούρι τουρσί, δαμάσκηνα ξηρά, κάρι, κεράσια, μήλα, μύρτιλο, ντομάτες, πάπρικα, πορτοκάλια, σμέουρα, σταφίδες, χουρμάδες ξηροί

Τροφές που περιέχουν κουμαρίνη: βερίκοκα, γλυκό γαρύφαλλο, κανέλα, κεράσια, λεβάντα, μελίλωτος, φασόλια, φράουλες

Ωφελεί

Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα: λινέλαιο, σαρδέλες, σκουμπρί, σολομός, τόνος

Βλάπτει

Αλκοόλ

Σχέση φαρμάκου – τροφής

  • η ιβουπροφένη μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του στομάχου, διάρροια, δυσκοιλιότητα, κοιλιακά άλγη, μετεωρισμό και απώλεια της όρεξης.
  • Η ταυτόχρονη λήψη της ιβουπρεοφένης με την τροφή οδηγεί σε ελάττωση των ανεπιθύμητων ενεργειών της.
  • Η ασπιρίνη και τα παράγωγα του σαλικυλικού οξέος μπορούν να ελαττώσουν τα επίπεδα της ιβουπρεοφένης στο αίμα και δεν πρέπει να λαμβάνονται ταυτόχρονα. Παρομοίως, πρέπει να αποφεύγεται η ταυτόχρονη λήψη της ιβουπροφένη με μεγάλες ποσότητες τροφών πλούσιων σε σαλικυλικά.
  • Η ιβουπροφένη μπορεί να ενισχύσει τη δράση των κουμαρινικών αντιπηκτικών και να προκαλέσει αιμορραγία. Κατά συνέπεια μπορεί να αλληλεπιδράσει με τροφές πλούσιες σε κουμαρίνη.
  • Η ιβουπροφένη εκκρίνεται στο μητρικό γάλα σε μικρές ποσότητες.

Φαρμακολογική συμβουλή

Συστήστε στον/στην ασθενή

  • Να λαμβάνει το φάρμακο με τροφή
  • Να αποφεύγει την κατανάλωση αλκοόλ (επιτείνει τον κίνδυνο εμφάνισης γαστρορραγίας)
  • Να μη θηλάζει κατά τη διάρκεια της αγωγής με ιβουπροφένη.

Διαιτολογική συμβουλή

Συστήστε στον/στην ασθενή

  • Να καταναλώνει άφθονες τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα (υποστηρίζεται ότι εμφανίζουν αντιφλεγμονώδη δράση)
  • Να αποφεύγει την υπερβολική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κουμαρίνη και σαλικυλικά
  • Να διατηρεί το βάρος του σε φυσιολογικά επίπεδα. 

IMIDAPRIL ( TANATRIL)

Αναστολέας του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης / αντιυπερτασικό

Αλληλεπιδρά

Τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά: βούτυρο , μοσχάρι , πέτσα από κοτόπουλο, πλήρες γάλα, τυρί , χοιρινό λίπος , αλκοόλ

Ωφελεί

Τροφές για την αντιμετώπιση της ξηροστομίας : καραμέλες με ξινή γεύση

Τροφές με ήπια υποτασική δράση : σκόρδο

Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα : λινέλαιο, σαρδέλες , σκουμπρί , σολομός , τόνος , άναλος δίαιτα

Βλάπτει

Τροφές πλούσιες σε κάλιο : αβοκάντο , ακτινίδιο , γάλα , γλυκοπατάτες. Grapefruit, δαμάσκηνο, μάγκο , μπανάνες, πορτοκάλια , σταφίδες . Τροφές που περιέχουν καφεΐνη : αναψυκτικά τύπου κόλα, καφές , σοκολάτα , τσάι. Τροφές που περιέχουν καψαισκΐνη : καυτερές πιπεριές. Υποκατάστατα αλατιού με κάλιο.

Σχέση φαρμάκου – τροφής

Η ταυτόχρονη λήψη ιμιδαπρίλης με τροφές πλούσιες σε λιπαρά μειώνει δραματικά την απορρόφηση της . Η καψαισκΐνη μπορεί να ενισχύσει το βήχα που προκαλείται από τους αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης , όπως η ιμιδαπρίλη. Η λήψη ιμιδαπρίλης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της συγκέντρωσης καλίου στο σώμα. Η ταυτόχρονη κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφών πλούσιων σε κάλιο μπορεί να οδηγήσει σε υπερκαλιαιμία ( εκδηλώνεται με μυϊκή αδυναμία και αρρυθμία). Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της αγωγής με ιμιδαπρίλη μπορεί να επιτείνει την υποτασική δράση του φαρμάκου. Η ιμιδαπρίλη μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία, φαρυγγίτιδα , δυσκοιλιότητα, διάρροια, γλωσσίτιδα , μεταβολή της γεύσης και ξηροστομία. Η ιμιδαπρίλη εκκρίνεται στο μητρικό γάλα. ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Ο ασθενής θα πρέπει να λαμβάνει την ιμιδαπρίλη 15 λεπτά πριν από το φαγητό. Να αποφεύγει την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της αγωγής. Να μη θηλάζει κατά τη διάρκεια της αγωγής με ιμιδαπρίλη. ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Να ακολουθεί άνολο δίαιτα, να ελαττώσει τη λήψη τροφών που είναι πλούσιες σε κάλιο, να μειώσει το βάρος του , αν είναι παχύσαρκο, να προσθέσει σε διαιτολόγιο τροφές που εμφανίζουν ήπια δράση κατά της υπέρτασης και της αθηρωμάτωσης , όπως είναι οι τροφές που είναι πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα , να μετριάσει ή να αποφύγει την κατανάλωση της καφεΐνης , να αποφεύγει την κατανάλωση τροφών που περιέχουν καψαισκΐνη ,όπως είναι οι καυτερές πιπεριές , να καταναλώνει καραμέλες με ξινή γεύση , σε περίπτωση που εμφανιστεί ξηροστομία. 

INDOMETHACIN

(REUMACIN, REUMASTOP, INDOCID)

Μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες

Αλληλεπιδρά

Τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες : αμύγδαλα , αυγά, γάλα , γιαούρτι, καραβίδες, κρέας μοσχαρίσιο , κρέας χοιρινό , πουλερικά, σολομός, στήθος κοτόπουλο , τυρί , φιστίκια , τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά : βούτυρο, μοσχάρι , πέτσα από κοτόπουλο , πλήρες γάλα, τυρί , χοιρινό λίπος, τροφές που είναι πλούσιες σε κουμαρίνη : βερίκοκα, γλυκό γαρύφαλλο , κανέλα, κεράσια , λεβάντα , μελίλωτος , φασόλια , φράουλες, τροφές πλούσιες σε σαλικυλικά : αγγούρι τουρσί, δαμάσκηνα ξηρά, κάρι , κεράσια, μήλα , μύρτιλο , ντομάτες , πάπρικα ,πορτοκάλια , σμέουρα, σταφίδες , χουρμάδες ξηροί .

Ωφελεί

Τροφές που είναι πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα : λινέλαιο , σαρδέλες , σκουμπρί , σολομός , τόνος.

Βλάπτει

Αλκοόλ , ζαμπόν , μπέικον , αλλαντικά.

Σχέση φαρμάκου – Τροφής

Η ινδομεθακίνη μπορεί να προκαλέσει διάρροια, ναυτία, έμετο , δυσκοιλιότητα, μετεωρισμό ,γαστρικό ερεθισμό και απώλεια της όρεξης. Μπορεί επίσης να προκαλέσει έλκος και αιμορραγία από το γαστρεντερικό. Η ταυτόχρονη λήψη φαρμάκου με την τροφή οδηγεί σε καθυστέρηση της απορρόφησης του αλλά και σε ελάττωση των ανεπιθύμητων ενεργειών του. Η λήψη της ινδομεθακίνης κατά τη διάρκεια γεύματος πλούσιου σε λιπαρά και πρωτεΐνες επιμηκύνει το χρόνο επίτευξης της μέγιστης συγκέντρωσης της στο πλάσμα στα 90 λεπτά , ενώ το αντίστοιχο γεύμα με υδατάνθρακες παρατείνει το χρόνο 120 λεπτά. Η ινδομεθακίνη μπορεί να ενισχύσει τη δράση των κουμαρινικών αντιπηκτικών και να προκαλέσει αιμορραγία. Κατά συνέπεια μπορεί να αλληλεπιδράσει με τροφές πλούσιες σε κουμαρίνη. Η ασπιρίνη και τα παράγωγα του σαλικυλικού οξέος μπορούν να ελαττώσουν τα επίπεδα της ινδομεθακίνης στο αίμα και δεν πρέπει να λαμβάνονται ταυτόχρονα. Παρομοίως πρέπει να αποφεύγεται η ταυτόχρονη λήψη της ινδομεθακίνης με μεγάλες ποσότητες . Για τον λόγο αυτό , ο θηλασμός κατά τη διάρκεια της αγωγής με ινδομεθακίνη θεωρείται σχετικά ασφαλής. ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ : O ασθενής να λαμβάνει το φάρμακο με τροφή , να αποφεύγει την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της αγωγής . ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Ο ασθενής να καταναλώνει άφθονες τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα ( υποστηρίζεται ότι εμφανίζουν αντιφλεγμονώδη δράση), να διατηρεί το βάρος του σε φυσιολογικά επίπεδα , να αποφεύγει την υπερβολική κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε κουμαρίνη και σαλικυλικά. 

INSULIN

Ορμόνη / στην αντιμετώπιση του διαβήτη

Αλληλεπιδρά

Αλκοόλ

Ωφελεί

Τροφές πλούσιες φυτικές ίνες : δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, ψωμί ολικής αλέσεως

Τροφές που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες : δημητριακά ,όσπρια, πατάτες ρύζι , φρούτα.

Βλάπτει

Τροφές πλούσιες σε χρώμιο : βοδινό , κοτόπουλο, μαγιά μπίρας, μπρόκολο, πιτυρούχα δημητριακά, στρείδια. Τροφές που περιέχουν απλούς υδατάνθρακες : αναψυκτικά και χυμοί φρούτων με ζάχαρη , γλυκές κομπόστες, γλυκόζη, ζάχαρη , καραμέλες , μέλι , παγωτό , σοκολάτα.

Σχέση φαρμάκου – τροφής

Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της αγωγής με ινσουλίνη μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αποδέσμευσης της ινσουλίνης που ακολουθείται μετά από φόρτιση γλυκόζης και αναστολή της γλυκογονονεογέννεσης. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη υπογλυκαιμία: εκδηλώνεται με δυσφορία , δυσκολία στην ομιλία , ρίγη , σύγχυση, ταχύπνοια, έμετο ,κοιλιακούς πόνους, και αίσθηση πείνας που συνοδεύεται από πόνο. ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Ο ασθενής να αποφεύγει την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της αγωγής με ινσουλίνη, και να προσαρμόζει τις δόσεις ινσουλίνης πριν από το γεύμα ανάλογα με το περιεχόμενο τους σε υδατάνθρακες εάν λαμβάνει ινσουλίνη ταχείας δράσης. ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ : O ασθενής να καταναλώνει περίπου 4-6 γεύματα ημερησίως , ανάλογα με το σχήμα ινσουλίνης που ακολουθεί , να προσθέσει στο διαιτολόγιο τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, να αποφεύγει τους απλούς υδατάνθρακες, να ακολουθεί τις γενικές θερμιδικές αρχές διατροφής : θερμίδες αρκετές για την ανάπτυξη και συντήρηση με υδατάνθρακες , κυρίως σύνθετους, 50-55% του συνόλου των θερμίδων, πρωτεΐνες 15-20 % λιπαρά 30% των θερμίδων ( πολυακόρεστα προς κορεσμένα 2:1 ) , να αποφεύγει την υπερβολική κατανάλωση τροφών που περιέχουν χρώμιο ( κίνδυνος εμφάνισης υπογλυκαιμίας) , η μαγιά μπύρας περιέχει τον παράγοντα ανοχής της γλυκόζης ( GTF) , ο οποίος επενεργεί μαζί με την ινσουλίνη στην προαγωγή της χρήσης της γλυκόζης. Το χρώμιο συμμετέχει στην σύνθεση του παράγοντα αυτού. 

