Καρκίνος παραθυρεοειδών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Αποτελεί το 3% των περιπτώσεων πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού.Κλινική εικόνα: Τυπική εικόνα πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού. Εάν ο όγκος διηθήσει το κάτω λαρυγγικό τότε προκαλείται βράγχος φωνής.


Τρόπος επέκτασης: Κυρίως αιματογενώς, λεμφογενώς,τοπική διήθηση κατά συνέχεια ιστού .Εκτεταμένες μεταστάσεις προκαλούν θάνατο από καρδιολογικά κυρίως αίτια (αυξημένο Ca) .Στοιχεία που συνηγορούν για Ca: Σχετικά μεγάλο μέγεθος παραθυρεοειδούς. Στερεή σύμφυση με τους πέριξ ιστούς (συνήθως θυρεοειδή). Αφαιρείται και ο λοβός του θυρεοειδούς που βρίσκεται σε επαφή με το παραθυρεοειδές. Η παραθυρεοειδεκτομή σε συνδυασμό με τη λοβεκτομή (εφόσον το στάδιο της νόσου δεν είναι προχωρημένο) επιφέρει ίαση.
Πώς θεραπεύονται τα προβλήματα;
Η χειρουργική θεραπεία είναι εκ των ουκ άνευ. Πρέπει να γίνει σωστός και λεπτομερής προεγχειρητικός έλεγχος για τον ακριβή εντοπισμό του πάσχοντος αδένα ή αδένων ( με αφαιρετικό σπινθηρογράφημα).Στη συνέχεια, με πολύ μικρή τομή 2-3 εκατοστών στον τράχηλο, αφαιρείται ο αδένας ή οι αδένες που πάσχουν. Στις περιπτώσεις που αφαιρούνται όλοι οι παραθυρεοειδείς αδένες ο χειρουργός μεταφυτεύει περίπου δέκα τεμαχίδια παραθυρεοειδικού ιστού διαμέτρου ενός χιλιοστού στους μύες του αντιβραχίου, προκειμένου να ρυθμίζεται η ομοιοστασία του ασβεστίου στον οργανισμό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « αδενώματα-υπερπλασία