Θυρεοειδής: Τι πρέπει να τρώμε και τι να αποφεύγουμε

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Ο θυρεοειδής είναι ένας από τούς πιο σημαντικούς αδένες στο σώμα μας και κατέχει σημαντική θέση στη ρύθμιση τού σωματικού βάρους.Βρίσκεται στη βάση του λαιμού και βοηθάει τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και το ρυθμό που μετατρέπεται η τροφή σε ενέργεια. Όταν έχουμε δυσλειτουργία του θυρεοειδούς τότε μπορεί να έχουμε και πολλά προβλήματα.Για να έχουμε έναν υγιή θυρεοειδή χρειαζόμαστε τις κατάλληλες ποσότητες  σεληνίου, ψευδαργύρου,  θειαμίνης και ιωδίου στη διατροφή μας.

Τροφές πλούσιες σε σελήνιο είναι : 

Brazil nuts Η καλύτερη πηγή σεληνίου είναι αυτοί οι μεγάλοι ξηροί καρποί. Περιέχουν, μάλιστα, τόσο πολύ, που είναι καλύτερο να μην το παρακάνουμε με την κατανάλωσή τους, και να μην τρώμε περισσότερο από δυο-τρεις φορές την εβδομάδα.

Χοιρινό Επιλέξτε άπαχο χοιρινό κρέας για κάποιο γεύμα σας, και θα λάβετε περίπου 33 mcg σεληνίου.

Ψάρια Ο τόνος, οι σαρδέλες, τα στρείδια, η γαρίδα και ο σολομός περιέχουν σελήνιο.

Γαλοπούλα Το κρέας γαλοπούλας περιέχει 31 mcg ανά 90 περίπου γραμμάρια.

Μοσχάρι Το μοσχαρίσιο κρέας περιέχει σελήνιο, αλλά η περιεκτικότητα ποικίλλει ανάλογα με το κομμάτι που θα διαλέξετε. Για παράδειγμα, μια μπριζόλα σας παρέχει 33 mcg, ενώ ο κιμάς 18 mcg.

Κοτόπουλο Το κοτόπουλο, στα 90 γραμμάρια περιέχει από 22 μέχρι 25 mcg σεληνίου. Άλλος ένας λόγος για να αγαπάμε το κοτόπουλο.

Αυγά Ένα βραστό αυγό περιέχει περίπου 20 mcg σεληνίου.

Cottage cheese Περιέχει 20 mcg σεληνίου (30% δηλαδή της καθημερινής μας δόσης) ανά κούπα.

Καστανό ρύζι Μια κούπα μαγειρεμένου καστανού ρυζιού προσφέρει 19 mcg σεληνίου, 27% δηλαδή της καθημερινής μας δόσης. Συνδυάστε το με κοτόπουλο, για να προσλάβετε ακόμα περισσότερο από το μέταλλο (αλλά και για ένα σούπερ χορταστικό γεύμα).

Ηλιόσπορος Ένα τέταρτο της κούπας από αυτά τα σποράκια περιέχει 19 mcg σεληνίου, συνεπώς αποτελεί εκπληκτικό σνακ αν είστε vegan και χρειάζεστε περισσότερο από το μέταλλο.

Βρώμη Μία κούπα μαγειρεμένης βρώμης περιέχει 13 mcg σεληνίου. Ρίξτε μέσα λίγους ηλιόσπορους, για να ανεβάσετε αμέσως την περιεκτικότητα του πρωινού σας.

Φασόλια Μία κούπα μαγειρεμένα φασόλια μας προσφέρει 13 mcg σελήνιο.

Μανιτάρια 100 γραμμάρια μανιταριών μας προσφέρουν, εκτός από σελήνιο, πολύ ικανοποιητικές δόσεις βιταμινών D, σιδήρου και πρωτεΐνης.

Φακές Μία κούπα φακές περιέχει 6 mcg σεληνίου.

Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι η μαύρη σοκολάτα, ενισχυμένα με ψευδάργυρο δημητριακά του πρωινού γεύματος, ενισχυμένα με ψευδάργυρο γαλακτοκομικά (γάλα τυρί γιαούρτι) Μπανάνα, Βασιλικός, Θυμάρι, Κρόκος αυγού, Σιρόπι σφενδάμου , μαγιά μπύρας, φύκια, κρόκους αυγού, ψάρι, αρνί, όσπρια, συκώτι, κρέατα, μανιτάρια, στρείδια, πουλερικά, κολοκυθόσποροι, σαρδέλες, θαλασσινά, ηλιόσποροι και δημητριακά ολικής αλέσεως. Βότανα τα οποία περιέχουν ψευδάργυρο είναι τα ακόλουθα: alfalfa (τριφύλλι), ρίζα burdock, cayenne (κοκκινοπίπερο), αμομήλι, chickweed, dandelion (αγριοράδικο), eyebright, fennel seed (μάραθος), hops (λυκίσκος), milkthistle (γαϊδουράγκαθο), mullein, nettle (τσουκνίδα), parsley (μαϊντανός), rose hips (κυνόρροδο)sage (φασκόμηλο), sarsaparilla, skullcap και γλυκοπατάτα, Μίσο [Μiso] (πάστα σόγιας, κριθαριού, ρυζιού,  αλατιού, σε ζύμωση), ξηροί καρποί [αμύγδαλα, φιστίκια κάσιους, ελαιοκάρυδα (pecans),κουκουναρόσποροι, φιστικοβούτυρο], Σπόροι [ηλιόσποροι, πασατέμπος, σησαμόσποροι, καρπουζόσποροι]

Λεκιθίνη σόγιας, σπόροι σόγιας, Πίτουρο ρυζιού

Λαχανικά [σπαράγγια, μπρόκολα, σέσκουλα, πράσινα λάχανα, σπανάκι, κίτρινη κολοκύθα]

Φύτρο σταριού, πλήρεις σπόροι δημητριακών (αναποφλοίωτο ρύζι, κεχρί, βρώμη, σίκαλη, σιτάρι]

Τροφές πλούσιες σε θειαμίνη (βιταμίνη Β1) είναι οι ξηροί καρποί, τα πουλερικά, τα ψάρια, το φύτρο του σιταριού, τα δημητριακά ολικής άλεσης (σιτάρι, βρώμη κλπ) , το μαύρο ρύζι, η μαγιά μπύρας, οι ηλιόσποροι, οι ξηροί καρποί, το αλεύρι σόγιας, τα λαχανικά, τα πορτοκάλια, το χοιρινό κρέας, το συκώτι, το τόνος, οι πατάτες, τα όσπρια, το σπανάκι, το σουσάμι. το ταχίνι, το γάλα και τα αυγά. Από τα βότανα περιέχεται στην σπιρουλίνα, τον μαϊντανό, το αλφάλφα, τη μέντα και το χαμομήλι 

  • Τροφές πλούσιες σε  ιώδιο είναι ο μπακαλιάρος, ο γαλέος, το γιαούρτι, το γάλα και το φρέσκο τυρί, αυγά, παγωτό, πολυβιταμίνες με ποσότητα ιωδίου στα συστατικά τους,ιωδιούχο επιτραπέζιο αλάτι, φύκια θαλάσσης, οστρακοειδή, γάλα σόγιας,σάλτσα σόγιας

Ο καλύτερος τρόπος πρόσληψης αυτών των στοιχείων είναι μέσω της διατροφής.

Υπάρχουν επίσης τροφές που πρέπει να αποφεύγετε ή να περιορίσετε προκειμένου να διατηρήσετε τον θυρεοειδή σας υγιή. Πρόκειται για όσες περιέχουν μια κατηγορία ενώσεων που ονομάζονται βρογχοκηλογόνα (goitrogens) και οι οποίες εμποδίζουν την απορρόφηση του ιωδίου από τον οργανισμό.Αυτές οι ενώσεις βρίσκονται στο λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα προϊόντα σόγιας, το κουνουπίδι, τα ραπανάκια, το σπανάκι και τις φράουλες.

Ευτυχώς οι ουσίες αυτές απενεργοποιούνται με το μαγείρεμα.

Τέλος, για να διατηρήσετε τον θυρεοειδή σας υγιή, είναι σημαντικό να γυμνάζεστε γιατί έτσι εκκρίνονται περισσότερες ορμόνες(ενδορφίνες). Προσπαθήστε να γυμνάζεστε τουλάχιστον 20 λεπτά καθημερινά, όσο χρειάζεται για να αυξήσετε τον καρδιακό ρυθμό. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Ενδοκρινολόγο-Διαβητολόγο Δρ. Μαρία Μπουγουλιά