KATECONAZOLE (FUNGORAL,SOSTATIN)

Αζόλη / αντιμυκητιασικό 

Αλληλεπιδρά

Τροφές και ποτά με όξινο pH: ανθρακούχα αναψυκτικά , ντομάτες, χυμοί φρούτων, αλκοόλ

Ωφελεί

Τροφές που καταπολεμούν τη ναυτία : πιπερόριζα ( ginger)

Τροφές που είναι πλούσιες σε κάλιο: αβοκάντο, γάλα ,γλυκοπατάτες, grapefruit ,δαμάσκηνα , ακτινίδια , μάγκο, μπανάνες, νεκταρίνια, πορτοκάλια , σταφίδες.

Βλάπτει

Τροφές που μπορεί να επιφέρουν πονοκέφαλο

Αλκοόλ ,αλλαντικά , ασπαρτάμη, καπνιστό κρέας, κόκκινο κρασί , ξηροί καρποί , ξινόγαλο, παγωτό, ρέγγα, σοκολάτα , σταφίδες, σύκα , τροφές που περιέχουν καφεΐνη , τυρί ,ροκφόρ , χουρμάδες.

Σχέση φαρμάκου – τροφής

Η ταυτόχρονη λήψη κετοκοναζόλης με τροφή μπορεί να οδηγήσει σε ελάττωση του ρυθμού της απορρόφησης της . Η έκταση της απορρόφησης και η μέγιστη συγκέντρωση το φαρμάκου στο πλάσμα παραμένουν αμετάβλητες. Η απορρόφηση της κετοκοναζόλης γίνεται σταθερότερα σε όξινο περιβάλλον. Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της αγωγής μπορεί να οδηγήσει σπανίως

σε αντίδραση τύπου δισουλφιράμης : προκαλείται ερύθημα προσώπου , σφύζουσα κεφαλαλγία , ταχυκαρδία , υπέρπνοια, και εφίδρωση , ναυτία , και έμετος που μπορούν να οδηγήσουν σε υπόταση , ζάλη , λιποθυμία , ακόμη και σε κυκλοφορική ανεπάρκεια. Η κετοκοναζόλη μπορεί να προκαλέσει κεφαλαλγία, ναυτία, ζάλη , έμετο , και κοιλιακό πόνο , ενώ η χρόνια αγωγή της μπορεί να προκαλέσει υποκαλιαιμία. Η κετοκοναζόλη εκκρίνεται στο μητρικό γάλα. ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Ο ασθενής να λαμβάνει το φάρμακο με χυμό φρούτων ή ντομάτας , να αποφεύγει την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της αγωγής , να μην θηλάζει κατά τη διάρκεια της αγωγής. ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Ο ασθενής να αποφεύγει   κατά το δυνατόν τις τροφές που μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο κατά τη διάρκεια της αγωγής. Να καταναλώνει τροφές πλούσιες σε κάλιο ,εφόσον δεν υπάρχει αντένδειξη ( π.χ. αγωγή με αντιυπερτασικό της ομάδας των αναστολέων του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης , ) εάν ο ασθενής βρίσκεται σε χρόνια αγωγή με κετοκοναζόλη. 

LABETALOL

Αποκλειστής των α και β αδρενεργικών υποδοχέων / αντιυπερτασικό

Αλληλεπιδρά

Όλες οι τροφές

Ωφελεί

Τροφές πλούσιες σε βω-3 λιπαρά οξέα : λινέλαιο , σαρδέλες, σκουμπρί , σολομός, τόνος , τροφές που καταπολεμούν την ναυτία : πιπερόριζα ( ginger)

Βλάπτει

Αλάτι , αλκοόλ

Σχέση φαρμάκου – τροφής  

Η ταυτόχρονη λήψη λαβεταλόλης με τροφή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της απορρόφησης της . Ταυτόχρονα παρατηρείται αύξηση της βιοδιαθεσιμότητας της λαβεταλόλης έως και 38%. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην ελάττωση του φαινομένου πρώτης οδού της λαβεταλόλης λόγω της τροφής , που οδηγεί σημείωση της βιομετατροπής της στο ήπαρ. Η λαβεταλόλη μπορεί να προκαλέσει ναυτία , έμετο, γαστρικό ερεθισμό ,μεταβολή της γεύσης και διάρροια. Λιγότερο συχνά μπορεί να προκαλέσει κολίτιδα. Η λαβεταλόλη εκκρίνεται στο μητρικό γάλα αλλά δεν έχει προκαλέσει προβλήματα στα θηλάζοντα βρέφη . ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ : ο ασθενής να λαμβάνει το φάρμακο με τροφή , να περιορίσει το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της αγωγής, να αποφεύγει το συστηματικό θηλασμό κατά τη διάρκεια της αγωγής. ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Ο ασθενής να προσθέσει στο διαιτολόγιο τροφές που εμφανίζουν ήπια δράση κατά της υπέρτασης και της αθηρωμάτωσης, όπως είναι οι τροφές που είναι πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα, σε περίπτωση εμφάνισης ναυτίας, να καταναλώνει πιπερόριζα για την καταπολέμηση της, να ακολουθεί άναλο δίαιτα με τη συμφωνία του γιατρού. 

LEVOTHYROXINE ( T4, MEDITHYROX, THYRORMONE,EUTHYROX,TIROSINT,THYRO 4)

Ορμόνη του θυρεοειδή

Αλληλεπιδρά

Όλες οι τροφές , τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο : αποξηραμένα φρούτα , καρύδια , μοσχάρι , σπανάκι , φακές

Ωφελεί

Τροφές που είναι πλούσιες σε ιώδιο : θαλασσινά, ψάρια

Βλάπτει

Λάχανο , λαχανάκια Βρυξελλών , προϊόντα σόγιας

Σχέση φαρμάκου – τροφής

Η ταυτόχρονη λήψη λεβοθυροξίνης με τροφή μπορεί να οδηγήσει σε ελάττωση της απορρόφησης της , η λεβοθυροξίνη μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους, διάρροια , έμετο. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως οφείλονται σε υπέρβαση ή σε απότομη αύξηση της δόσης και εξαφανίζονται με τη μείωση της δόσης ή την προσωρινή διακοπή της θεραπείας. Η λεβοθυροξίνη εκκρίνεται στο μητρικό γάλα σε ελάχιστες ποσότητες. Ωστόσο πρέπει να δίνεται ιδιαίτερα προσοχή όταν το φάρμακο χορηγείται σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της γαλουχίας. ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Ο ασθενής να λαμβάνει λεβοθυροξίνη με άδειο στομάχι. ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Ο ασθενής να ελέγχει τακτικά το βάρος του, να περιορίσει την κατανάλωση λάχανου και προϊόντων σόγιας κατά τη διάρκεια της αγωγής με λεβοθυροξίνη.METHIMAZOLE (UNIMAZOLE)

Αντιθυρεοειδικό

Αλληλεπιδρά 

Τροφές που περιέχουν θεοφυλλίνη : κακάο , σοκολάτα

Ωφελεί 

Τροφές για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας : αναποφλοίωτο ρύζι , άφθονα υγρά , δαμάσκηνα ,λαχανικά, πίτουρο ρυζιού και σιταριού , σύκα, φρούτα , φυτικές ίνες ,χουρμάδες.

Βλάπτει

Τροφές που περιέχουν ιώδιο : ψάρια και θαλασσινά , θαλασσινό αλάτι , θυμάρι, κόκκινο πιπέρι

Σχέση φαρμάκου – τροφής

Η μεθιμαζόλη μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο , γαστρικό ερεθισμό , σιελόρροια , απώλεια της αίσθησης της γεύσης , δυσκοιλιότητα και αύξηση του βάρους. Η μεθιμαζόλη μπορεί να ελάττωση την κάθαρση της θεοφυλλίνης λόγω της επίδρασης στη λειτουργία του θυρεοειδή. Κατά συνέπεια το φάρμακο μπορεί να αλληλεπιδράσει με τροφές που περιέχουν θεοφυλλίνη, το φάρμακο εκκρίνεται στο μητρικό γάλα. ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Ο ασθενής να αποφεύγει το θηλασμό κατά τη διάρκεια της αγωγής με μεθιμαζόλη. ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Ο ασθενής να αποφεύγει τις τροφές που περιέχουν ιώδιο ( ψάρια και θαλασσινά) και να μη χρησιμοποιεί στη μαγειρική θυμάρι, κόκκινο πιπέρι και θαλασσινό αλάτι . Να αποφεύγει την υπερβολική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θεοφυλλίνη, να ακολουθεί ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο και να πίνει άφθονο νερό. 

METFORMIN ( GLUCOPHAGE, GLUCOSTOP) 

Διγουανίδιο/ στην αντιμετώπιση του μ ινσουλοεξαρτώμενου διαβήτη

Αλληλεπιδρά

Όλες οι τροφές

Ωφελεί

Τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β : αυγά, βοδινό κρέας , θαλασσινά , κρέας , γάλα , γιαούρτι ( χωρίς λιπαρά ) , εντόσθια ( νεφρά, καρδιά , συκώτι )

Τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες :  δημητριακά,   λαχανικά, φρούτα , ψωμί ολικής άλεσης. Τροφές που είναι πλούσιες σε χρώμιο: βοδινό ,κοτόπουλο , μαγιά μπίρας, μπρόκολο , πιτυρούχα δημητριακά , στρείδια .Τροφές που βοηθούν στην αντιμετώπιση   του διαβήτη : αγκινάρα, αγριμόνιο, αμύγδαλα, βατόμουρα ,ηλιοστρόφι , κρεμμύδι, λάπαθο .Τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες : δημητριακά , όσπρια , πατάτες, ρύζι ,φρούτα.

Βλάπτει

Τροφές πλούσιες σε λιπαρά : βούτυρο , μοσχάρι , πέτσα από κοτόπουλο , γάλα πλήρες , χοιρινό λίπος,. Τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες : αναψυκτικά και χυμοί φρούτων με ζάχαρη , γλυκές κομπόστες, γλυκόζη , ζάχαρη , καραμέλες, μέλι , παγωτό , σοκολάτα. Αλάτι , αλκοόλ και ιδιαίτερα τα γλυκά οινοπνευματώδη ποτά ( λικέρ , γλυκά, κρασιά ), αλλαντικά.

