Το σύνδροµο της ευπάθειας

Ένας συνεχώς επιστηµονικό πρόβληµα που συνδέεται άµεσα µε την εκρηκτική αύξηση του αριθµού των υπερηλίκων ατόµων, ιδίως στις ανεπτυγµένες χώρες, είναι το σύνδροµο της ευπάθειας, το οποίο αποτελεί κατά τη γνώµη µας την πιο σωστή απόδοση του όρου «Frailty».

Read more

Ο πιο αναπάντεχος παράγοντας που επηρεάζει το βάρος σου

Το πόσο κοντά ή μακριά είναι το σπίτι σου από το γυμναστήριο, το κολυμβητήριο ή το σουβλατζίδικο με το φανταστικό γύρο χοιρινό επηρεάζει το βάρος σου. Αυτό υποστηρίζει σε γενικές γραμμές μια νέα βρετανική έρευνα.

Read more

Νερό: Πού μας κάνει καλό

Είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί, ανάμεσά τους και ο ελληνικός, συμπεριλάμβαναν το νερό στα 4 στοιχεία της φύσης; Μάλλον όχι, αφού περίπου τα 2/3 του σώματός μας αποτελούνται από αυτό. Για την ακρίβεια, στους άνδρες το ποσοστό νερού φτάνει το 60-65%, στις γυναίκες το 50-60%, ενώ στα μικρά παιδιά (5-8 χρονών) μέχρι και το 70%! Γι’ αυτό αντέχουμε αρκετές εβδομάδες χωρίς τροφή, ενώ μόλις λίγες ημέρες χωρίς νερό. Πώς, όμως, βοηθάει το νερό το σώμα μας;

Read more

Τί είναι ο ύπνος & πόσο χρειαζόμαστε;

Όταν κοιμόμαστε οι αισθήσεις μας καθώς και η κινητική μας δραστηριότητα αναστέλλονται πλήρως. Υπάρχει μερική έως και ολική έλλειψη συνείδησης και οι εκούσιοι ή γραμμωτοί μας μυς είναι ανενεργοί. Ο ύπνος είναι για το σώμα μας η φάση της ξεκούρασης και αναπλήρωσης ενέργειας.
Ο ύπνος είναι μια έντονα αναβολική κατάσταση – κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα μας αναπλάθει οστά, μυς και νευρικό ιστό σε τέτοιο βαθμό που συμβαίνουν επιδιορθώσεις βλαβών και ανάπτυξη.

Read more