Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει επιγενετικές μνήμες που έχουν περάσει για 14 γενιές

SIGNE DEAN - 27 Απριλίου 2018
Το πιο σημαντικό σύνολο γενετικών εντολών που όλοι έχουμε να κάνουμε προέρχεται από το DNA μας, το οποίο πέρασε από γενιά σε γενιά. Αλλά το περιβάλλον στο οποίο ζούμε μπορεί να κάνει και γενετικές αλλαγές.Πέρυσι, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τέτοιου είδους περιβαλλοντικές γενετικές αλλαγές μπορούν να μεταφερθούν σε 14 γενεές σε ένα ζώο - το μεγαλύτερο διάστημα που παρατηρήθηκε ποτέ σε έναν οργανισμό και στην περίπτωση αυτή είναι μια δυναστεία των νηματωδών του C. elegans (roundworms).

Read more

Το έντερο συνδέεται άμεσα με τον εγκέφαλό σας

Στο ανθρώπινο έντερο βρίσκονται περισσότερα από 100 εκατομμύρια νευρικά κύτταρα - είναι ουσιαστικά ένας εγκέφαλος για τον εαυτό του. Και πράγματι, το έντερο μιλάει  στον εγκέφαλο, απελευθερώνοντας ορμόνες στην κυκλοφορία του αίματος που, μέσα σε περίπου 10 λεπτά, ορμόνες μας λένε πόσο πεινασμένος είναι ή ότι δεν έπρεπε να φάμε μια ολόκληρη πίτσα.

Read more

Early Epigenetic Nutrition ‘Memory’ Could Program You for Obesity Later in Life

Η πρώιμη επιγονιδιακή διατροφή «Μνήμη» θα μπορούσε να σας προγραμματίσει για την εμφάνιση παχυσαρκίας αργότερα στη ζωή.Για δεκαετίες, γνωρίζουμε πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η σωστή διατροφή κατά τα πρώτα στάδια της ζωής. Οι διατροφικές εμπειρίες στην αρχή της ανάπτυξης μπορούν να θέσουν το θεμέλιο για πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένου του σωματικού βάρους και μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας καθώς μεγαλώνουμε. Πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει την ιδέα ότι η κακή διατροφή στην αρχή της εγκυμοσύνης ή όταν το μωρό θηλάζει μπορεί να αποθηκευτεί ως μοριακή επιγενετική «μνήμη» στο γονιδίωμα του παιδιού και ενδεχομένως να δημιουργήσει μεταβολικές ασθένειες αργότερα στη ζωή.

Read more

3 Επιγενετικοί λόγοι που ο διαλογισμός βοηθά στην μείωση του άγχους

Αισθάνεστε αγχωμένοι; Δεν είστε οι μόνοι. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA), οι άνθρωποι ζουν με άγχος σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που θεωρούνται υγιή. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η APA διαπίστωσε ότι οι τέσσερις πρώτες πηγές άγχους είναι τα χρήματα, η εργασία, οι οικογενειακές ευθύνες και οι ανησυχίες για την υγεία.

Read more

Η γνώση της επιγενετικής παρέχει πληροφορίες για τις διαταραχές μνήμης

Ο σχηματισμός αναμνήσεων υπήρξε ένα δημοφιλές ερευνητικό θέμα μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας. Εμφανίζονται με ένα γνωστό ερέθισμα που ενεργοποιεί μια συγκεκριμένη ομάδα νευρώνων, αλλά δεν είναι γνωστός ο τρόπος με τον οποίο δημιουργείται και διατηρείται μια μνήμη. Πολλές διαταραχές που σχετίζονται με τη μνήμη, όπως το Αλτσχάιμερ και το PTSD(μετατραυματικό στρες), επηρεάζουν άμεσα την χημεία του εγκεφάλου ενός ατόμου και είναι αναμφισβήτητα επιζήμιες για τον χαρακτήρα και την ψυχική τους υγεία.

Read more

Το σύνδροµο της ευπάθειας

Ένας συνεχώς επιστηµονικό πρόβληµα που συνδέεται άµεσα µε την εκρηκτική αύξηση του αριθµού των υπερηλίκων ατόµων, ιδίως στις ανεπτυγµένες χώρες, είναι το σύνδροµο της ευπάθειας, το οποίο αποτελεί κατά τη γνώµη µας την πιο σωστή απόδοση του όρου «Frailty».

Read more

Έρευνα: Πως τα μικρόβια στο έντερο επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και πως να τα κρατήσετε υγιή

Έρευνα αποκαλύπτει ότι τα μικρόβια στο έντερο επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, και η αποκατάσταση της ισορροπίας αυτών των μικροργανισμών μπορεί να αποτελεί την απάντηση για πολλά προβλήματα, από τους τραυματισμούς στην σπονδυλική στήλη μέχρι τη βλάβη από εγκεφαλικό επεισόδιο και τις νοητικές ασθένειες.

Read more

Το στρες Τι είναι και πως μας επηρεάζει?

Το στρες (ψυχοκοινωνική πίεση) επηρεάζει ακόμη και τους φαινομενικά πιο ήρεμους ανθρώπους. Το βιώνουμε όλοι – κατά τη διάρκεια εξετάσεων, στον ανταγωνισμό στα αθλήματα, ή όταν ερχόμαστε σε ρήξη με φίλους και εχθρούς. Γιατί υπάρχει και τί προκαλεί τα δυσάρεστα επακόλουθά του; Έχει κάποια χρησιμότητα; Τι συμβαίνει όταν ξεπερνά το όρια;

Read more

Τί είναι ο ύπνος & πόσο χρειαζόμαστε;

Όταν κοιμόμαστε οι αισθήσεις μας καθώς και η κινητική μας δραστηριότητα αναστέλλονται πλήρως. Υπάρχει μερική έως και ολική έλλειψη συνείδησης και οι εκούσιοι ή γραμμωτοί μας μυς είναι ανενεργοί. Ο ύπνος είναι για το σώμα μας η φάση της ξεκούρασης και αναπλήρωσης ενέργειας.
Ο ύπνος είναι μια έντονα αναβολική κατάσταση – κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα μας αναπλάθει οστά, μυς και νευρικό ιστό σε τέτοιο βαθμό που συμβαίνουν επιδιορθώσεις βλαβών και ανάπτυξη.