Σχέση φαρμάκου – τροφής

Η λήψη μετφορμίνης με τροφή μπορεί να οδηγήσει σε ελάττωση του ρυθμού και της έκτασης της απορρόφησης της. Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της αγωγής με μετφορμίνη μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή   στους μηχανισμούς γλυκονεογένεσης , αύξηση παραγωγής γαλακτικού οξέος και ελάττωση της χρησιμοποίησης του . Ως αποτέλεσμα εμφανίζει αύξηση της συχνότητας εμφάνισης γαλακτικής οξέωσης. Η μετφορμίνη μπορεί να προκαλέσει ναυτία , έμετο , διάρροια , δυσκοιλιότητα, καθώς και αίσθημα πικρής ή μεταλλικής γεύσης , επίσης η μετφορμίνη μπορεί να ελαττώσει την απορρόφηση της βιταμίνης Β. ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ : O ασθενής να λαμβάνει το φάρμακο με τον ίδιο τρόπο κάθε μέρα : με ή χωρίς τροφή , να αποφεύγει την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της αγωγής,   κατόπιν επικοινωνίας με τον γιατρό ,να διακόψει τη λήψη της μετφορμίνης σε περίπτωση εμφάνισης σοβαρής διάρροιας και / ή έμετο διότι μπορεί να αναπτυχθεί αφυδάτωση και ελάττωση της νεφρικής λειτουργίας , να μη θηλάζει κατά τη διάρκεια της αγωγής. ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Ο ασθενής να αποφεύγει τις τροφές που περιέχουν απλούς υδατάνθρακες , να καταναλώνει τροφές που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, να αποφεύγει την κατανάλωση αλκοόλ , αλατιού καθώς και τροφών που τα περιέχουν , να ελέγξει τη χοληστερόλη και να αποφεύγει κατά το δυνατόν γεύματα πλούσια σε λιπαρά , να προσθέσει στο διαιτολόγιο του τροφές που είναι πλούσιες σ φυτικές ίνες , χρώμιο , και γενικά που υποβοηθούν στην αντιμετώπιση του διαβήτη , να καταναλώνει τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β12 , να ελέγχει το βάρος του με τη βοήθεια του παραπάνω διαιτολογίου ( μεσογειακή διατροφή και άσκηση).

Raloxifene (Evista)

Εκλεκτικός τροποποιητής των οιστρογονικών υποδοχέων / θεραπεία και πρόσληψη οστεοπόρωσης στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες

Αλληλεπιδρά

Όλες οι τροφές

Ωφελεί

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο : βερίκοκο, γάλα , γιαούρτι , γαρίδες, μπρόκολο, ξηρά σύκα, σολομός , σπανάκι, τυρί . Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D : μουρουνέλαιο , κρόκος αυγού , σαρδέλες ( όταν τρώγονται με σκελετό τους ) , σολομός.

Βλάπτει

Αλκοόλ

Σχέση φαρμάκου – τροφής

Η ταυτόχρονη λήψη της ραλοξιφαίνης με τροφή μπορεί να οδηγήσει σε μικρή αύξηση της απορρόφησης της. Περιορισμένα κλινικά δεδομένα δηλώνουν ότι σε ασθενείς με ιστορικό υπερ – τριγλυκεριδαιμίας ( >5,6 mmol/l), προκαλούμενης από τη λήψη οιστρογόνων από του στόματος , η χορήγηση ραλοξιφαίνης μπορεί να συσχετισθεί με αύξηση των επιπέδων τριγλυκεριδίων στον ορό. Οι ασθενείς με σπάνιες κληρονομικές διαταραχές ,όπως δυσανεξία της γαλακτόζης , ανεπάρκεια της λακτάσης ή δυσαπορρόφηση της γλυκόζης -γαλακτόζης , δεν πρέπει να λαμβάνουν ραλοξιφαίνη. Η ραλοξιφαίνη σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ναυτία , έμετο , κοιλιακό άλγος ,δυσπεψία. Δεν είναι γνωστό εάν η ραλοξιφαίνη εκκρίνεται στο μητρικό γάλα . Ως εκ τούτου , η κλινική χρήση του δεν ενδείκνυται σε θηλάζουσες γυναίκες. Το φάρμακο ενδέχεται να επιδράσει στην ανάπτυξη του βρέφους. ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Ο ασθενής να λαμβάνει το φάρμακο με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά : με ή χωρίς τροφή, να ελέγχει τακτικά τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στον ορό , εάν έχει ιστορικό υπερτριγλυκεριδαιμίας , να μην θηλάζει κατά τη διάρκεια της αγωγής με ραλοξιφαίνη. ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Ο ασθενής να καταναλώνει τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη D. Να αποφεύγει την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. 

Ranitidine (ZANTAC, LUMAREN)

Η2 ανταγωνιστής της ισταμίνης / στην αντιμετώπιση του έλκους

Αλληλεπιδρά-

Ωφελεί

Τροφές που ενδείκνυνται στο έλκος : άπαχο κρέας, γάλα , γιαούρτι , λευκό τυρί , μαγειρεμένα λαχανικά.

Βλάπτει

Τροφές που αντενδείκνυται στο έλκος : αλκοόλ ( συμπεριλαμβανομένης της μπύρας) , αναψυκτικά τύπου κόλα ,γεύματα πλούσια σε λιπαρά , καφές , μπαχαρικά , οστρακοειδή , πικάντικα γεύματα , σοκολάτα, τηγανητά φαγητά, τσάι.

Σχέση φαρμάκου – τροφής

Η ταυτόχρονη λήψη ρανιτιδίνης με την τροφή δεν μεταβάλει σημαντικά την απορρόφηση της. Η ρανιτιδίνη μπορεί να προκαλέσει ( όχι όμως συχνά ) ναυτία, εμετό δυσκοιλιότητα , διάρροια , και κοιλιακή δυσφορία. Η ρανιτιδίνη εκκρίνεται στο μητρικό γάλα σε μεγάλες ποσότητες. ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Ο ασθενής να λαμβάνει την ρανιτιδίνη πριν ή μετά το φαγητό , να αποφεύγει το θηλασμό κατά τη διάρκεια της αγωγής με ρανιτιδίνη. ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Ο ασθενής να αποφεύγει την κατανάλωση τροφών που επιβαρύνουν τη λειτουργία του στομάχου , να καταναλώνει 4 γεύματα ημερησίως , να τρώει σε κανονικά ωράρια , να μασά την τροφή προσεκτικά, να αποφεύγει τις πολύ ζεστές και τις πολύ κρύες τροφές, να περιορίσει την κατανάλωση ποτών κατά τη διάρκεια του φαγητού , αλλά να πίνει άφθονο νερό ανάμεσα στα γεύματα. 

Risendronate ( ACTONEL,BONDAPEN BONDAMAX,RISEDRON)

Διφωσφονικό / στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης

Αλληλεπιδρά

Όλες οι τροφές

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο : βερίκοκα, γάλα, γιαούρτι , γαρίδες, μπρόκολο ,ξηρά σύκα , σολομός, σπανάκι, τυρί. Τροφές που περιέχουν καφεΐνη : αναψυκτικά τύπου κόλα , καφές, σοκολάτα, τσάι. Χυμός πορτοκαλιού.

Ωφελεί

Τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο : βερίκοκα, γάλα, γιαούρτι , γαρίδες, μπρόκολο , ξηρά σύκα , σολομός, σπανάκι, τυρί. Τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D : μουρουνέλαιο , κρόκος αυγού , σαρδέλες ( όταν τρώγονται με το σκελετό τους ) , σολομός. Νερό.

Βλάπτει

Αλκοόλ

Σχέση φαρμάκου – τροφής

Η ταυτόχρονη λήψη της ρισενδρονάτης με τροφή μπορεί να οδηγήσει σε ελάττωση της βιοδιαθεσιμότητας της. Η ταυτόχρονη λήψη της ρισενδρονάτης με γαλακτοκομικά προϊόντα και γενικά με τροφές πλούσιες σε ασβέστιο μπορεί να οδηγήσει σε ελάττωση της απορρόφησης της. Η βιοδιαθεσιμότητα της ρισενδρονάτης ελαττώνεται εάν ληφθεί ταυτόχρονα με χυμό πορτοκαλιού ή με καφέ. Η ρισενδρονάτη μπορεί να προκαλέσει γαστρικό ερεθισμό , ναυτία, δυσκοιλιότητα, διάρροια, τυμπανισμό. ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Ο ασθενής μπορεί να λαμβάνει τη ρισενδρονάτη με άδειο στομάχι ή 2 ώρες μετά το φαγητό , με ένα γεμάτο ποτήρι νερό και να βρίσκεται σε όρθια θέση. Μετά τη λήψη του δισκίου δεν πρέπει να ξαπλώσει για τα επόμενα 30’. ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ : ο ασθενής πρέπει να καταναλώνει άφθονες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο ( θα πρέπει να λαμβάνονται τουλάχιστον 2 ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου ), να καταναλώνει άφθονες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D ( θα πρέπει να λαμβάνονται τουλάχιστον 2 ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου) , να μην λαμβάνει τη ρισενδρονάτη ταυτόχρονα με τροφές που περιέχουν καφεΐνη , γαλακτοκομικά προϊόντα χυμούς φρούτων και αναψυκτικά τύπου cola), και να αποφεύγει την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της αγωγής με ρισενδρονάτη.

Simvastatin

Αναστολέας της HMG CoA αναγωγάσης / υπολιπιδαιμικό

Αλληλεπιδρά

Τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες : δημητριακά , λαχανικά , φρούτα , πίτουρα βρώμης , ψωμί ολικής αλέσεως. Τροφές που είναι πλούσιες σε κουμαρίνη : βερίκοκα , γλυκό γαρύφαλλο , κανέλα , κεράσια ,λεβάντα, μελίλωτος , φασόλια , φράουλες. Χυμός grapefruit.

Ωφελεί

Τροφές με ήπια υποχοληστεριναιμική δράση : αβοκάντο , αγκινάρα , αμύγδαλα , ελαιόλαδο , καρύδια , κρεμμύδι , κριθάρι, όσπρια , σκόρδο , φράουλες. Τροφές που είναι πλούσιες; Σε συνένζυμο Q : καρύδια, σαρδέλες , σκουμπρί , σόγια, σπόροι σουσαμιού , φιστίκια. Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα : λινέλαιο , σαρδέλες, σκουμπρί , σολομός , τόνος.

Βλάπτει

Τροφές πλούσιες σε λιπαρά : βούτυρο , μοσχάρι, πέτσα από κοτόπουλο , πλήρες γάλα , τυρί, χοιρινό λίπος. Τροφές που περιέχουν λίπη που οξειδώνονται εύκολα : ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο. Τροφές που περιέχουν trans λιπαρά : ( π.χ. πατατάκια).

Σχέση φαρμάκου – τροφής

Η ταυτόχρονη λήψη σιμβαστατίνης με την τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες ( και ειδικά με πίτουρα βρώμης ) μπορεί να οδηγήσει σε ελάττωση της απορρόφησης της. Η ταυτόχρονη κατανάλωση του χυμού grapefruit με σιμβαστατίνη οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων της στο πλάσμα καθώς και ανεπιθύμητων   ενεργειών της , λόγω ελάττωσης του φαινομένου πρώτης διόδου της σιμβαστατίνης κάτω από την επίδραση του χυμού grapefruit στο CYP 3A4. Έχουν αναφερθεί περιστατικά ραβδομυόλυσης. Η σιμβαστατίνη μπορεί να ενισχύσει τη δράση των κουμαρινικών αντιπηκτικών και κατά συνέπεια μπορεί να αλληλεπιδράσει με τροφές που περιέχουν κουμαρίνη. Η σιμβαστατίνη μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο , δυσκοιλιότητα, γαστρικό ερεθισμό, διάρροια ,αέρια στομάχου και κοιλιακό πόνο. Η σιμβαστατίνη εκκρίνεται στο μητρικό γάλα. ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ : O ασθενής πρέπει να λαμβάνει τη σιμβαστατίνη με ή χωρίς τροφή κατά προτίμηση τις βραδινές ώρες , λόγω του ότι τότε βρίσκεται στο απόγειο η βιοσύνθεση της χοληστερόλης. Να μη θηλάζει κατά τη διάρκεια της αγωγής με σιμβαστατίνη. ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ :Ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει την κατανάλωση του χυμού grapefruit κατά τη διάρκεια της αγωγής με σιμβαστατίνη, να αποφεύγει την ταυτόχρονη λήψη της σιμβαστατίνης με τροφή που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες , να αποφεύγει την κατανάλωση αλκοόλ, να καταναλώνει τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα , να προσθέσει σκόρδο στο διαιτολόγιο του εφόσον δεν υπάρχει αντένδειξη , να αποφεύγει τις τροφές που είναι πλούσιες σε trans λιπαρά κα γενικά να ακολουθεί ειδικό διαιτολόγιο που στοχεύει στην ελάττωση της πρόσληψης χοληστερίνης από τις τροφές. Να λαμβάνει τροφές ή συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε συνένζυμο Q για να περιοριστεί ο κίνδυνος εμφάνισης ραβδομυόλυσης.

