Ορμόνη Λεπτίνη - Ο ρόλος της στην οριστική απώλεια βάρους!

Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από τα λιπώδη κύτταρα, η οποία ανακαλύφθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '90 και θεωρήθηκε το φάρμακο κατά της παχυσαρκίας.  Είναι επίσης γνωστή ως ορμόνη του κορεσμού λόγω του ρόλου της στην καταστολή της πείνας, μια λειτουργία αντίθετη από αυτή της ορμόνη γκρελίνης, η οποία είναι γνωστή και ως η ορμόνη της πείνας.

Μετά την παραγωγή της, ταξιδεύει με την κυκλοφορία του αίματος μέχρι τον εγκέφαλο και συγκεκριμένα στο κέντρο της όρεξης. Εκεί δίνει το σήμα ότι ο οργανισμός διαθέτει επαρκή αποθέματα ενέργειας. Κατά συνέπεια, δρα δίνοντας σήματα κορεσμού. Δηλαδή, με απλά λόγια δίνει το σήμα στον εγκέφαλό σου ότι είσαι χορτάτος. Αυτό, σε βοηθά να περιορίσεις την πρόσληψη τροφής αλλά επίσης να αυξήσεις την ενεργειακή δαπάνη μέσω αύξησης της άσκησης. Για τον λόγο αυτό λέμε ότι η λεπτίνη μια ορμόνη-δείκτης των αποθεμάτων λιπώδους ιστού, με ανορεξιογόνο δράση. Από καιρό πιστεύεται ότι είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη ρύθμιση της μόνιμης απώλειας βάρους.

Η ορμόνη αναγκάζει στην αλλαγή του σώματος από την καύση υδατανθράκων σε καύση λίπους. Κατά τη νηστεία (ή κατά τη δίαιτα), τα επίπεδα λεπτίνης στο πλάσμα πέφτουν, ενεργοποιώντας ένα μονοπάτι που προάγει την διάσπαση του λίπους και μεσολαβεί σε αυτή την κρίσιμη αλλαγή από τη γλυκόζη στον μεταβολισμό του λίπους. Φυσιολογικά, η ποσότητα της λεπτίνης είναι ανάλογη της ποσότητας του λίπους. Όσο λιγότερο λίπος έχει κάποιος, τόσο λιγότερη λεπτίνη έχει και τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πείνα που νοιώθει.

Η λεπτίνη έχει επίσης επίδραση στον μεταβολισμό, διεγείροντας το σώμα να καίει ενέργεια αντί να την αποθηκεύει. Αυτό το επιτυγχάνει αυξάνοντας τον μεταβολικό ρυθμό του σώματος και αυξάνοντας τη δραστηριότητα των ενζύμων που εμπλέκονται στο μεταβολισμό του λίπους.

Αντίθετα, υπάρχει ο όρος αντίσταση στη λεπτίνη. Είναι μια κατάσταση στην οποία ο οργανισμός «αντιστέκεται» στη δράση της λεπτίνης. Με απλά λόγια, ο λιπώδης ιστός παράγει αρκετή λεπτίνη αλλά οι άλλοι ιστοί δεν υπακούν σε αυτή. Η αντίσταση στην λεπτίνη συμβαίνει όταν ο εγκέφαλός σας σταματήσει να αναγνωρίζει το σήμα της ορμόνης, δηλαδή ακόμα κι αν διαθέτετε αρκετή ορμόνη και αποθηκευμένη ενέργεια, ο εγκέφαλός σας δεν το αναγνωρίζει και πιστεύει ότι εξακολουθείτε να είστε πεινασμένοι. Ως αποτέλεσμα, συνεχίζετε να τρώτε.  Έτσι λοιπόν, η λεπτίνη δεν ασκεί την δράση της και τελικό αποτέλεσμα είναι η αύξηση του σωματικού βάρους. Τα ακριβή αίτια της αντίστασης στη λεπτίνη παραμένουν ακόμη άγνωστα, αλλά πιθανολογείται ότι η παχυσαρκία και το stress μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο στην εμφάνισή της. Για παράδειγμα, η κορτιζόλη (ορμόνη του stress), κάνει τον εγκέφαλό μας λιγότερο ευαίσθητο στην δράση της λεπτίνης.

