Υπογονιμότητα και οξειδωτικό στρες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Μεγάλο ποσοστό ζευγαριών ,που αυξάνεται συνεχώς  αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας. Αυτό οφείλεται κατά ένα βαθμό στον ανθυγιεινό τρόπο ζωής, στην κακή διατροφή,  οξειδωτικό στρες -τη συσσώρευση οξειδωτικών παραγόντων, στην έλλειψη ύπνου και άθλησης , στο εξαντλητικό άγχος που κυριαρχούν στο σύγχρονο τρόπο ζωής και κυρίως τώρα με την κρίση.

Οι ελλείψεις διαφόρων ιχνοστοιχείων και βιταμινών, το οξειδωτικό στρες , ο ρόλος των αντιοξειδωτικών, η μακροχρόνια κατανάλωση καφέ, αλκοόλ ή τσιγάρου, οι ακραίες διακυμάνσεις του σωματικού βάρους, η ψυχολογία της γυναίκας, καθώς και το σωματικό και ψυχολογικό στρες.Υπάρχει μια άμεση συσχέτιση μεταξύ ανάπτυξης οξειδωτικού stress στις διάφορες περιόδους της ζωής της γυναίκας. Η γυναίκα έχει ένα ιδιαίτερο profile κινδύνου τόσο στην ανάπτυξη οξειδωτικού stress όσο και καρδιαγγειακών επεισοδίων. Το γυναικείο φύλο λόγω της ιδιαιτερότητας της ορμονικής λειτουργίας του δημιουργεί επιπρόσθετους  επιβαρυντικούς παράγοντες για την εμφάνιση οξειδωτικού stress.Μια άλλη κατηγορία γυναικών με μειωμένη ικανότητα γονιμοποίησης είναι οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS).

Οι Γυναίκες αυτές έχουν αυξημένο οξειδωτικό στρες και μειωμένη αντιοξειδωτική άμυνα λόγω της δράσης που έχει η ινσουλινική αντίσταση (αυξημένη ινσουλίνη στο αίμα) στην αντιοξειδωτική τους  άμυνα. Η υπεργλυκαιμία( αυξημένο σάκχαρο στο αίμα ) που αρκετές φορές υπάρχει, συμβάλει στην λιπιδική υπεροξείδωση και στην μείωση των αντιοξειδωτικών ενζύμων GSH, SOD(γλουταθειόνη, δισμουτάση) και εμπλέκεται στην διαδικασία της τερατογένεσης και των συγγενών ανωμαλιών στην κύηση με Σ.διαβήτη.Έτσι σε πολλές περιπτώσεις η αλλαγή του τρόπου (lifestyle) μπορει να βελτιώσει την γονιμότητα άλλα και κυρίως την ηρεμία –ευεξία του ζευγαριού δεδομένου ότι η εσωτερική γαλήνη, η αποφυγή του στρες και η σωστή διατροφή βελτιώνουν σημαντικά τον παράγοντα γονιμότητα.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ.

  • - Μέτρηση οξειδωτικού στρες και αντιξειδωτική διατροφή
  • - Μέτρηση επιπέδων βιταμίνων και ιχνοστοιχείων για συμπληρωματική χορήγηση αν υπάρχει έλλειψη
  • - Ομοιοπαθητική
  • - Βελονισμός
  • - Ρεφλεξολογία
  • - Γιόγκα

Για περισσότερες πληροφορίες ή ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά στο 2310 – 443672 ή ηλεκτρονικά στο mariabougoulia@hotmail.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Οξειδωτικό στρες και καλοκαίρι! Ελεύθερες Ρίζες »