Sotalol

Β- αποκλειστής / αντιαρρυθμικό ( κλάσης ΙΙΙ)

Αλληλεπιδρά

Όλες οι τροφές

Ωφελεί

Μεσογειακή δίαιτα

Βλάπτει

Τροφές   που περιέχουν καφεΐνη : αναψυκτικά τύπου κόλα, σοκολάτα, τσάι , αλκοόλ΄

Σχέση Φαρμάκου – Τροφής

Η ταυτόχρονη λήψη της σοταλόλης με τροφή μπορεί να οδηγήσει σε μικρή ελάττωση της απορρόφησης της. Η σοταλόλη μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, διάρροια , ναυτία, έμετο και γαστρικό ερεθισμό. Η σαταλόλη επειδή είναι β – αποκλειστής , μπορεί να καλύψει τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας στους διαβητικούς ασθενείς ( masking). Η σοταλόλη εκκρίνεται στο μητρικό γάλα. ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Ο ασθενής πρέπει να λαμβάνει το φάρμακο με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά : με ή χωρίς τροφή , να μη θηλάζει κατά τη διάρκεια της αγωγής με σαταλόλη. ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει την υπερβολική κατανάλωση καφεινουχων ποτών και αλκοόλ, και να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή.

Spironolactone ( ALDACTONE)

Αλληλεπιδρά

Όλες οι τροφές

Ωφελεί

-

Βλάπτει

Τροφές που είναι πλούσιες σε κάλιο : αβοκάντο , γάλα , γλυκοπατάτες, grapefruit , δαμάσκηνα , ακτινίδια, μάγκο , μπανάνες , νεκταρίνια, πορτοκάλια , σταφίδες. Αλκοόλ. Υποκατάστατα αλατιού με κάλιο.

Σχέση φαρμάκου – τροφής

Η ταυτόχρονη λήψη της σπιρονολακτόνης με την τροφή οδηγεί σε ελάττωση του ρυθμού της απορρόφησης της , γεγονός που αυξάνει τη δυνατότητα της και βελτιώνει τη βιοδιαθεσιμότητα του κύριου μεταβολίτη   της ( κανρενίνη). Επιπρόσθετα , ελαττώνονται οι ανεπιθύμητες ενέργειες της σπιρονολακτόνης από το γαστρεντερικό. Η σπιρονολακτόνη είναι καλιοσυντηριτικό διουρητικό και ως εκ τούτου η αγωγή με το φάρμακο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων καλίου στο αίμα ( υπερκαλιαιμία). Η σπιρονολακτόνη μπορεί να προκαλέσει υπερκαλιαιμία στους διαβητικούς ασθενείς. Το φάρμακο εκκρίνεται στο μητρικό γάλα. ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Ο ασθενής να λαμβάνει το φάρμακο με τροφή , και να μην θηλάζει κατά τη διάρκεια της αγωγής. ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Ο ασθενής να αποφεύγει την υπερβολική κατανάλωση τροφών πλουσίων σε κάλιο, και να αποφεύγει την κατανάλωση αλκοόλ. 

Repaglinide(NOVONORM)

Αλληλεπιδρά

Αλκοόλ

Ωφελεί

Τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες: δημητριακά , λαχανικά , φρούτα, ψωμί ολικής αλέσεως, τροφές που είναι πλούσιες σε χρώμιο : βοδινό , κοτόπουλο , μαγιά μπίρας, μπρόκολο ,πιτυρούχα δημητριακά, στρείδια. Τροφές που βοηθούν στην αντιμετώπιση του διαβήτη : αγκινάρα, αγριμόνιο ,αμύγδαλα ,βατόμουρα, ηλιοστρόφι , κρεμμύδι, λάπαθο. Τροφές που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες : δημητριακά , όσπρια, πατάτες ,ρύζι , φρούτα.

Βλάπτει

Τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά : βούτυρο , μοσχάρι , πέτσα από κοτόπουλο ,πλήρες γάλα , τυρί, χοιρινό λίπος .Τροφές που περιέχουν απλούς υδατάνθρακες : αναψυκτικά και χυμοί φρούτων με ζάχαρη , γλυκές κομπόστες , γλυκόζη , ζάχαρη , καραμέλες , μέλι , παγωτό , σοκολάτα. Αλάτι. Αλκοόλ και ιδιαίτερα τα γλυκά οινοπνευματώδη ποτά ( λικέρ, γλυκά κρασιά).Αλλαντικά.

Σχέση Φαρμάκου – Τροφής

Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της αγωγής με ρεπαγλιδίνη μπορεί να οδηγήσει σε παράταση της δράσης της. Η ρεπαγλιδίνη μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο και διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει έντονη υπογλυκαιμία. Δεν είναι γνωστό αν το φάρμακο εκκρίνεται στο μητρικό γάλα. ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Ο ασθενής πρέπει να λαμβάνει τη ρεπαγλιδίνη με άδειο στομάχι, να λαμβάνει τη ρεπαγλιδίνη μόνο σε περίπτωση που ακολουθήσει γεύμα 30 ‘ μετά την λήψη του φαρμάκου , ο ασθενής επίσης θα πρέπει να καταναλώσει σύνθετους υδατάνθρακες το συντομότερο δυνατό, σε περίπτωση που λάβει το φάρμακο κατά λάθος ( μη σκοπεύοντας να πάρει γεύμα) , να αποφεύγει την κατανάλωση αλκοόλ , να μη θηλάζει κατά τη διάρκεια της αγωγής με ρεπαγλιδίνη. ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ : Ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει τις τροφές που περιέχουν απλούς υδατάνθρακες, να καταναλώνει τροφές που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες , να αποφεύγει την κατανάλωση αλκοόλ , αλατιού καθώς και των τροφών που τα περιέχουν ( π.χ. σοκολατάκια με λικέρ , αλλαντικά). Να ελέγξει τη χοληστερόλη και να αποφεύγει κατά το δυνατόν γεύματα πλούσια σε λιπαρά , να προσθέσει στη διατροφή του τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, τροφές που περιέχουν χρώμιο και γενικά τροφές που υποβοηθούν στην αντιμετώπιση του διαβήτη.

Zinc

Άλατα ψευδάργυρου / ιχνοστοιχείο

Αλληλεπιδρά

Τροφές που περιέχουν καφεΐνη : αναψυκτικά τύπου κόλα , καφές , σοκολάτα , τσάι. Τροφές γαλακτοκομικές : γάλα , γιαούρτι , τυρί.

Δημητριακά

Ψωμί ολικής αλέσεως

Ωφελεί

Τροφές πλούσιες σε χαλκό: μανταρίνια ,ξηροί καρποί , οστρακοειδή , σοκολάτα, συκώτι.

Βλάπτει

Τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο : αποξηραμένα φρούτα, καρύδια, μοσχάρι, σπανάκι , φακές.

Τροφές που μπορεί να επιφέρουν πονοκέφαλο : αλκοόλ , αλλαντικά , ασπαρτάμη , καπνιστό κρέας, κόκκινο κρασί , ξηροί καρποί , ξινόγαλα , ρέγγα ,σοκολάτα, σταφίδες , σύκα , τροφές που περιέχουν καφεΐνη , τυρί ροκφόρ, χουρμάδες.

Σχέση φαρμάκου – τροφής

Η απορρόφηση του ψευδαργύρου μπορεί να ελαττωθεί με την ταυτόχρονη λήψη τροφών που είναι πλούσιες σε φώσφορο , ασβέστιο , ανιόντα φυτικών οξέων και καφεΐνη.

Υπάρχει στενή σχέση μεταξύ του ψευδαργύρου και του χαλκού. Η περίσσεια του ενός ιχνοστοιχείου μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια άλλου. Η χρόνια αγωγή με ψευδάργυρο θα πρέπει να συνοδεύεται από χορήγηση χαλκού : για κάθε 15 mg ψευδαργύρου απαιτείται 1 mg χαλκού. Ο ψευδάργυρος μπορεί να προκαλέσει γαστρικό ερεθισμό , ναυτία , εμετό και αίσθημα μεταλλικής γεύσης στο στόμα . Μπορεί επίσης να προκαλέσει ελάττωση της ανοχής στο αλκοόλ.

ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει την λήψη τροφής 1-2 ώρες μετά τη λήψη των ιδιοσκευμάτων ψευδαργύρου ( σε περίπτωση εμφάνισης γαστρικού ερεθισμού , να λαμβάνει το φάρμακο με τροφή που δεν παρεμποδίζει την απορρόφηση του). Να μην λαμβάνει το φάρμακο ταυτόχρονα με φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε σίδηρο . Να μετριάσει την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της αγωγής του με ψευδάργυρο.

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Ο ασθενής να προσθέσει στο διαιτολόγιο του τροφές που περιέχουν χαλκό , εάν το φάρμακο που λαμβάνει περιέχει ψευδάργυρο χωρίς χαλκό. Να μη λαμβάνει το φάρμακο ταυτόχρονα με τροφές που περιέχουν σίδηρο. Να αποφεύγει τις τροφές που επιφέρουν πονοκέφαλο, σε περίπτωση που το φάρμακο του του προκαλεί κεφαλαλγία.

Valproic acid ( DEPAKINE)

Αντισπασμωδικό / στην αντιμετώπιση της επιληψίας

Αλληλεπιδρά

Όλες οι τροφές

Τροφές που είναι πλούσιες σε κάλιο : αβοκάντο , γάλα , γλυκοπατάτες, grapefruit,δαμάσκηνα , ακτινίδια, μπανάνες , νεκταρίνια , πορτοκάλια , σταφίδες.

Τροφές που είναι πλούσιες σε κουμαρίνη : βερίκοκα , γλυκό γαρύφαλλο , κανέλα , κεράσια , λεβάντα , φασόλια , φράουλες.

Τροφές πλούσιες σε σαλικυλικά: αγγούρι , τουρσί, δαμάσκηνα ξηρά , κάρι , κεράσια , μήλα , ντομάτες , πάπρικα , πορτοκάλια , σμέουρα , σταφίδες , χουρμάδες ξηροί.

Αλκοόλ

Ωφελεί

Τροφές που είναι πλούσιες σε βιοτίνη : καρύδια , κουνουπίδι , σόγια, φιστίκια .

Άφθονα υγρά , δίαιτα πλούσια σε φρούτα, χόρτα ,και λαχανικά.

Κετογόνος δίαιτα.

Βλάπτει

Καρυκεύματα

Σχέση φαρμάκου – τροφής

Η ταυτόχρονη λήψη βαλπροϊκού οξέος με τροφή οδηγεί σε καθυστέρηση της απορρόφησης. Το βαλπροϊκό οξύ μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια της βιοτίνης , γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση εξανθημάτων και τριχόπτωσης. Το βαλπροϊκό οξύ μπορεί να προκαλέσει ναυτία , έμετο , δυσπεψία ,και λιγότερο συχνά διάρροια ,μεταβολή της όρεξης και αύξηση βάρους. Το βαλπροϊκό οξύ μπορεί να δώσει ψευδώς θετική αντίδραση στο τεστ κετόνης στα ούρα. Το φάρμακο εκκρίνεται από το μητρικό γάλα.

ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Ο ασθενής θα πρέπει να λαμβάνει το φάρμακο με τροφή και ένα γεμάτο ποτήρι νερό ,να αποφεύγει την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της αγωγής , και να μην θηλάζει.

