ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΡΟΝΑΙΟΣ

Ορισμένοι ασθενείς με ενδοκρινολογικά νοσήματα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και θα πρέπει να ενημερώνουν τον θεράποντα ενδοκρινολόγο ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα και ειδικά τώρα που οι καιροί είναι δύσκολοι με την πανδημία του κοροναιου.

 

Α.  Ασθενείς με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη  (γλυκοζυλιώμενη αιμοσφαιρίνη HbA1C >7%) αποτελούν μια μεγάλη ομάδα ασθενών που μπορεί να νοσήσει βαριά από COVID -19.Η πιθανότητα να νοσήσουν δεν είναι μεγαλύτερη από τον υπόλοιπο πληθυσμό, όμως  η θνησιμότητα είναι σημαντικά μεγαλύτερη. Χρειάζεται άμεση ρύθμιση του σακχάρου από τον θεράποντά ενδοκρινολόγο και με το πρώτο ύποπτο σύμπτωμα να επικοινωνεί άμεσα μαζί του για λήψη οδηγιών.Β. Τα παχύσαρκα άτομα είναι ασθενείς υψηλού κινδύνου και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες  ασχέτως ηλικίας . Εαν εμφανίσουν ύποπτα συμπτώματα όπως πυρετό , βήχα, ,δύσπνοια, κόπωση κλπ να ζητήσουν άμεσα βοήθεια

Γ. Ασθενείς με πρωτοπαθή υποφυσιακή ή επινεφριδιακή ανεπάρκεια πουι βρίσκονται σε χρόνια θεραπεία με κορτιζόνη, μπορεί  να έχουν αυξημένη ευπάθεια σε λοιμώξεις. Σε περίπτωση που ένας ασθενής λαμβάνει  αγωγή με κορτιζόνη και εμφανίσει συμπτώματα λοίμωξης θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον ενδοκρινολογο ώστε να διπλασιασθεί η δόση της κορτιζόνης και σε περίπτωση που η γενική του κατάσταση επιβαρυνθεί θα πρέπει να λάβει ενδοφλέβια  αγωγή με κορτιζόνη άμεσα.

Δ. Επίσης ασθενείς που λαμβάνουν για αρκετό διάστημα αγωγή με κορτιζόνη (πάνω από τρίμηνο)  για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, μπορεί να τους οδηγήσει σε δευτεροπαθή επινεφριδιακή ανεπάρκεια. Σε περίπτωση λοίμωξης θα πρέπει και σε αυτήν την περίπτωση να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα ιατρό τους ώστε να αυξηθεί η δόση της κορτιζόνης και είναι δεδομένο ότι και αυτά τα άτομα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Θα πρέπει αυτοί όπως και οι ασθενείς με πρωτοπαθή ανεπάρκεια να ενημερώνουν σε περίπτωση διακομιδής τους στο νοσοκομείο ότι βρίσκονται σε θεραπεία με κορτιζόνη.

Ε. Οι ασθενείς με θυρεοειδοπάθειες (θ Hashimoto, βρογχοκήλη, υποθυρεοειδισμό κλπ ) δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Χρειάζεται όμως  να είναι καλά ρυθμισμένοι.

Γενικά θα πρέπει να λαμβάνονται τα φάρμακά σωστά σύμφωνα με τις οδηγείς του θεράποντα ενδοκρινολόγου, να τηρείται σωστή υγιεινή διατροφή και άσκηση όσο γίνεται μέσα στο σπίτι, αποφυγή καπνίσματος και λήψης αλκοόλ όχι λήψη  φαρμάκων ή βιταμινών χωρίς την έγκριση του ιατρού γιατί μπορεί να υπάρχουν παρενέργειες. Επικοινωνία με τον ιατρό για οποιαδήποτέ απορία και ύποπτα συμπτώματα

΄΄Μένουμε σπίτι και μένουμε υγιείς΄΄