Read more

Η επιγενετική του φόβου

Όταν κάποιος είναι πραγματικά φοβισμένος ή τραυματισμένος, μπορεί να πει ότι είναι "σημαδεμένος από τη ζωή". Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια μεταφορά, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ο φόβος μπορεί στην πραγματικότητα να αφήνει μόνιμα επιγενετικά σημάδια στο DNA σας, σημάδια που θα μπορούσατε ενδεχομένως να περάσετε στα παιδιά ή στα εγγόνια σας.

Read more

Η απώλεια ύπνου έστω και μιας ημέρας μπορεί να οδηγήσει σε επιγενετικές αλλαγές του μεταβολισμού και τη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης

Ακόμα και μόνο μία νύχτα απώλειας ύπνου θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιγενετικές αλλαγές με μικροαλλαγες του μεταβολισμού μας και τη ρύθμιση της έκφρασης γονιδίων. Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα διαπίστωσαν ότι μία νύχτα χωρίς ύπνο συνδέεται με την αλλοίωση του ανθρώπινου επιγονιδιώματος, την αύξηση του σωματικού βάρους και την απώλεια μυϊκής μάζας.

Read more

Ο πιο αναπάντεχος παράγοντας που επηρεάζει το βάρος σου

Το πόσο κοντά ή μακριά είναι το σπίτι σου από το γυμναστήριο, το κολυμβητήριο ή το σουβλατζίδικο με το φανταστικό γύρο χοιρινό επηρεάζει το βάρος σου. Αυτό υποστηρίζει σε γενικές γραμμές μια νέα βρετανική έρευνα.

Read more

Τα κόκκινα συστατικά του κρασιού μπορούν να βοηθήσουν επιγενετικά στην πρόληψη της ανάπτυξης του καρκίνου του μαστού

Το ροζ μπορεί να είναι το χρώμα του μήνα για την ευαισθητοποιήση του καρκίνου του μαστού, αλλά όταν πρόκειται να μειώσετε τον κίνδυνο για την ασθένεια, το κόκκινο χρώμα κάνει μια καλή επιλογή. Νέα έρευνα έχει διαπιστώσει ότι ορισμένες χημικές ουσίες υψηλά συγκεντρωμένες στο κόκκινο κρασί μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξη κυττάρων καρκίνου του μαστού, καθώς και να επηρεάσουν την επιγενετική ενός ατόμου.

Read more

ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ, Ω3 ΚΑΙ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Η λήψη μιας κάψουλας ιχθυελαίου την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τους πρώτους μήνες του θηλασμού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των βρεφών  για τροφική αλλεργία, σύμφωνα με την έρευνα.Σύμφωνα με μια μεγάλη ανάλυση προηγούμενων δοκιμών από το Imperial College London, αυτό οδήγησε σε 30% μείωση του κινδύνου αλλεργίας από τα αυγά από την ηλικία ενός έτους.Το ιχθυέλαιο περιέχει ένα ειδικό είδος λίπους που ονομάζεται ωμέγα-3 και έχει θετικό, αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα.

Read more

Νερό: Πού μας κάνει καλό

Είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί, ανάμεσά τους και ο ελληνικός, συμπεριλάμβαναν το νερό στα 4 στοιχεία της φύσης; Μάλλον όχι, αφού περίπου τα 2/3 του σώματός μας αποτελούνται από αυτό. Για την ακρίβεια, στους άνδρες το ποσοστό νερού φτάνει το 60-65%, στις γυναίκες το 50-60%, ενώ στα μικρά παιδιά (5-8 χρονών) μέχρι και το 70%! Γι’ αυτό αντέχουμε αρκετές εβδομάδες χωρίς τροφή, ενώ μόλις λίγες ημέρες χωρίς νερό. Πώς, όμως, βοηθάει το νερό το σώμα μας;

Read more

Επιγενετικοί δείκτες και καρκίνος του μαστού

Είναι δύσκολο να μην γνωρίζεις κάποιον που έχει προσβληθεί από καρκίνο του μαστού. Σχεδόν μία στις οκτώ γυναίκες θα αντιμετωπίσει αυτή την ασθένεια στη διάρκεια της ζωής της και οι γυναίκες αυτές θα δίνουν μάχη με την νόσο σε όλη τους την ζωη. Η έγκαιρη ανίχνευση και οι ιατρικές προόδοι περιορίζουν την ένταση αυτής της νόσου, αλλά κάθε μελέτη μας φέρνει λίγο πιο κοντά στην εύρεση τρόπων για την καταπολέμησή της.

Read more

Επιγενετική και επιπλοκές του ΣΔ

Σε πολλές χρόνιες ασθένειες, που συνεχώς αυξάνονται,  όπως ο διαβήτης, το μεταβολικό σύνδρομο, η παχυσαρκία ή οι διάφοροι  όγκοι, αναγνωρίζονται επιγενετικοί  μηχανισμοί που έχουν βάση την κληρονομική προδιάθεση και την κλινική τους έκφραση, τις διατροφικές ελλείψεις, το οξυγόνο, τη μιτοχονδριακή δυσλειτουργία, το μιτοχονδριακό DNA και συμβάντα κατά τη γέννηση.

Read more