Υπετρίχωση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η αυξημένη τριχοφυΐα ή υπερτρίχωση αποτελεί σήμερα ένα από τα περισσότερο σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τη σύγχρονη γυναίκα, δεδομένου ότι οι κανόνες αισθητικής της εποχής μας επιβάλλουν ένα μοντέλο γυναίκας με πρόσωπο και σώμα από τα οποία να απουσιάζουν τελείως οι τρίχες.

Υπερτρίχωση είναι ο ιατρικός όρος που αναφέρεται στην παρουσία κανονικών τριχών και όχι χνουδιού σε ορμονοεξαρτώμενες περιοχές του γυναικείου σώματος, όπως το πρόσωπο, ο λαιμός, η πλάτη, η κοιλιά, το στήθος. Ο δασυτριχισμός μπορεί να είναι ήπιος, μέσης βαρύτητας ή σοβαρός.Η εκτεταμένη αξιολόγηση σε γυναίκες που παρουσιάζουν ακόμη και με ήπια υπερτρίχωση  είναι σημαντική και βασίζεται στο γεγονός ότι η σοβαρότητα της υπερτρίχωσης δεν συσχετίζεται καλά με το μέγεθος της περίσσειας ανδρογόνων. 

Στην διαγνωστική προσέγγιση ασθενών με υπερτρίχωση κανείς θα πρέπει να εξετάζει τα παρακάτω αίτια υπερτρίχωσης: 

- PCOS, όταν οι γυναίκες παρουσιάζουν κλινικά ή / και βιοχημική υπερανδρογοναιμία μαζί με ωοθηκική δυσλειτουργία ή / και πολυκυστική μορφολογία των ωοθηκών.

- Ιδιοπαθής υπερανδρογοναιμία, όταν οι γυναίκες εμφανίζουν κλινική και βιοχημική υπερανδρογοναιμία, αλλά έχουν τακτικούς κύκλους ωορρηξίας, κανονικής διάρκειας και φυσιολογική μορφολογία των ωοθηκών.

- Ιδιοπαθής υπερτρίχωση, όταν οι γυναίκες εμφανίζονται με υπερτρίχωση, αλλά έχουν φυσιολογικές συγκεντρώσεις ανδρογόνων, έχουν τακτικούς κύκλους ωορρηξίας και φυσιολογική μορφολογία των ωοθηκών.

- NCCAH( μη κλασική συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων).

- Όγκοι που εκκρίνουν ανδρογόνα

- Άλλες ορμονικές διαταραχές όπως: υποθυρεοειδισμό, υπερπρολακτιναιμία, υπερβολική έκκριση κορτιζόλης (σύνδρομο Cushing)

- Φάρμακα όπως τα αναβολικά και τα στεροειδή.

Η θεραπεία της υπερτρίχωσης συνίσταται στη θεραπεία της ορμονικής διαταραχής αν υπάρχει και στην τοπική αντιμετώπιση της υπερτρίχωσης. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται τουλάχιστον θεραπεία 6 μηνών τουλάχιστον με ένα φάρμακο πριν γίνουν αλλαγές (προσθήκη ή αλλαγή φαρμάκου) και πριν η θεραπεία κριθεί αναποτελεσματική.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Διαταραχές έμμηνου ρύσεως »