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθεί μια ισορροπημένη δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες και να ζυγίζεται τακτικά για τον έλεγχο του βάρους του. Να αποφεύγει την   υπερβολική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κουμαρίνη και σαλικυλικά. Να καταναλώνει άφθονες τροφές πλούσιες σε βιοτίνη . Να αποφεύγει τις τροφές που περιέχουν καρυκεύματα. Να καταναλώνει άφθονα υγρά. Να λαμβάνει πολλά και μικρά γεύματα.

Ursodeoxyxycholic acid (URSOFALK)

Χολικό οξύ / στην αντιμετώπιση παθήσεων των χοληφόρων

Αλληλεπιδρά

Όλες οι τροφές

Ωφελεί

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες : δημητριακά , λαχανικά , φρούτα , ψωμί ολικής αλέσεως

Βλάπτει

Τροφές που αντενδείκνυται στη χoλολιθίαση : γαριδάκια , γιαούρτι , και τυρί από πλήρες γάλα , ζυμαρικά με λιπαρές σάλτσες , καρύδα , κονσέρβες ψαριών με λίπος , λιπαρές σούπες , λουκάνικα , ξηροί καρποί , οινοπνευματώδη , όσπρια κονσερβοποιημένα με λίπος , παστουρμάς , πατάτες τηγανητές , περισσότερα από 1 αυγό τηγανητό την ημέρα , πιπέρι ,πλήρες και σοκολατένιο γάλα , ρόφημα κακάο – σοκολάτας , σαλάμι , σάντουιτς ,σοκολάτα ,σολομός ,τοστ , χάμπουργκερ , χοιρινό.

Τροφές που μπορεί να επιφέρουν πονοκέφαλο : αλκοόλ , αλλαντικά , ασπαρτάμη, καπνιστό κρέας , κόκκινο κρασί , ξηροί καρποί , ξινόγαλο , σταφίδες , σοκολάτα , σύκα , τροφές που περιέχουν καφεΐνη , τυρί ροκφόρ ,χουρμάδες.

Σχέση φαρμάκου – τροφής

Το ουρσοδεοξυχολικό οξύ δρα ελαττώνοντας την απέκκριση της χοληστερίνης στη χολή . Το φάρμακο ενδείκνυται στην αντιμετώπιση επιλεγμένων περιπτώσεων χολολιθίασης , στην πρωτοπαθή χολική κίρρωση , στη σκληρυντική χολαγγειίτιδα καθώς και στην αντιμετώπιση συνδρόμων ενδοηπατικής χολόστασης. Το φάρμακο αντενδείκνυνται σε περίπτωση ύπαρξης ακτινοσκιερών χολόλιθων ή χολόλιθων που είναι μεγαλύτεροι από 20 mm.Αντενδείκνυνται επίσης στη λειτουργικώς αδρανή χοληδόχο κύστη. Το ουρσοδεοξυχολικό οξύ μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα ( έως 26%) . Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει κοιλιακά άλγη , κολικούς των χοληφόρων , ναυτία και μεταλλική γεύση. Τέλος η υπερδοσολογία μπορεί να προκαλέσει διάρροια. Δεν υπάρχουν ασφαλή δεδομένα για τη χορήγηση κατά την κύηση και την γαλουχία.

ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Ο ασθενής να λαμβάνει το φάρμακο με τροφή, και να μη θηλάζει κατά τη διάρκεια της αγωγής.

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Ο ασθενής να αποφεύγει την κατανάλωση τροφών που επιφέρουν πονοκέφαλο : η κεφαλαλγία αποτελεί ανεπιθύμητη ενέργεια του ουρσοδεοξυχολικό οξέος. Να μειώσει τις θερμίδες του καθημερινού διαιτολόγιού. Να ελαττώσει την πρόσληψη ραφιναρισμένων υδατανθράκων , η ποσότητα πρόσληψης υδατανθράκων στο καθημερινό διαιτολόγιο δεν πρέπει να ξεπερνάει το 65% των θερμίδων. Ο ασθενής πρέπει να μειώσει την πρόσληψη λιπαρών , η ποσότητα πρόσληψης λιπαρών δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 50 g/ ημέρα. Η σύνθεση τους είναι προτιμότερο να έχει σχέση 1:1:1 ανάμεσα σε κορεσμένα , μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη. Ο ασθενής πρέπει να προσθέσει στο διαιτολόγιο τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Να αυξήσει την κατανάλωση πρωτεϊνών , ανάλογα με τα ποσοστά των υπολοίπων θρεπτικών στοιχείων .

Οιστρογόνο /αντισυλληπτικό

Conjucated estrogens

Αλληλεπιδρά

Όλες οι τροφές , αλκοόλ , χυμός grapefruit

Ωφελεί

Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα: λινέλαιο , σαρδέλες, σκουμπρί , σολομός , τόνος , τροφές που καταπολεμούν τη ναυτία : πιπερόριζα , τροφές που μπορεί να ελαττώνουν τα τριγλυκερίδια : αβοκάντο, αμύγδαλα , ελαιόλαδο , καρύδια, σκόρδο , φράουλες, όσπρια .

Βλάπτει

Τροφές που δημιουργούν τυμπανισμό: γάλα , ζαχαρούχοι χυμοί, καφές, κρεμμύδι ,λάχανο ,σορβιτόλη , φασόλια, χυμοί φρούτων. Τροφές που μπορεί να επιφέρουν πονοκέφαλο: αλκοόλ , αλλαντικά λόγω του νιτρώδους νατρίου , ασπαρτάμη ,καπνιστό κρέας , κόκκινο κρέας κρασί , ξηροί καρποί , ξινόγαλο , παγωτό , ρέγγα, σοκολάτα , σταφίδες, σύκα, τροφές που περιέχουν καφεΐνη , τυρί ροκφόρ, χουρμάδες. Τροφές που περιέχουν καφεΐνη : αναψυκτικά τύπου κόλα, σοκολάτα, τσάι.

Σχέση φαρμάκου – τροφής

Τα συζευγμένα οιστρογόνα μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, έμετο , τυμπανισμό , δυσκοιλιότητα, κράμπες της κοιλιακής χώρας, μεταβολές της όρεξης , χολόσταση , ίκτερο , χολολιθίαση, μεταβολές των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στον ορό ,διαταραχές στην ανοχή της γλυκόζης , αύξηση της θυρεοειδούς ορμόνης και μεταβολές του βάρους. Η ταυτόχρονη λήψη των συζευγμένων οιστρογόνων με την τροφή μπορεί να οδηγήσει σε ελάττωση των ανεπιθύμητων ενεργειών τους από το γαστρεντερικό. Η κατανάλωση χυμού grapefruit κατά τη διάρκεια της αγωγής με συζευγμένα οιστρογόνα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της συγκέντρωσης στο πλάσμα. Ο συνδυασμός της χρόνιας χρήσης του φαρμάκου με τη χρόνια χρήση αλκοόλ οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων του φαρμάκου και σε αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Επιπρόσθετα η αιθανόλη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Τα συζευγμένα οιστρογόνα εκκρίνονται στο μητρικό γάλα.

Digoxin

Καρδιοτονωτικό , αντιαρρυθμικό

Αλληλεπιδρά

Πίτουρα βρώμης ( ίνες) , tonic water

Ωφελεί

Τροφές πλούσιες σε κάλιο : αβοκάντο , ακτινίδια, γάλα , γλυκοπατάτες, grapefruit, δαμάσκηνα, μάγκο , μπανάνες , νεκταρίνια , πορτοκάλια , σταφίδες

Βλάπτει

Αλάτι

Σχέση φαρμάκου – τροφής

Η ταυτόχρονη λήψη διγοξίνης με τροφή πλούσια σε ίνες ( ιδίως από βρώμη ) μπορεί να οδηγήσει σε ελάττωση της απορρόφησης της , γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ελάττωση των επιπέδων της στο πλάσμα κατά 15-32 %. Η κινίνη που περιέχεται στο tonic water προκαλεί ελάττωση της ηπατικής κάθαρσης της διγοξίνης. Ως αποτέλεσμα, παρατηρείται αύξηση των επιπέδων της διγοξίνης στον ορό , γεγονός που πιθανά οδηγεί την αύξηση της τοξικότητας της. Η χορήγηση διγοξίνης μπορεί να οδηγήσει σε ελάττωση των επιπέδων καλίου στο πλάσμα. Η διγοξίνη μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές, απώλεια όρεξης , έμετο , διάρροια. ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ : o ασθενής να λαμβάνει το φάρμακο με τον ίδιο τρόπο : με ή χωρίς τροφή , ο ασθενής να λαμβάνει το φάρμακο με τροφή ή γάλα , σε περίπτωση εμφάνισης γαστρεντερικών διαταραχών , να μη θηλάζει κατά τη διάρκεια της αγωγής με διγοξίνη. ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: ο ασθενής να λαμβάνει τροφές πλούσιες σε κάλιο, να αποφεύγει την κατανάλωση αλατιού, να περιορίσει κατά το δυνατόν τη λήψη του φαρμάκου κατά τη διάρκεια γεύματος πλούσιου σε φυτικές ίνες, να αποφεύγει την υπερβολική κατανάλωση tonic water.

Diltiazem (DIPEN ,TILDIEM,CARDIL)

Ανταγωνιστής ασβεστίου / αντιστηθαγχικό , αντιυπερτασικό

Αλληλεπιδρά

Όλες οι τροφές

Ωφελεί

-

Βλάπτει

Τροφές που περιέχουν καφεΐνη : αναψυκτικά τύπου κόλα , καφές , σοκολάτα, τσάι.

Αλάτι

Σχέση φαρμάκου – τροφής

Η ταυτόχρονη λήψη διλτιαζέμης με τροφή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της απορρόφησης της. Η βιοδιαθεσιμότητα της διλτιαζέμης μπορεί να αυξηθεί κατά 28%. Η διλτιαζέμη μπορεί να προκαλέσει σε σπάνιες περιπτώσεις διάρροια, έμετο, δυσκοιλιότητα , ερεθισμό. Η διλτιαζέμη εκκρίνεται στο μητρικό γάλα. ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ : ο ασθενής να λαμβάνει το φάρμακο με τον ίδιο τρόπο με ή χωρίς τροφή , ο ασθενής να μην θηλάζει κατά τη διάρκεια της αγωγής. ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: να περιορίσει την κατανάλωση αλατιού

Σαλικυλικό παράγωγο / μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες- αντιαιμοπεταλικό

Αλληλεπιδρά

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C : ακτινίδια , εσπεριδοειδή, σπανάκι , φράουλες , φραγκοστάφυλα.

Τροφές πλούσιες σε σαλικυλικά : αγγούρι, τουρσί , δαμάσκηνα ξηρά , κάρι, κεράσια , μήλα , μύρτιλα , ντομάτες , πάπρικα , πορτοκάλια , σμέουρα, σταφίδες, χουρμάδες ξηροί.

Τροφές που περιέχουν κουμαρίνη : βερίκοκα, γλυκό γαρύφαλλο, κανέλα , κεράσια ,λεβάντα, μελίλωτος, φασόλια , φράουλες.

Ωφελεί

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο : αποξηραμένα φρούτα, καρύδια , μοσχάρι, σπανάκι, φακές.

Τροφές πλούσιες σε φολικό οξύ: αρακάς , κουνουπίδι, λάχανο , λάχανο Βρυξελλών ,πορτοκάλια, σπανάκι , συκώτι , φασόλια, φρέσκα λαχανικά.

Βλάπτει

Τροφές που μπορεί να επιφέρουν πονοκέφαλο : αλκοόλ , αλλαντικά λόγω του νιτρώδους νατρίου ( συντηρητικό ), ασπαρτάμη, καπνιστό κρέας, κόκκινο κρασί, ξηροί καρποί, ξινόγαλο, παγωτό , ρέγγα, σοκολάτα, σταφίδες, σύκα, τροφές που περιέχουν καφεΐνη , τυρί ροκφόρ , χουρμάδες, γλυκόριζα, κάρι , πάπρικα.

