Εμμηνόπαυση και αύξηση λίπους

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η αύξηση του λίπους στην κοιλιακή χώρα είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα που εμφανίζεται όταν η γυναίκα εισέρχεται εμμηνόπαυση.Αυτό προέρχεται από διαφορετικές αιτίες

Ορμονικές αλλαγές 

Οι ωοθήκες δεν παράγουν πλέον επαρκή ποσότητα οιστρογόνων και προγεστερόνης. Έτσι λόγω της μείωσης των οιστρογόνων τα ανδρογόνα αρχίζουν να υπερτερούν και έχουμε την εμφάνιση της κεντρικού τύπου παχυσαρκίας (άρρενος τύπου). Τα οιστρογόνα επίσης είναι σημαντικά στον έλεγχο της διάθεσης. Δεδομένου ότι υπάρχει μια σημαντική πτώση των οιστρογόνων συχνά οι γυναίκες εμφανίζουν μια καταθλιπτική διάθεση.Το γεγονός αυτό τις οδηγεί σε αυξημένη  κατανάλωση junk food και γλυκών για να ηρεμήσουν την δυσφορία τους. Δυστυχώς δεν συνειδητοποιούν ότι με αυτόν τον τρόπο κερδίζουν περιττές θερμίδες αφενός και λόγω της αναμενόμενης από την εμμηνόπαυση μείωσης του μεταβολισμού οδηγούνται σε αύξηση βάρους κυρίως κεντρικά στην κοιλιά..

Κατακράτηση νερού 

Κατακράτηση νερού συνδέεται με μια υπερβολική χρήση του αλατιού στα τρόφιμα. Αυτό συμβάλει στην επιπλέον αύξηση του βάρους. Συστήνεται η χρήση αρωματικών φυτών ώστε να δίδεται  γεύση στο φαγητό και να μειώνεται η χρήση αλατιού.

Η τροφική ¨δυσανεξία 

Συχνά, μερικές γυναίκες εμφανίζουν δυσανεξία σε ορισμένα τρόφιμα. Λόγω του αυξανόμενου στρες της εμμηνόπαυσης, έχουμε αλλαγές στην μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου με αποτέλεσμα εμφάνισης σπαστικής κολίτιδας ή ευερέθιστου κόλου. Αποτέλεσμα αυτής της διαταραχής είναι η δυσανεξία σε αρκετά τρόφιμα και κυρίως στα γαλακτοκομικά, στη γλουτένη. Αυτή η δυσανεξία προκαλεί περαιτέρω αύξηση του σωματικού βάρους αλλά και κατακράτηση υγρών και ‘πρήξιμο στην κοιλιά’ 

Ελλείψεις ενζύμων 

Στην προαναφερθείσα κατάσταση μπορεί να αναχθεί  ακόμα και η μεταβολή της ποσοτικής / ποιοτικής πέψης μέσω των ενζύμων. Αποτέλεσμα αυτής της διαταραχής η δημιουργία αερίων στο έντερο και φυσικά διόγκωση της κοιλιάς. 

Εντερική καντιντίαση 

Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη στα έντερα που προκαλεί κακή απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, που συχνά συνδέονται με την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, αλλά και αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Αντιμετώπιση 

  • Αποφύγετε την κατανάλωση: βρώμης, γάλακτος , πατάτας και φρέσκων τυριών 
  • Βγάλτε  από τη διατροφή σας, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία όχι μόνο οδηγούν σε αύξηση βάρους άλλα και σε δυσπεψία.
  • Πίνετε τσάι εκτός του δεν έχει θερμίδες είναι ένα εξαιρετικό οξειδωτικό 
  • Αντικατάσταση τη ζυμαρικών με ρύζι 
  • Περιοριστείτε την κατανάλωση των ζωικών λιπών και κρέατος
    Πιείτε το τσάι από βότανα

Χρησιμοποιήστε τα ιχθυέλαια 

Τα ιχθυέλαια είναι πλούσια σε ωμέγα 3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ΕΡΑ και DHA, καθώς και έχουν αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η λήψη πρε-προβιοτικών θα βοηθήσει σημαντικά στην καλή λειτουργία του εντέρου και κυρίως την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών που είναι απαραίτητες  σε αυτήν την περίοδο Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας είτε με βάδισμα ή με παρακολούθηση προγράμματος εκγύμνασης σε γυμναστήριο. Επίσης καλή εναλλακτική λύση η εκγύμναση με γιόγκα, πιλάτες κολυμβητήριο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Εμμηνόπαυση