Έχετε αναρωτηθεί γιατί δεν νιώθουμε καλά ενώ όλες οι εξετάσεις μας είναι καλές;

Μεταβολομική ονομάζεται η επιστήμη του αόρατου γιατί μετράει πολύ μικρά μόρια που οι συνήθεις εξετάσεις δεν μπορούν να μετρήσουν. Μας επιτρέπει να μπούμε μέσα στα κύτταρα και να μετρήσουμε χημικές αντιδράσεις και να αξιολογήσουμε πως λειτουργεί ο ανθρώπινο οργανισμός.

Το ανθρώπινο σώμα είναι ένα πολύπλοκο εργαστήριο όπου λαμβάνουν χώρα εκατομμύρια χημικές αντιδράσεις.  Χιλιάδες χημικά συστατικά αντιδρούν μεταξύ τους για την διατήρηση της ζωής, μια διαδικασία που ονομάζουμε μεταβολισμό.

Ο Μεταβολισμός ως έννοια προέρχεται από την λέξη “μεταβολή” και αναφέρεται στις αλλαγές που συμβαίνουν στα συστατικά που υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα. Το αποτέλεσμα αυτών των χημικών αντιδράσεων ονομάζονται μεταβολίτες.

Η Μεταβολομική είναι η επιστήμη που μελετάει το αποτέλεσμα αυτών των χημικών αντιδράσεων, τους μεταβολίτες.
Ο κύριος σκοπός του μεταβολισμού είναι η μετατροπή των διαφόρων ουσιών, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν σε δύο κύριες κατευθύνσεις

Αυτές οι χημικές αντιδράσεις διεκπεραιώνονται και συμβαίνουν σε μια συνέχεια σε μια αλληλουχία.  Ένα συστατικό μετατρέπεται σε κάποιο άλλο και αυτό στο επόμενο. Μετρώντας τους μεταβολίτες τον έναν μετά τον άλλο μπορούμε να καταλάβουμε αν σε κάποιο σημείο του μεταβολισμού μια χημική αντίδραση δεν διεκπεραιώνεται σωστά οπότε ένα συστατικό δεν περνάει στο επόμενο βήμα και συσσωρεύεται. Οπότε το καταγράφουμε σε μεγαλύτερη ποσότητα απ’ ότι θα έπρεπε σε σχέση με το επόμενο.

Με την μεταβολομική ιατρική εντοπίζεται το πραγματικό αίτιο που προκαλεί ένα πρόβλημα υγείας.

Δεν  διαχειριζόμαστε απλά τα  συμπτώματα αλλά  βλέπουμε ποια είναι βασική χημική ανισορροπία του οργανισμού έτσι ώστε να αξιολογηθεί η κατάσταση της υγείας κάποιου προληπτικά, να  διαχειριστούμε ένα χρόνιο νόσημα και να εντοπίσουμε την ιδανική για τον συγκεκριμένο οργανισμό θεραπευτική προσέγγιση.

Γι’ αυτό μιλάμε για εξατομικευμένη ιατρική

Μπορούμε μέσα από την μεταβολομική ιατρική να εφαρμόσουμε τόσο μια φαρμακευτική αγωγή που θα έχει τις λιγότερες παρενέργειες και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα για τον συγκεκριμένο οργανισμό, όσο και να καλύψουμε ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά – βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα, ένζυμα – και να δώσουμε την κατάλληλη διατροφή που χρειάζεται ο συγκεκριμένος οργανισμός για να λειτουργήσει καλύτερα.

Το σύνηθες είναι να υπάρχουν πολλαπλές ελλείψεις ταυτόχρονα και να δυσλειτουργούν περισσότερα ένζυμα κάθε φορά. Ενδιάμεσοι μεταβολίτες από τον κύκλο του krebs (Κρέμπς) συσσωρεύονται εφόσον δεν μπορούν να μεταβολιστούν και διαχέονται από τα μιτοχόνδρια στο εσωτερικό του κυττάρου. 