Σχέση φαρμάκου – τροφής

Η ταυτόχρονη λήψη του ακετυλοσαλικυλικού οξέος με τροφή μπορεί να μειώσει το ρυθμό αλλά όχι την έκταση της απορρόφησης. Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της αγωγής με ακετυλοσαλικυλικό οξύ μπορεί να επιτείνει τον ερεθισμό του στομάχου και να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Η ταυτόχρονη λήψη βαρφαρίνης κατά την διάρκεια της αγωγής με ακετυλοσαλικυλικό οξύ ενισχύει τον κίνδυνο εμφάνισης αιμορραγίας , κατά συνέπεια το φάρμακο μπορεί να αλληλεπιδράσει με τροφές που περιέχουν κουμαρίνη. Η χρόνια αγωγή μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη απέκκριση φολικού οξέος , γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μακροκυτταρική αναιμία . Επίσης η χρόνια αγωγή με δόσεις ακετυλοσαλικυλικού οξέος της τάξης των 3-4g ημερησίως μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία. Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν βιταμίνη C μπορεί να οδηγήσει σε παρεκτόπιση του ακετυλοσαλικυλικού οξέος από τις θέσεις σύνδεσής του, οδηγώντας σε αυξημένη αποβολή από τα νεφρά. Η ταυτόχρονη κατανάλωση σκόρδου κατά τη διάρκεια της αγωγής με ακετυλοσαλικυλικό οξύ μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση της αντιαιμοπεταλιακής δράσης. Το ακετυλοσαλικυλικό οξύ μπορεί να προκαλέσει ναυτία , εμετό , δυσπεψία , γαστρικό ερεθισμό και έλκος του στομάχου και του δωδεκακτύλου . Το φάρμακο εκκρίνεται και στο μητρικό γάλα.

Διφωσφονικό / στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης

Αλληλεπιδρά

Όλες οι τροφές, τροφές που περιέχουν καφεΐνη : αναψυκτικά τύπου κόλα, καφές , σοκολάτα, τσάι. Τροφές γαλακτοκομικές : γάλα, τυρί , γιαούρτι. Αλκοόλ και χυμός πορτοκαλιού.

Ωφελεί

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D: μουρουνέλαιο , κρόκος αυγού , σαρδέλες ( όταν τρώγονται με τον σκελετό τους ) , σολομός. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο : βερίκοκα , γάλα , γιαούρτι, γαρίδες , μπρόκολο, ξηρά σύκα, σολομός, σπανάκι, τυρί.

Βλάπτει

Αλκοόλ

Σχέση φαρμάκου - τροφής

Η ταυτόχρονη λήψη της αλενδρονάτης με τροφή μπορεί να οδηγήσει σε ελάττωση της βιοδιαθεσιμότητας της κατά 40%. Η ταυτόχρονη λήψη της αλενδρονάτης με γαλακτοκομικά προϊόντα και γενικά με τροφές πλούσιες σε ασβέστιο μπορεί να οδηγήσει σε ελάττωση της απορρόφησης της. Η βιοδιαθεσιμότητα της αλενδρονάτης ελαττώνεται έως και 60 % εάν ληφθεί ταυτόχρονα με χυμό πορτοκαλιού ή με καφέ . Η αλενδρονάτη μπορεί να προκαλέσει γαστρικό ερεθισμό , ναυτία , δυσκοιλιότητα, διάρροια   και τυμπανισμό. ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ= να λαμβάνει την αλενδρονάτη με άδειο στομάχι ή 2 ώρες μετά το φαγητό , με ένα γεμάτο ποτήρι νερό.

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ = Να καταναλώνει άφθονες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο ( θα πρέπει να λαμβάνονται τουλάχιστον 2 ώρες μετά την λήψη του φαρμάκου). Να καταναλώνει άφθονες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D ( θα πρέπει να λαμβάνονται τουλάχιστον 2 ώρες μετά την λήψη του φαρμάκου). Να μη λαμβάνει την αλενδρονάτη ταυτόχρονα με τροφές που περιέχουν καφεΐνη , γαλακτοκομικά προϊόντα , χυμούς φρούτων και αναψυκτικά τύπου κόλα. Να αποφεύγει την κατανάλωση αλκοόλ , κατά την διάρκεια της αγωγής με αλενδρονάτη.

ALLOPUNIROL (ZYLORIC, ZYLAPOUR, SOLURIC)

Αναστολέας της οξειδάσης της ξανθίνης/ στην αντιμετώπιση της ουρικής αρθρίτιδας.

Αλληλεπιδρά

Τροφές που περιέχουν κουμαρίνη : βερίκοκα , γλυκό γαρύφαλλο , κανέλα ,κεράσια, λεβάντα, μελίλωτος, φασόλια , φράουλες.

Ωφελεί

Άφθονα υγρά

Βλάπτει

Τροφές πλούσιες σε πουρίνες : σπανάκι , σαρδέλες , συκώτι, νεφρά, πουλερικά, όσπρια , βιταμίνη C.

Σχέση φαρμάκου – τροφής

Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια   της αγωγής με αλλοπουρινόλη μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αποτελεσματικότητας της. Η αλλοπουρινόλη μπορεί να ενισχύει την αντιπηκτική δράση της κουμαρίνης , επειδή ελαττώνει το ρυθμό του μεταβολισμού της. Η αλλοπουρινόλη μπορεί να προκαλέσει ναυτία και αίσθημα μεταλλικής γεύσης. Η αλλοπουρινόλη εκκρίνεται στο μητρικό γάλα. ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ :

Συστήνετε στον ασθενή να λαμβάνει την αλλοπουρινόλη μετά το φαγητό , να αποφεύγει την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της αγωγής με αλλοπουρινόλη , να λαμβάνει άφθονα υγρά ( τουλάχιστον 8 ποτήρια νερού ημερησίως) , να μην υπερκαταναλώνει τροφές πλούσιες σε κουμαρίνη , να μη θηλάζει κατά τη διάρκεια της αγωγής με αλλοπουρινόλη. ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Να αποφεύγει τροφές πλούσιες σε πουρίνες, διότι η κατανάλωση τους ανταγωνίζεται   τη δράση της αλλοπουρινόλης , να αποφεύγει την υπερκατανάλωση βιταμίνης C , για να ελαττωθεί   η πιθανότητα σχηματισμού πέτρας στα νεφρά.

Amiodarone (ANGORON)

Αντιαρρυθμικό ( τάξης ΙΙΙ)

Αλληλεπιδρά

Τροφές που περιέχουν κουμαρίνη : βερίκοκα , γλυκό γαρύφαλλο, κανέλα , κεράσια, λεβάντα, μελίλωτος, φασόλια, φράουλες .Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες : δημητριακά , λαχανικά , φρούτα , ψωμί ολικής αλέσεως.

Ωφελεί

Νερό

Βλάπτει

Τροφές που περιέχουν καφεΐνη : αναψυκτικά τύπου κόλα , σοκολάτα , τσάι , αλκοόλ .

Σχέση φαρμάκου – τροφής.

Η ταυτόχρονη λήψη της αμιοδαρόνης με τροφή μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση της απορρόφησης της. Η αμιοδαρόνη μπορεί να αυξήσει την αντιπηκτική δράση της κουμαρίνης. ( Φαίνεται ότι ενέχεται μια μη στερεοεκλεκτική αναστολή του μεταβολισμού της κουμαρίνης . Ο υπερθυρεοειδισμός   που επάγεται   από την αμιοδαρόνη πιθανώς αποτελεί έναν επιπλέον παράγονται που συμβάλλει σε μερικά περιστατικά. Η αμιοδαρόνη μπορεί να προκαλέσει γαστρικές διαταραχές, απώλεια της όρεξης και δυσκοιλιότητα. Η αμιοδαρόνη εκκρίνεται   σε σημαντικές ποσότητες στο μητρικό γάλα. ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Να λαμβάνει την αμιοδαρόνη με άδειο στομάχι ,εκτός αν εμφανιστούν γαστρικές διαταραχές. Να αποφεύγει το θηλασμό κατά τη διάρκεια της αγωγής με αμιοδαρόνη. ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ : να προσθέσει στο διαιτολόγιο φυτικές ίνες και να πίνει άφθονο νερό για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας , να αποφεύγει την κατανάλωση καφεινουχων τροφίμων και ποτών , διότι μπορούν να αυξήσουν την ευερεθιστότητα του μυοκαρδίου και να επηρεάσουν αρνητικά την αντιαρρυθμική δράση του φαρμάκου, να αποφεύγει την υπερβολική κατανάλωση τροφών πλουσίων σε κουμαρίνη. 

Biotin

Βιοτίνη / βιταμίνη του συμπλέγματος Β

Αλληλεπιδρά

Αυγά

Ωφελεί

Τροφές και ποτά με όξινο pH : ντομάτες, χυμοί φρούτων

Βλάπτει

Αλκοόλ

Σχέση φαρμάκου – τροφής

Στο νωπό ασπράδι του αυγού περιέχεται η ουσία αβιδίνη η οποία είναι ανταγωνιστής της βιοτίνης. Έχουν αναφερθεί δερματίτιδα και γλωσσίτιδα μετά από μεγάλη και παρατεταμένη κατανάλωση αυγών , η οποία αντιμετωπίστηκε με χορήγηση 150-300 mg βιοτίνης / 24ωρο. Έχει παρατηρηθεί ανεπάρκεια βιοτίνης στα άτομα που εμφανίζουν υποχλωριδία. ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Να αποφεύγει ο ασθενής την κατανάλωση αλκοόλ . ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Να αποφεύγει τη μεγάλη και παρατεταμένη κατανάλωση αυγών , να λαμβάνει τη βιοτίνη με όξινες τροφές εάν δεν υπάρχει τροφές εάν δεν υπάρχει αντένδειξη ( π.χ. έλκος , λήψη πενικιλλινών).

Atenolol

Β- αποκλειστής /αντιυπερτασικό , αντιστηθαχικό

Αλληλεπιδρά

όλες οι τροφές

Ωφελεί

-

Βλάπτει

Αλάτι

Αλκοόλ

Σχέση φαρμάκου – τροφής

Η ταυτόχρονη λήψη ατενολόλης με τροφή οδηγεί στην ελάττωση της απορρόφησης της κατά 20%. Δεν έχει όμως αποσαφηνιστεί κλινικά η σημασία της μεταβολής αυτής. Η ατενολόλη μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, διάρροια, ναυτία, έμετο, γαστρικό ερεθισμό και κολίτιδα. Η ατενολόλη εκκρίνεται στο μητρικό γάλα. Τα επίπεδα του φαρμάκου στο μητρικό γάλα. Τα επίπεδα του φαρμάκου στο μητρικό γάλα είναι υψηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα του στο αίμα. ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: ο ασθενής να λαμβάνει την ατενολόλη με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά : με ή χωρίς τροφή. Να μη θηλάζει κατά τη διάρκεια της αγωγής με ατενολόλη. ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Να ακολουθεί άνολο δίαιτα. Να αποφεύγει την κατανάλωση αλκοόλ.

Amlodipine

Ανταγωνιστής ασβεστίου ( διυδροπυριδίνη/ αντιυπερτασικό , αντιστηθαγχικό)

Αλληλεπιδρά

Αλκοόλ , όλες οι τροφές, τροφές που περιέχουν θεοφυλλίνη: κακάο, σοκολάτα, χυμός grapefruit.

