Η γνώση της επιγενετικής παρέχει πληροφορίες για τις διαταραχές μνήμης

Ο σχηματισμός αναμνήσεων υπήρξε ένα δημοφιλές ερευνητικό θέμα μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας. Εμφανίζονται με ένα γνωστό ερέθισμα που ενεργοποιεί μια συγκεκριμένη ομάδα νευρώνων, αλλά δεν είναι γνωστός ο τρόπος με τον οποίο δημιουργείται και διατηρείται μια μνήμη. Πολλές διαταραχές που σχετίζονται με τη μνήμη, όπως το Αλτσχάιμερ και το PTSD(μετατραυματικό στρες), επηρεάζουν άμεσα την χημεία του εγκεφάλου ενός ατόμου και είναι αναμφισβήτητα επιζήμιες για τον χαρακτήρα και την ψυχική τους υγεία.

Read more

Η απώλεια ύπνου έστω και μιας ημέρας μπορεί να οδηγήσει σε επιγενετικές αλλαγές του μεταβολισμού και τη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης

Ακόμα και μόνο μία νύχτα απώλειας ύπνου θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιγενετικές αλλαγές με μικροαλλαγες του μεταβολισμού μας και τη ρύθμιση της έκφρασης γονιδίων. Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα διαπίστωσαν ότι μία νύχτα χωρίς ύπνο συνδέεται με την αλλοίωση του ανθρώπινου επιγονιδιώματος, την αύξηση του σωματικού βάρους και την απώλεια μυϊκής μάζας.

Read more

ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ, Ω3 ΚΑΙ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Η λήψη μιας κάψουλας ιχθυελαίου την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τους πρώτους μήνες του θηλασμού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των βρεφών  για τροφική αλλεργία, σύμφωνα με την έρευνα.Σύμφωνα με μια μεγάλη ανάλυση προηγούμενων δοκιμών από το Imperial College London, αυτό οδήγησε σε 30% μείωση του κινδύνου αλλεργίας από τα αυγά από την ηλικία ενός έτους.Το ιχθυέλαιο περιέχει ένα ειδικό είδος λίπους που ονομάζεται ωμέγα-3 και έχει θετικό, αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα.

Read more

Το στρες Τι είναι και πως μας επηρεάζει?

Το στρες (ψυχοκοινωνική πίεση) επηρεάζει ακόμη και τους φαινομενικά πιο ήρεμους ανθρώπους. Το βιώνουμε όλοι – κατά τη διάρκεια εξετάσεων, στον ανταγωνισμό στα αθλήματα, ή όταν ερχόμαστε σε ρήξη με φίλους και εχθρούς. Γιατί υπάρχει και τί προκαλεί τα δυσάρεστα επακόλουθά του; Έχει κάποια χρησιμότητα; Τι συμβαίνει όταν ξεπερνά το όρια;

Read more