Η έρευνα έχει δείξει ότι ένας συνδυασμός διατροφής και άσκησης μπορεί να βοηθήσει στην αναστροφή της αντίστασης στη λεπτίνη και στην αποκατάσταση της ανταπόκρισης του σώματος στην ορμόνη. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι ο συνδυασμός διατροφής και άσκησης οδηγεί σε μόνιμη απώλεια βάρους.

Τι είναι η δίαιτα της λεπτίνης

Έχετε δοκιμάσει κάθε δίαιτα και ακόμα δεν μπορείτε να χάσετε βάρος; Χάνετε βάρος και το ξανακερδίζετε εύκολα; Έχετε έντονη λαχτάρα για ζάχαρη και φαγητό, διατροφικές συνήθειες με άγχος ή χαμηλή ενέργεια; Είναι ώρα για αλλαγή. Ανακαλύψτε πώς η κατάκτηση της ορμόνης λεπτίνης είναι το κλειδί για μόνιμη απώλεια βάρους, καλύτερη ενέργεια και βελτιωμένη υγεία.

Η δίαιτα της λεπτίνης είναι μία δίαιτα που εμπνεύστηκε ο Byron J. Richards. 

Η δίαιτα λεπτίνης είναι το μυστικό για να παίρνετε περισσότερη ενέργεια από λιγότερα τρόφιμα. Οι επιστημονικές αρχές στις οποίες βασίζεται είναι απίθανο να αλλάξουν ποτέ. Αυτή δεν είναι μια δίαιτα μόδας, ένα πρόγραμμα χειραγώγησης θερμίδων. Δεν συνεπάγεται στέρηση ευχαρίστησης. Οι βασικές αρχές της Διατροφής της Λεπτίνης ισχύουν για όλους, είτε χρειάζεται να χάσετε βάρος είτε όχι. Είναι ένας τρόπος ζωής για να τρώμε σωστά βασισμένος στην επιστήμη της λεπτίνης. 

Η δίαιτα της λεπτίνης είναι ένα μοντέλο διατροφής που στηρίζεται στον περιορισμό των καταναλισκόμενων θερμίδων.

Μπορεί όμως να υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες αυτός ο περιορισμός να αντενδείκνυται. Για παράδειγμα, οι έντονα υποθερμιδικές δίαιτες μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια υποτροπιάζουσα νεφρολιθίαση ή και αυξάνουν την πιθανότητα υποτροπής.

Επίσης η στέρηση θερμίδων κατά την παιδική και εφηβική ηλικία ή την εγκυμοσύνη, μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη παιδιών και εφήβων αλλά του κυήματος.

Στη δίαιτα της λεπτίνης περιορίζονται οι υδατάνθρακες (δεν κόβονται εντελώς) και κατά συνέπεια και οι φυτικές ίνες με αποτέλεσμα την εμφάνιση δυσκοιλιότητας. Έτσι μπορεί να έχουμε αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου με αποτέλεσμα αύξηση του στρες και μειωμένο ανοσοποιητικό(επιβάλλεται η χορήγηση φυτικών ινών και προβιοτικών).

Όπως και για κάθε αλλαγή στον τρόπο διατροφής σας, έτσι και για την δίαιτα της λεπτίνης πριν αρχίσετε είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον ειδικό θεράποντα ιατρό σας (εάν η υγεία σας επιδέχεται την εφαρμογή αυτού του είδους διατροφής καθώς για την χορήγηση ειδικών συμπληρωμάτων) και  έναν διατροφολόγο.

Οι Πέντε Κανόνες της Διατροφής Λεπτίνης 

  1. Μην τρώτε ποτέ μετά το δείπνο. Ολοκληρώστε το δείπνο τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο.
  2. Τρώτε τρία γεύματα την ημέρα. Αφήστε 5-6 ώρες μεταξύ των γευμάτων. Μην τσιμπολογάτε!
  3. Μην τρώτε μεγάλα γεύματα. Τελειώστε ένα γεύμα όταν είστε ελαφρώς λιγότερο γεμάτοι.
  4. Φάτε πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη. Στοχεύστε σε 20-30 γραμμάρια πρωτεΐνης στο πρωινό.
  5. Μειώστε την ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνετε. Περιορίστε, μην κόψετε τους υδατάνθρακες.