Ωφελεί

Τροφές για την αντιμετώπιση   της ξηροστομίας : καραμέλες με ξινή γεύση

Βλάπτει

Αλάτι

Σχέση φαρμάκου – τροφής

Η ταυτόχρονη λήψη αμλοδιπίνης με την τροφή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της συγκέντρωσης της στον ορό. Το γεγονός αυτό οδηγεί στην αύξηση των φαρμακολογικών και ανεπιθύμητων ενεργειών της, μπορεί να εμφανιστεί ταχυκαρδία, ερύθημα προσώπου (flush) και εμφάνιση περιφερικού οιδήματος.              Η αμλοδιπίνη μπορεί να ενισχύσει τη δράση της θεοφυλλίνης και κατά συνέπεια μπορεί να αλληλεπιδράσει με τροφές που την περιέχουν. Η κατανάλωση χυμού grapefruit κατά τη διάρκεια της αγωγής με αμλοδιπίνη μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του μεταβολισμού του φαρμάκου. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει   σε αυξημένη βιοδιαθεσιμότητα και αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών της αμλοδιπίνης. Η αμλοδιπίνη σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ναυτία, κοιλιακό πόνο, αίσθημα δίψας , ξηροστομία, αύξηση βάρους και απώλεια όρεξης. ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ : ο ασθενής να λαμβάνει την αμλοδιπίνη με άδειο στομάχι ,να μην θηλάζει κατά τη διάρκεια της αγωγής . ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ : ο ασθενής να ακολουθήσει άνολο δίαιτα, να αποφεύγει την κατανάλωση χυμού grapefruit κατά τη διάρκεια της αγωγής , να αποφεύγει την κατανάλωση αλκοόλ διότι μπορεί   να συνεργήσει με την αμλοδιπίνη στην πτώση της αρτηριακής πίεσης και στη ζάλη , να καταναλώνει καραμέλες με ξινή γεύση σε περίπτωση που εμφανιστεί ξηροστομία.

Carbamazepine (TEGRETOL) 

Αντιεπιληπτικό

Αλληλεπιδρά

Όλες οι τροφές, tonic water, χυμός grapefruit

Ωφελεί

-

Βλάπτει

Τροφές που περιέχουν καφεΐνη : αναψυκτικά τύπου κόλα, καφές, τσάι ,αλκοόλ .

Σχέση φαρμάκου – τροφής

Η ταυτόχρονη λήψη της καρβαμαζεπίνης με την τροφή οδηγεί σε αύξηση της βιοδιαθεσιμότητας της κατά 25 % , η αυξημένη κατανάλωση tonic water κατά τη διάρκεια της αγωγής με καρβαμαζεπίνη μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή του ηπατικού μεταβολισμού της στο επίπεδο   του CYP 3Α4 που προκαλείται την κινίνη . Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της συγκέντρωσης   της καρβαμαζεπίνης στον ορό. Η κατανάλωση χυμού grapefruit κατά τη διάρκεια της αγωγής με καρβαμαζεπίνη μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της βιοδιαθεσιμότητας της , το γεγονός αυτό μπορεί να ενισχύσει την τοξική δράση της καρβαμαζεπίνης λόγω του στενού θεραπευτικού της δείκτη. Η καρβαμαζεπίνη μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο , πονοκέφαλο και ξηροστομία. Μπορεί επίσης να προκαλέσει κατακράτηση νερού. Η καρβαμαζεπίνη εκκρίνεται στο μητρικό γάλα. ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ : ο ασθενής να λαμβάνει την καρβαμαζεπίνη με τροφή , να μην θηλάζει κατά τη διάρκεια της αγωγής με καρβαμαζεπίνη. ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ : ο ασθενής να αποφεύγει την κατανάλωση αλκοόλ και την κατάχρηση καφεΐνης   διότι επάγουν επιληπτικές κρίσεις. Να αποφεύγει την κατανάλωση χυμού grapefruit, να αποφεύγει τη λήψη υπερβολικής ποσότητας tonic water καθώς και τα cocktails στα οποία εμπεριέχεται ( πχ gin tonic) λόγω της ύπαρξης κινίνης.

Carvedilol

αποκλειστής των α και β αδρενεργικών υποδοχέων / αντιυπερτασικό

Αλληλεπιδρά

Όλες οι τροφές

Ωφελεί

Τροφές για την καταπολέμηση της διάρροιας : μήλα , τροφές με ήπια υποχοληστεριναιμική δράση : αβοκάντο, αγκινάρα, αμύγδαλα , ελαιόλαδο , καρύδια, κριθάρι , όσπρια, σκόρδο , φράουλες , τροφές που είναι πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα: λινέλαιο, σαρδέλες, σκουμπρί , σολομός , τόνος.

Βλάπτει

Τροφές με ήπια διουρητική δράση : γλυκάνισο, κορίανδρο , κρεμμύδι , κύμινο , λεμόνια, μαϊντανός, μελιτζάνες , μοσχοκάρυδο, σέλινο . Τροφές πλούσιες σε κάλιο : αβοκάντο , ακτινίδια, γάλα , γλυκοπατάτες , grapefruit, δαμάσκηνα, μάγκο , μπανάνες, νεκταρίνια, πορτοκάλια, σταφίδες. Τροφές που επιδεινώνουν τη διάρροια: πηγές καφεΐνης= αναψυκτικά τύπου κόλα , καφές , τσάι . πηγές λακτόζης = γάλα ,μαλακό τυρί ,παγωμένο γιαούρτι ,παγωτό , σοκολάτα, πηγές σακχαρόζης = γλυκά , ζάχαρη, πηγές σορβιτόλης - εξόλες και μαννιτόλη = μέντα, τσίχλες, χωρίς ζάχαρη , χυμός μήλου , ροδάκινου , πηγές φρουκτόζης = αναψυκτικά με γεύση φρούτων , μέλι, σταφύλια, φιστικιά , χυμός μήλου , ροδάκινου. Τροφές που μπορεί να επιφέρουν πονοκέφαλο = αλκοόλ , αλλαντικά λόγω του νιτρώδους νατρίου , ασπαρτάμη , καπνιστό κρέας, κόκκινο κρασί , ξηροί καρποί ,ξινόγαλο , παγωτό , ρέγγα, σοκολάτα, σταφίδες, σύκα, τροφές που περιέχουν καφεΐνη , τυρί , ροκφόρ, χουρμάδες.

Σχέση φάρμακού – τροφή

Η ταυτόχρονη λήψη της καρβεδιλόλης με την τροφή οδηγεί σε ελάττωση του ρυθμού της έντασης της απορρόφησης της. Η καρβεδιλόλη μπορεί συχνά να προκαλέσει διάρροια, ναυτία , έμετο , υπεργλυκαιμία ,και αύξηση του βάρους. Σε λιγότερο συχνά περιστατικά αφυδάτωση , υπογλυκαιμία, υπερκαλιαιμία και υπονατριαιμία. Τέλος το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει μέλαινα και περιοδοντίτιδα. Η καρβεδιλόλη μπορεί να αποκρύψει τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας   και γενικά να διαταράξει την ανοχή στην γλυκόζη. Δεν είναι γνωστό αν το φάρμακο εκκρίνεται στο μητρικό γάλα.

Atorvastatin

Αναστολέας της HMG CoA αναγωγάσης/ υπολιπιδαιμικό

Αλληλεπιδρά

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες : δημητριακά , φρούτα, πίτουρα βρώμης, ψωμί ολικής αλέσεως. Πηκτίνη ( μήλο) , χυμός grapefruit.

Ωφελεί

Τροφές με ήπια υποχοληστεριναιμική δράση :αβοκάντο , αγκινάρα, αμύγδαλα, ελαιόλαδο , καρύδια , κρεμμύδι, κριθάρι, όσπρια, σκόρδο , φράουλες. Τροφές πλούσιες σε συνένζυμο Q = καρύδια , σαρδέλες , σκουμπρί , σόγια, σπόροι σουσαμιού , φιστίκια. Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα: λινέλαιο, σαρδέλες ,σκουμπρί , σολομός ,τόνος.

Βλάπτει

Τροφές πλούσιες σε λιπαρά: βούτυρο ,μοσχάρι , πέτσα από κοτόπουλο , πλήρες γάλα, τυρί , χοιρινό λίπος, τροφές που περιέχουν λίπη που οξειδώνονται ευκολά : ηλιέλαιο ,καλαμποκέλαιο. Τροφές που περιέχουν trans λιπαρά : πατατάκια. Αλκοόλ.

Σχέση φάρμακού – τροφής

Η ταυτόχρονη λήψη ατορβαστατίνης με τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες ( και ειδικά με πίτουρα βρώμης ) μπορεί να οδηγήσει σε ελάττωση της απορρόφησης της. Η ταυτόχρονη κατανάλωση του χυμού grapefruit με ατορβαστατίνη οδηγεί σε αύξηση των επίπεδων της στο πλάσμα , καθώς και των ανεπιθύμητων ενεργειών της , λόγω της ελάττωσης του φαινομένου πρώτης διόδου της ατορβαστατίνης κάτω από την επίδραση του χυμού grapefruit CYP 3A4. Έχουν αναφερθεί περιστατικά ραβδομυόλυσης . ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ = ο ασθενής να λαμβάνει την ατορβαστατίνη τις βραδινές ώρες, γιατί τότε βρίσκεται στο απόγειο η βιοσύνθεση της χοληστερόλης, και να αποφεύγει την κατανάλωση αλκοόλ. ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ = ο ασθενής να αποφεύγει τον χυμό grapefruit , να αποφεύγει την ταυτόχρονη λήψη ατορβαστατινης με τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και πηκτίνη. Να καταναλώνει τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά. Να λαμβάνει τροφές ή συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε συνένζυμο Q για να περιοριστεί ο κίνδυνος της ραβδομυόλυσης και να αποφεύγει τα trans φαγητά .

Φιβράτη

Ciprofibrate

Αλληλεπιδρά

Τροφές που περιέχουν κουμαρίνη : βερίκοκα , γλυκό γαρύφαλλο, κανέλα , κεράσια , λεβάντα, μελίλωτος , φασόλια , φράουλες.

Ωφελεί

Τροφές με ήπια υποχοληστεριναιμική δράση : αβοκάντο , αγκινάρα, αμύγδαλα , ελαιόλαδο , καρύδια, κρεμμύδι , κριθάρι, όσπρια , σκόρδο, φράουλες.

Τροφές πλούσιες σε ω-λιπαρά οξέα : λινέλαιο, σαρδέλες , σκουμπρί , σολομός , τόνος

Βλάπτει

Τροφές πλούσιες σε λιπαρά : βούτυρο , μοσχάρι, πέτσα από κοτόπουλο, πλήρες γάλα , τυρί , χοιρινό λίπος. Τροφές που μπορεί να επιφέρουν πονοκέφαλο : αλκοόλ , αλλαντικά λόγω του νιτρώδους νατρίου (συντηρητικό) , ασπαρτάμη, καπνιστό κρέας, κόκκινο κρασί , ξηροί καρποί , ξινόγαλο ,παγωτό, ρέγγα, σοκολάτα , σταφίδες , σύκα , τροφές που περιέχουν καφεΐνη , τυρί, ροκφόρ , χουρμάδες. Τροφές που περιέχουν λίπη που οξειδώνονται εύκολα : ηλιέλαιο , καλαμποκέλαιο. Τροφές που περιέχουν trans λιπαρά οξέα : π.χ. πατατάκια.