 Διαταραχές στα ενδιάμεσα στάδια του κύκλου του Κρέμπς συνδέονται άμεσα και με την καρκινογένεση. Για να διεκπεραιωθεί το κάθε βήμα του κύκλου παραγωγής ενέργειας είναι απαραίτητα πολύ συγκεκριμένα συστατικά. Αυτά τα συστατικά χρειάζονται για την ενεργοποίηση των ενζύμων που διεκπεραιώνουν την κάθε χημική αντίδραση. Ανάλογα με το κάθε σημείο του κύκλου τα απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά μπορεί να είναι η βιταμίνη Β1, η Β3, η Β5, το συνένζυμο Q10, το μαγνήσιο, αμινοξέα όπως η γλουταμίνη, αντιοξειδωτικά όπως η γλουταθειόνη και το άλφα λιποϊκό οξύ,  ο σίδηρος κ.ά.   Όταν ένα συστατικό δεν υπάρχει σε επαρκή ποσότητα για την επιτέλεση μιας χημικής αλυσίδας τότε εμφανίζουμε μια βιοχημική διαταραχή που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πρόβλημα υγείας. Πράγματι  ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά συνδέονται άμεσα με την  αύξηση των χρονίων νοσημάτων τα τελευταία χρόνια.

Εξατομικευμένο Μεταβολικό προφίλ

Σήμερα είναι ο πιο ακριβής , απλός, αξιόπιστος τρόπος αξιολόγησης της υγείας και αναπόσπαστο κομμάτι της εξατομικευμένης ιατρικής

Μεταβολικοί δείκτες μπορούν να βοηθήσουν το γιατρό σε εξατομικευμένες θεραπείες που αφορούν:

  • Στην κάλυψη ελλείψεων θρεπτικών συστατικών όπως οι βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία, τα αμινοξέα, η εντερική χλωρίδα ή ένζυμα.
  • Στον εντοπισμό της τροφής που μεταβολίζει καλύτερα ο συγκεκριμένος ασθενής (ή υγιής), δίνοντας στοιχεία για το πως κάποιος μεταβολίζει τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες ή τα λίπη.
  • Αλλά και στην καταλληλότερη χρήση της όποιας αναγκαίας φαρμακευτικής αγωγής, στον συγκεκριμένο οργανισμό ώστε να επιτευχθούν τα περισσότερα οφέλη με τις λιγότερες παρενέργειες.

Η διάγνωση και η ανίχνευση  ενός μεταβολικού νοσήματος μπορεί να βελτιώσει ή και σώσει τη ζωή ενός ατόμου που πάσχει από σοβαρή έλλειψη ή δυσλειτουργία κάποιου ενζύμου.

Σε μια τέτοια περίπτωση μια ειδική διατροφή που θα αποκλείει το συστατικό που δεν μπορεί να μεταβολίσει ο συγκεκριμένος οργανισμός, παράλληλα με την χορήγηση σε μορφή συμπληρωμάτων των συμπαραγόντων που θα βοηθήσουν ένα εναλλακτικό μονοπάτι, μπορούν να βοηθήσουν ή και σώσουν τη ζωή.

Η Μεταβολομική βρίσκει διαγνωστικές και θεραπευτικές εφαρμογές:

Στα αυτοάνοσα νοσήματα πχ θ. Hashimoto

Στις διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος πχ ευερέθιστο έντερο

Στον διαβήτη

Στην παχυσαρκία

Στον αυτισμό

Στην ογκολογία

Στην άσκηση πχ μείωση ενέργειας -αμινοξέων

και σε πληθώρα χρόνιων προβλημάτων υγείας.

