Θυρεοειδής και κύηση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλάζει η λειτουργία του θυρεοειδούς. Υπάρχει μια αύξηση στην κάθαρση ιωδίου, και σε περιοχές με φτωχή πρόσληψη σε ιώδιο, μπορεί να διαγνωσθεί βρογχοκήλη ή υποθυρεοειδισμός στην έγκυο.Ο έλεγχος του θυρεοειδούς δεν περιλαμβάνεται στις απαραίτητες εξετάσεις που πρέπει να γίνουν με την διαπίστωση της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, από τους περισσότερους ιατρούς θεωρείται τουλάχιστον ο έλεγχος της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) αν δεν υπάρχει κάποιος πρόσφατος έλεγχος. Ο έλεγχος της θυρεοειδικής λειτουργίας είναι απαραίτητος όταν:

1. Υπάρχει οικογενειακό ιστορικό

2. Υπάρχει ιστορικό υπογονιμότητας ή αποβολών πρώτου τριμήνου

3. Υπάρχει ιστορικό νόσου του θυρεοειδούς

4. Υπάρχει ιστορικό άλλου αυτοάνοσου νοσήματος

5. Η έγκυος παίρνει κάποιο φάρμακο για το θυρεοειδή της

6. Βρίσκουμε έναν διογκωμένο θυρεοειδή (βρογχοκήλη) στην κλινική εξέταση

ΥΠΕΡΘΥΡΕΟΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ 

Στον υπερθυρεοειδισμό(ν. Graves, τοξικό αδένωμα) προτιμάται η χρήση προπυλθειουρακίλης στο πρώτο τρίμηνο αντί της μεθιμαζόλης. Σε διάγνωση υπερθυρεοειδισμού  ή σε έγκυο ασθενή ήδη λαμβάνουσα φαρμακευτική αγωγή για υπερθυρεοειδισμό θα πρέπει να ενημερώνεται άμεσα ο θεράπων ενδοκρινολόγος.Γυναίκες που έχουν σοβαρή ναυτία και εμέτους στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορεί να έχουν και διαταραχές στην λειτουργία του θυρεοειδούς τους και, κάποιες φορές μπορεί να αναπτύξουν παροδικό υπερθυρεοειδισμό της κύησης. Αυτός ο τύπος υπερθυρεοειδισμού οφείλεται στα υψηλά επίπεδα της β-χοριακής γοναδοτροπίνης (β hCG), μιας από τις βασικές ορμόνες της εγκυμοσύνης και συνήθως υποχωρεί μετά την 14η-18η εβδομάδα της κύησης (μετά τον 4ο μήνα), οπότε και δεν χρειάζεται φαρμακευτική θεραπεία αλλά στενή  παρακολούθηση.

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto/θυρεοειδίτιδα μετά τοκετό 

Σε ήδη διαγνωσμένη θυρεοειδίτιδα Hashimoto, θα πρέπει να παρακολουθείτε την TSH στενά αν προσπαθείτε να συλλάβετε. Η έναρξη θεραπείας συστήνεται εάν η TSH ειναι >2.5. Εάν μείνετε έγκυος και δεν χρειάζεστε θεραπεία αρχικά, θα πρέπει να παρακολουθείτε την TSH κάθε μήνα γιατί έχετε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξετε υποθυρεοειδισμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι γυναίκες που έχουν αυξημένα αντιθυρεοειδικά αντισώματα πριν την εγκυμοσύνη, έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν θυρεοειδίτιδα της λοχείας, μια σχετικά οξεία διαταραχή του θυρεοειδούς που συνήθως εμφανίζεται 6-8 εβδομάδες μετά τον τοκετό και μπορεί να προκαλέσει μεγάλες εναλλαγές στα επίπεδα των ορμονών και έντονα συμπτώματα, όπως σημαντική κόπωση, νεύρα, κατάθλιψη, διαταραχή στο θηλασμό και άλλα. Θα πρέπει λοιπόν, κάθε έγκυος με θυρεοειδίτιδα να παρακολουθείτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και για τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό. Ένα 30% αυτών των γυναικών μπορεί να αναπτύξει μόνιμο υποθυρεοειδισμό στο μέλλον.

ΠΡΟΛΑΚΤΙΝΩΜΑ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ 

Αμέσως μόλις επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη, τα φάρμακα συνήθως διακόπτονται. Μην σταματήσετε τα φάρμακα σας όμως αν δεν σας το ζητήσει ο ενδοκρινολόγος σας. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να συνεχιστεί στην εγκυμοσύνη αν υπάρχει μεγάλο αδένωμα που μπορεί να επηρεάσει την όραση. Θα πρέπει να γίνεται έλεγχος οπτικών πεδίων  προ εγκυμοσύνης  και ανά δίμηνο. Αυξημένος κίνδυνος επέκτασης του όγκου προς το οπτικό χίασμα υπάρχει αν έχει προηγηθεί θεραπεία με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Δεν χρειάζεται να γίνεται παρακολούθηση της προλακτίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί τα επίπεδα της αυξάνονται φυσιολογικά. Ο θηλασμός δεν απαγορεύεται σε γυναίκες με προλακτίνωμα, ιδίως αν τα επίπεδα της προλακτίνης είναι χαμηλά. 

Αυτές είναι οι διεθνείς οδηγίες για την αντιμετώπιση των προλακτινωμάτων αλλά κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή και η παρακολούθηση και θεραπεία μπορεί να διαφέρει. Αν έχετε ένα αδένωμα της υπόφυσης που προκαλεί υπερπρολακτιναιμία και σχεδιάζετε μια εγκυμοσύνη, συζητήστε με τον ιατρό σας ποιό είναι το κατάλληλο πλάνο παρακολούθησης για εσάς.

Νόσος Αddison

Οι έγκυες γυναίκες με νόσο του Addison μπορούν να έχουν μια υγιή εγκυμοσύνη με προϋπόθεση την συνεχή παρακολούθηση και σωστή λήψη των φαρμάκων τους. Συνήθως η έγκυος χρειάζεται να συνεχίσει την ίδια δόση των φαρμάκων μου έπαιρνε πριν. Κάποιες φορές όμως μπορεί η δοση να χρειαστεί τροποποίηση.  Αυξημένη δόση φαρμάκων χρειάζεται στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης . Συμπτώματα που μπορεί να προέρχονται από την μη επαρκή λήψη  ορμονών στη νόσο Addison είναι:

  • Ζάλη, χαμηλή πίεση
  • Αδυναμία, εύκολη κόπωση
  • Ναυτία και έμετοι, κακή όρεξη
  • Αυξημένη ανάγκη για αλάτι

Kατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού ή σε περίπτωση καισαρικής τομής, θα πρέπει ο γυναικολόγος να συνεργαστεί με τον θεράποντα ενδοκρινολόγο για τη σωστή υποκατάσταση και την ασφαλή έκβαση σε κάθε περίπτωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Υποθυρεοειδισμός Θυρεοειδής και ιώδιο »