Σχέση φαρμάκου – τροφής

Η σιπροφιβράτη ενδείκνυται στην αντιμετώπιση των υπερλιπιδαιμίων τύπου ΙΙα, ΙΙβ, ΙV και V που δεν ανταποκρίνονται στην διαιτητική αγωγή. Οι φιβράτες θεωρούνται αντιλιπιδαιμικοί παράγοντες ευρέος φάσματος γιατί , αν και η κύρια δράση τους είναι η μείωση των τρυγλυκεριδίων , ελαττώνουν επίσης τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και αυξάνουν τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης . Η δράσης τους αποδίδεται κυρίως στην ενεργοποίηση της λιποπρωτεινικής λιπάσης και την αύξηση του καταβολισμού των λιποπρωτεινών πολύ χαμηλής πυκνότητας. Η σιπροφιβράτη πρέπει να χορηγείται με προσοχή σε ασθενείς με ίκτερο , ηπατοπάθεια, ή έλκος. Η σιπροφιβράτη μπορεί να προκαλέσει ναυτία , έμετο , διάρροια, επιγαστρικά ενοχλήματα, κοιλιακά άλγη , χολολιθίαση ,και τρανσαμινασαιμία. Η σιπροφιβράτη αυξάνει τη δράση των κουμαρινικών αντιπηκτικών . Κατά συνέπεια μπορεί να αλληλεπιδράσει με τροφές πλούσιες σε κουμαρίνη. Η χρήση του φαρμάκου στη γαλουχία αντενδείκνυται.

Κινολόνη

Ciprofloxacin

Αλληλεπιδρά

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο: γάλα , γιαούρτι , τυρί. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο , τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο : - ζωικές : κόκκινο κρέας , οστρακοειδή. – φυτικές : μπιζέλια , καλαμπόκι , καρότα , σπόροι κολοκύθας , σπόροι σησαμιού , ψωμί ολικής αλέσεως. Τροφές που περιέχουν καφεΐνη : αναψυκτικά τύπου κόλα , καφές, σοκολάτα, τσάι.

Ωφελεί

Τροφές που καταπολεμούν τη διάρροια που προκαλείται από αντιβιοτικά : γιαούρτι , τυριά που έχουν υποστεί ζύμωση ( π.χ. camembert, gorgonzola), τροφές που καταπολεμούν τη ναυτία: πιπερόριζα (ginger), άφθονα υγρά.

Βλάπτει

Τροφές που μπορεί να επιφέρουν πονοκέφαλο : αλκοόλ, αλλαντικά λόγω του νιτρώδους νατρίου ( συντηρητικό) , ασπαρτάμη , καπνιστό κρέας, κόκκινο κρασί , ξηροί καρποί, ξινόγαλο , παγωτό , ρέγγα, σοκολάτα, σύκα , τροφές που περιέχουν καφεΐνη , τυρί , ροκφόρ, χουρμάδες. Τροφές που επιδεινώνουν τη διάρροια : πηγές καφεΐνης : αναψυκτικό τύπου κόλα, καφές, τσάι . πηγές λακτόζης : γάλα, μαλακό τυρί , παγωμένο γιαούρτι, παγωτό, σοκολάτα. Πηγές σακχαρόζης : γλυκά , ζάχαρη. Πηγές σορβιτόλης: μέντα, τσίχλες χωρίς ζάχαρη , χυμός μήλου , ροδάκινου. Πηγές φρουκτόζης :αναψυκτικά με γεύση φρούτων , μέλι , σταφύλια , φιστίκια , χυμός μήλου , ροδάκινου.

Σχέση φαρμάκου – τροφής

Η ταυτόχρονη λήψη σιπροφλοξασίνης με τροφή οδηγεί σε καθυστέρηση της απορρόφησης της γεγονός που οδηγεί σε καθυστέρηση μιας ώρας στην επίτευξη της μέγιστης συγκέντρωσης της με το πλάσμα. Η βιοδιαθεσιμότητα όμως του φαρμάκου δεν επηρεάζεται. Η ταυτόχρονη λήψη της σιπροφλοξασίνης με τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο, σίδηρο , και ψευδάργυρο , οδηγεί σε ελάττωση της απορρόφησης του φαρμάκου. Η κατανάλωση τροφίμων και ποτών που περιέχουν καφεΐνη κατά τη διάρκεια της αγωγής με σιπροφλοξασίνης οδηγεί σε ενίσχυση της φαρμακολογικής δράσης της καφεΐνης λόγω της επιβράδυνσης του ηπατικού μεταβολισμού της από τη σιπροφλοξασίνης, παρατηρείται διέγερση του Κ.Ν.Σ . Η σιπροφλοξασίνης μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο , διάρροια , κοιλιακά άλγη και λιγότερα συχνά ξηροστομία , δυσκαταποσία, δυσκοιλιότητα, κολίτιδα, απώλεια της όρεξης ,διαταραχές της γεύσης . Η σιπροφλοξασίνη εκκρίνεται σε μικρά ποσά και στο μητρικό γάλα. ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ : ο ασθενής να λαμβάνει την σιπροφλοξασίνη με άδειο στομάχι ( 1ώρα πριν και 2 ώρες μετά το γεύμα ) με αρκετό νερό , να μην θηλάζει κατά τη διάρκεια της αγωγής με σιπροφλοξασίνη. ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: ο ασθενής να αποφεύγει την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε ασβέστιο, σίδηρο ,και ψευδάργυρο, μέχρι και 2 ώρες μετά τη λήψη σιπροφλοξασίνης , να πίνει τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό σε ημερήσια βάση, να καταναλώνει τροφές πλούσιες σε bacillus lactophilus , όπως γιαούρτι και τυριά που έχουν υποστεί ζύμωση , για την πρόληψη της διάρροιας από το αντιβιοτικό , να αποφεύγει την κατανάλωση τροφίμων και ποτών που περιέχουν καφεΐνη , να αποφεύγει την κατανάλωση τροφών που μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο, να καταναλώνει καραμέλες με ξινή γεύση σε περίπτωση που εμφανιστεί ξηροστομία , να καταλώνει πιπερόριζα για την καταπολέμηση της ναυτίας. 

Αντιαιμοπεταλιακό / στην πρόληψη των θρομβοεβολικών επιπλοκών

Clopidrogel

Αλληλεπιδρά

Τροφές πλούσιες σε κουμαρίνη :βερίκοκα, γλυκό γαρύφαλλο ,κανέλα , κεράσια , λεβάντα , μελίλωτος ,φασόλια , φράουλες. Τροφές πλούσιες σε σαλικυλικά : αγγούρι , τουρσί, δαμάσκηνα ξηρά, κάρι, κεράσια, μήλα , μύρτιλα , ντομάτες, πάπρικα, πορτοκάλια, σμέουρα, σταφίδες, χουρμάδες ξηροί .

Ωφελεί

Τροφές για την καταπολέμηση της διάρροιας : μήλα, μπανάνες

Βλάπτει

Τροφές που επιδεινώνουν τη διάρροια

Πηγές καφεΐνης : αναψυκτικά τύπου κόλα, καφές, τσάι , πηγές λακτόζης : γάλα, μαλακό τυρί , παγωμένοι γιαούρτι , παγωτό, σοκολάτα, πηγές σακχαρόζης = γλυκά, ζάχαρη , πηγές σορβιτόλης ,εξόλες, και μαννιτόλη = μέντα, τσίχλες χωρίς ζάχαρη , χυμός μήλου , ροδάκινου, πηγές φρουκτόζης = αναψυκτικά με γεύση φρούτων , μέλι , σταφύλια, φιστίκια, χυμός μήλου , ροδάκινου.

Σχέση φαρμάκου – τροφής

Η κλοπιδρογέλη προκαλεί συχνά διάρροια , κοιλιακό άλγος, και δυσπεψία. Οι παρακάτω ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου δεν εμφανίζονται συχνά : γαστρικό και δωδεκαδακτυλικό έλκος , γαστρίτιδα, εμετός, ναυτία, δυσκοιλιότητα, μετεωρισμός. Η κλοπιδρογέλη σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει αλλοίωση της γεύσης. Η ταυτόχρονη χορήγηση κλοπιδρογέλη με βαρφαρίνη οδηγεί σε αύξηση αιμορραγικών επεισοδίων. Κατά συνέπεια η δρόγη μπορεί να αλληλεπιδράσει σε τροφές πλούσιες σε κουμαρίνη. Η κλοπιδρογέλη συνεργεί με τα σαλικυλικά ως προς την αντιαιμοπεταλιακή δράση . Δεν είναι γνωστό εάν το φάρμακο εκκρίνεται στο μητρικό γάλα. ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ = ο ασθενής να λαμβάνει το φάρμακο με ή χωρίς τροφή ( εάν εμφανιστούν συμπτώματα από το γαστρεντερικό , να λαμβάνει το φάρμακο με τροφή ) . ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ / o ασθενής να αποφεύγει την υπερβολική κατανάλωση τροφών πλουσίων σε κουμαρίνη και σαλικυλικά , σε περίπτωση εμφάνισης διάρροιας , εκτός από τα γενικά υποστηρικτικά μέτρα , να καταναλώνει τις τροφές που την καταπολεμούν και να αποφεύγει τις τροφές που την επιδεινώνουν.

Femara ή Religan ή Stefaplex (λετροζόλη) / Arimidex ή Zolitrat (αναστραζόλη) : μη στεροειδή (χάπια)

Δράση:

Αναστολείς της αρωματάσης (δέσμευση cytP450)

Μειώνουν τις επιδράσεις των οιστρογόνων.

Χορηγούνται σε καρκίνο του μαστού σε μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, στις οποίες συνήθως έχει προηγηθεί θεραπεία με ταμοξιφαίνη.

Παρενέργειες:

Συνηθέστερες : έντονες εξάψεις, υπερχοληστεριναιμία

Σπανιότερα : Αρθραλγίες, αύξηση βάρους, ναυτία, νυχτερινή εφίδρωση 

Συμβουλές αυτοφροντίδας και προφυλάξεις:

  • πριν ξεκινήσετε θεραπεία ενημερώστε το γιατρό σας για λήψη φαρμάκων ή συμπληρωμάτων διατροφής
  • Acetaminophen (παρακεταμόλη) ή ibuprophen βοηθούν στην μείωση του πόνου. Επίσης μπορείτε να παίρνετε ασπιρίνη.
  • Να λαμβάνετε μικρά και συχνά γεύματα
  • Να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο
  • Να αποφεύγετε το αλκοόλ
  • Να ξεκουράζεστε πολύ
  • Τροφές που επαυξάνουν τη δράση τους:

Λαχανικά, όσπρια, δημητριακά : Φασόλια, μπρόκολο, πιπεριές, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, ντομάτες, κολοκυθάκια, ελιές, μανιτάρια, καρότο, σέλινο, ρύζι μαύρο

Φρούτα : κράνα, ρόδι, σταφύλια κόκκινα (και οι χυμοί τους)

Καρποί και έλαια : καρύδια, λιναρόσπορος, λινέλαιο

Μυρωδικά: μαϊντανός, τζίντζερ, μουστάρδα

Τροφές που αμβλύνουν τα συμπτώματα: 

Ψάρια: Σολομός, σαρδέλα, ρέγγα, σκουμπρί, πέστροφα

Φρούτα: δαμάσκηνο, ρόδι, βατόμουρο

Άλλα: φασόλια, καρύδια, πράσινο και μαύρο τσάι, τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D

**Δεν υπάρχει αλληλεπίδραση με κουρκουμά

Τροφές που μειώνουν την δράση των φαρμάκων και οξύνουν τα συμπτώματα: 

Σπορέλαια, σόγια και όλα τα παράγωγα της

Πορτοκάλια, λεμόνια, κίτρα (η φλούδα), γκρέιπφρουτ

Σοκολάτα, καφές (αυξάνουν τον πόνο)

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ :ΦΑΡΜΑΚΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ-ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΙΤΑΚΗΣ

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας όταν τον χρησιμοποιείτε. Τα cookies που χρησιμοποιούνται για τη βασική λειτουργία αυτού του ιστότοπου έχουν ήδη οριστεί. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

  I accept cookies from this site.
EU Cookie Directive Module Information