Η στοχευμένη διόρθωση των ελλείψεων και η αποκατάσταση των μεταβολικών παραγόντων κινδύνου συμβάλλουν στη(ν):

  1. καλύτερη ανταπόκριση στη φαρμακευτική αγωγή
  2. βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου
  3.   αναχαίτιση της εξέλιξης της νόσου
  4. βελτίωση της ποιότητας ζωής
  5.   ενδυνάμωση του οργανισμού
  6.   αύξηση των επιπέδων ενέργειας

 
Επιπρόσθετα, σε επίπεδο πρόληψης η πρώιμη ανίχνευση των παραγόντων κινδύνου επιτρέπει την έγκαιρη παρέμβαση προληπτικά, με σκοπό τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης νόσου. 

Στο ιατρείο μας ελέγχονται όλοι αυτοί οι παράγοντες που επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και την αποδιοργανώνουν.

Στόχος μας είναι ο εντοπισμός και η διόρθωση των πραγματικών αιτίων και όχι των συμπτωμάτων που υποκρύπτονται πίσω από κάθε πρόβλημα υγείας.

Συνήθως και κακώς, η σύγχρονη αντιμετώπιση είναι καθαρά συμπωματική. Αυτό όμως μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα υγείας και πολλές φορές ανάπτυξη ιατρογενών νόσων.

Σκοπός μας είναι η ανεύρεση της ΑΙΤΙΑΣ που δημιουργεί το σύμπτωμα ώστε να μπορεί ο κάθε οργανισμός να αντιμετωπισθεί σωστά.

Στο ιατρείο  γίνεται:

  1. Πλήρης κλινική εξέταση
  2. Λαμβάνεται το ιατρικό ιστορικό
  3. Φαρμακευτική αγωγή (Αντιβιοτικά, συντηρητικά, χρόνιες φαρμακευτικές αγωγές ακτινοβολίες, τοξικές ενώσεις κλπ)
  4. Πλήρες βιοχημικό και ορμονολογικό προφίλ (ορμονικές ανισορροπίες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογική μας διάθεση, ενώ εμείς συνήθως το αποδίδουμε σε εξωτερικούς παράγοντες και προβλήματα).
  5. Διατροφικό ιστορικό
  6. Ανάλυση σύνθεσης σώματος
  7. Διερεύνηση πλήρης του στρες (οξειδωτικό στρες)
  8. Επιγενετική διερεύνηση μέσω δείγματος τρίχας (S-Drive)
  9. Γονιδιακός έλεγχος DNA (παχυσαρκίας, διαβήτη, υπέρτασης, δυσανεξίας, υπερλιπιδαιμίας κλπ)

Βαρέα μέταλλα

Οι Μεταβολομικές Αναλύσεις ανιχνεύουν δείκτες που εντοπίζουν:

  1. τις ελλείψεις σε βιταμίνες, ένζυμα, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα, και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
  2. εταβολικές διαταραχές όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη
  3. τη διαχείριση της φλεγμονής
  4. την ικανότητα παραγωγής ενέργειας (μιτοχονδριακή λειτουργία)κύκλος KREBS
  5. την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού
  6. την κατάσταση της εντερικής χλωρίδας (μικροβίωμα)
  7. την παρουσία διαταραχών στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων
  8. διαταραχές στη λειτουργία του νευρικού συστήματος 
  • Η διόρθωση των ελλείψεων του οργανισμού και η αποκατάσταση του μεταβολισμού, μπορούν να αλλάξουν ριζικά την πορεία μεγάλου φάσματος ασθενειών ή να προλάβουν την εμφάνιση τους. 

Σωστή ορμονική ρύθμιση γιατί ως γνωστόν, οι ορμόνες μας είναι υπεύθυνες για την συνολική ψυχική και σωματική υγειά μας

Ανάλογα των αντίστοιχων αποτελεσμάτων χορηγείται εξειδικευμένο διαιτολόγιο (σημαντικός παράγοντας για σωστή υγεία) και χορήγηση απαραίτητων συμπληρωμάτων εάν και εφόσον χρειάζονται.