Εμμηνόπαυση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Εμμηνόπαυση είναι η μόνιμη διακοπή της εμμήνου ρύσεως και της γονιμότητας, όντας μία φυσιολογική βιολογική διαδικασία και όχι μία νόσος. Θεωρείται ότι μια γυναίκα έχει μπει στην εμμηνόπαυση όταν η έμμηνος ρύση έχει σταματήσει για ένα έτος λόγω ανεπάρκειας των ωοθηκών. Οποιαδήποτε κολπική αιμόρροια ένα έτος μετά την τελευταία έμμηνο ρύση απαιτεί άμεση ιατρική διερεύνηση.

 Η εμμηνόπαυση μπορεί να συμβεί σε μία γυναίκα, όταν διανύει τη δεκαετία των 40 ή των 50 χρόνων, αν και στατιστικά ως μέσος όρος ηλικίας ορίζονται τα 51 χρόνια.

Πρόωρη Εμμηνόπαυση

Ιατρική κατάσταση (1%) όταν η εμμηνόπαυση συμβαίνει νωρίτερα από ότι αναμένεται < 40 έτη. Έχει συσχετισθεί με κληρονομικούς, αυτοάνοσους παράγοντες ή έκθεση σε χημικούς παράγοντες. Μπορεί να παρατηρηθεί και μετά από ιατρικές επεμβάσεις όπως η ολική υστερεκτομή και ωοθηκεκτομή, χημειοθεραπεία ή πυελική ακτινοθεραπεία.Αν και η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική βιολογική διαδικασία, ορισμένα σωματικά συμπτώματα, όπως οι εξάψεις και τα συναισθηματικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο σας, να μειώσουν την ενέργειά σας ή να προκαλέσουν αίσθημα άγχους και συναισθήματα θλίψης και απώλειας.Μην διστάσετε να μιλήστε με την ενδοκρινολόγο σας και να αναζητήσετε θεραπεία για τα συμπτώματα που σας απασχολούν.

Γιατί οι γυναίκες περνούν στην εμμηνόπαυση;
Μια γυναίκα γεννιέται με έναν πεπερασμένο αριθμό ωαρίων, τα οποία είναι αποθηκευμένα στις ωοθήκες. Οι ωοθήκες παράγουν επίσης τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη, τις ορμόνες που ελέγχουν την έμμηνο ρύση και την ωορρηξία.Η εμμηνόπαυση συμβαίνει όταν οι αποθήκες των ωοθηκών σε ωάρια αδειάζουν και δεν μπορούν πια να απελευθερώνουν ένα ωάριο κάθε μήνα, οπότε και σταματά η έμμηνος ρύση.Η εμμηνόπαυση θεωρείται μία φυσιολογική διαδικασία, όταν συμβεί μετά την ηλικία των 40.Η διαδικασία της φυσικής εμμηνόπαυσης περιλαμβάνει τρία στάδια:

 1. Περί-εμμηνόπαυση
  Η χρονική περίοδος όπου η γυναίκα βιώνει τα εμμηνοπαυσιακά σημεία και συμπτώματα, ακόμα και εάν η περίοδός της διατηρείται. Η περιεμμηνόπαυση μπορεί να κρατήσει τέσσερα με πέντε χρόνια ή περισσότερα.
 • Εμμηνόπαυση
  Ορίζεται με το χρονικό σημείο που έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που μια γυναίκα είχε την τελευταία της έμμηνο ρύση. Σε αυτό το στάδιο, οι ωοθήκες έχουν σταματήσει την παραγωγή ωαρίων.
 1. Μετά εμμηνόπαυση.
  Ο χρόνος που ακολουθεί την εμμηνόπαυση. Οι ωοθήκες παράγουν όλο και λιγότερα οιστρογόνα και καθόλου προγεστερόνη, και η ωοθηκική ανεπάρκεια ολοκληρώνεται.

Εμμηνόπαυση και συμπτώματα

Οι περισσότερες γυναίκες που πλησιάζουν την εμμηνόπαυση εμφανιζουν εξάψεις, ένα ξαφνικό αίσθημα θερμότητας που εξαπλώνεται προς πάνω μέρος του σώματος, συχνά με ερύθημα και κάποια εφίδρωση. Η ένταση των εξάψεων ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα.Άλλα κοινά συμπτώματα γύρω από το χρόνο της εμμηνόπαυσης περιλαμβάνουν:

 • Ακανόνιστες περιόδους, αραιομηνόρροια
 • Αϋπνία
 • Αλλαγές διάθεσης
 • Κούραση
 • Κατάθλιψη
 • Ευερεθιστότητα
 • Ταχυπαλμίες
 • Πονοκεφάλους – ημικρανίες
 • Μυϊκούς πόνους
 • Αλλαγές στη λίμπιντο (σεξουαλική διάθεση)
 • Κολπική ξηρότητα
 • Προβλήματα ελέγχου της ουροδόχου κύστης
  Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι όλες οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν όλα αυτά τα συμπτώματα!

Στο ιατρείο γίνεται ακριβής διάγνωση σε κάθε πρόβλημα και παρέχεται συμβουλευτική και θεραπευτική προσέγγιση για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, αν αυτά δυσχεραίνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών μας.

Ποια μακροχρόνια προβλήματα υγείας συνδέονται με την εμμηνόπαυση;

Η πτώση των επιπέδων οιστρογόνων που συνδέεται με την εμμηνόπαυση έχει συνδεθεί με μια σειρά από διαταραχές, που εμφανίζονται όσο αυξάνει η ηλικία:
Μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν:

 • Οστεοπόρωση
 • Καρδιακές ασθένειες
 • Κακή λειτουργία της ουροδόχου κύστης και του εντέρου
 • Μεγαλύτερο κίνδυνο της νόσου του Alzheimer
 • Κακή ελαστικότητα του δέρματος (αυξημένη ρυτίδωση)
 • Εξασθένηση της όρασης, όπως από καταρράκτη και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Η ενδοκρινολόγος σας θα σας ενημερώσει για τη δυνατότητα θεραπειών που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των κινδύνων που συνδέονται με την εμμηνόπαυση αλλά και την αντιμετώπιση των διαταραχών όπως της οστεοπόρωσης.Ακολουθώντας τις οδηγίες των διεθνών επιστημονικών οργανισμών αναπαραγωγής, εμμηνόπαυσης και ενδοκρινολογίας (The Endocrine Society, American Association of Clinical Endocrinologists, American Society for Reproductive Medicine, Androgen Excess and PCOS Society, European Menopause and Andropause Society) προσεγγίζουμε τον κάθε ασθενή και στοχεύουμε κάθε φορά στην επίτευξη ακριβούς διάγνωσης για το πρόβλημα.Η θεραπευτική προσέγγιση μας έχει στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών μας και την επιτυχή αντιμετώπιση της πάθησης ή/ και των συμπτωμάτων τους ενώ η επιλογή της θεραπευτικής στρατηγικής σέβεται τις απόψεις και τις προτιμήσεις τους.

Για περισσότερες πληροφορίες ή ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά στο 2310 – 443672 ή ηλεκτρονικά στο mariabougoulia@hotmail.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Εμμηνόπαυση και αύξηση λίπους »