Αντιοξειδωτική διατροφή και νηστεία
Η περίοδος της νηστείας χαρακτηρίζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας ως μία περίοδος ψυχικής ανάτασης, εσωτερικής αναζήτησης, αυτοκριτικής και μετάνοιας.
Η Ορθόδοξη παράδοση, ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ, προτείνει νηστεία και προσευχή, δηλαδή τη διαδικασία μιας εσωτερικής κάθαρσης του μυαλού, της ψυχής και του σώματος.Στην καθημερινότητα μας βιώνουμε έντονο στρες που κατά κύριο λόγο μας οδηγεί σε υιοθέτηση κακών διατροφικών συνηθειών όπως κάπνισμα , αλκοόλ όσο και αρνητικών σκέψεων και θλίψης.
Όλα αυτά οδηγούν σε μια υπέρμετρη οξείδωση όλων των κυττάρων του οργανισμού με αποτέλεσμα δημιουργίας μιας χρόνιας φλεγμονής στον οργανισμό. Αυτή η φλεγμονή διαταράσσει όλη την ομοιοστασία του οργανισμού, αλλάζει δομές έκφρασης γονιδίων με αποτέλεσμα εμφάνιση σε βάθος χρόνου την εκδήλωση διαφόρων ασθενειών. Σήμερα μπορούμε με την lifestyle medicine που στοχεύει στην πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του σύγχρονου τρόπο ζωής , να αλλάξουμε τον τρόπο της ζωής μας της διατροφής μας, να προσθέσουμε στην καθημερινότητα μας την κίνηση-άσκηση, να δούμε με άλλη οπτική γωνία την ζωή μας και να υιοθετήσουμε ένα πιο θετικό τρόπο ζωής. Οι ημέρες αυτές μας προτρέπουν να το κάνουμε και μέσω της γνώσης του lifestyle medicine, της τεχνολογίας μας επιτρέπεται η ανίχνευση όλων των βλαβερών επιπτώσεων στον οργανισμό μας και διόρθωση των επιγενετικών επιπτώσεων όλων αυτών των επιδράσεων .Η χαρτογράφηση του επιγενετικού δυναμικού, των παραγόντων που επιδρούν στη λειτουργία των γονιδίων μας, έχει τη δυνατότητα να μας απαλλάξει από τους γενετικούς περιορισμούς και να δημιουργήσει νέες δυνατότητες ευεξίας και πρόληψης χρόνιων ασθενειών.Η σωστή αντιοξειδωτική διατροφή θέλει γνώση και επιστημονική υποστήριξη.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΝΗΣΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Η τήρηση της νηστείας συνδέεται με 1) αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και οσπρίων με αποτέλεσμα την αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών, την αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών που είναι γνωστές για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και την παρεμπόδιση της δράσης των ελευθέρων ριζών 2) μειωμένη πρόσληψη κορεσμένου λίπους (λόγω της μη κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών) 3)αυξημένη κατανάλωση μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (ευεργετικά για την υγεία) λόγω της αυξημένης κατανάλωσης κυρίως ελαιολάδου, ξηρών καρπών και σπόρων όπως το ταχίνι.
Η στροφή ουσιαστικά σε ένα Μεσογειακό πρότυπο διατροφής κατά την περίοδο της νηστείας, φαίνεται να επιφέρει πλήθος ωφελειών. α. τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων του αίματος β. την ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης γ. τον καλό έλεγχο του σακχάρου δ. την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος ε. την ανακούφιση από την δυσκοιλιότητα ζ. την πρόληψη έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου, καθώς και την υιοθέτηση ισορροπημένων διατροφικών επιλογών και μετά το πέρας της νηστεία.Βελτιώνουμε την ψυχική μας υγεία και φροντίζουμε το σώμα μας.
Μικρές διατροφικές συμβουλές κατά την νηστεία:
– προσέχουμε την υπερκατανάλωση φαγητού. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η νηστεία υπαγορεύει όχι απλώς την αποχή από μεμονωμένα τρόφιμα αλλά τη γενικότερη εγκράτεια μας.
– προτιμάμε την μαγειρική στον ατμό, στο φούρνο, στην κατσαρόλα και αποφεύγουμε το τηγάνι. Το τηγάνισμα των τροφίμων και γενικότερα το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή ενώσεων γνωστές ως ενώσεις μη ενζυμικής γλυκοζυλίωσης (AGEs) οι οποίες φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για τον οργανισμό μας.
– δεν αμελούμε ποτέ το πρωινό. Οφείλει και κατά την περίοδο της νηστείας να είναι ο βασιλιάς των γευμάτων μας.
– τα φρούτα και οι ανάλατοι ξηροί καρποί είναι πάντα καλές επιλογές μικρογευμάτων.
– η σαλάτα δεν λείπει απο τα κύρια γεύματα μας.
– τα όσπρια καλό είναι να αποτελούν το γεύμα μας τουλάχιστον 2-3 φορές μέσα στην εβδομάδα.
– η ποικιλία στην διατροφή μας είναι σημαντική…όχι μόνο μακαρόνια και πατάτες!
– δίνουμε έμφαση σε προϊόντα ολικής άλεσης που επιφέρουν το αίσθημα κορεσμού λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες.
Μπορούν να νηστεύουν όλοι;
Καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι κάποιες ομάδες ατόμων έχουν εξατομικευμένες ανάγκες τόσο σε μακρο-θρεπτικά όσο και σε μικροθρεπτικά συστατικά συνεπώς θα ήταν καλύτερο να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για περαιτέρω συμβουλευτική καθώς ο αποκλεισμός ομάδων τροφίμων για ένα παρατεταμένο διάστημα μπορεί να έχει ανεπιθύμητες επιπτώσεις.
Τα άτομα αυτά είναι :
– γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης
– γυναίκες που θηλάζουν
– παιδιά και έφηβοι
– άτομα μεγαλύτερης ηλικίας
– άτομα που νοσούν ή βρίσκονται σε φάση ανάρρωσης
– άλλες παθολογικές καταστάσεις
– άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή
– άτομα με αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις όπως αθλητές
Συμπερασματικά, λοιπόν, η νηστεία, μπορεί να επιφέρει πλήθος μεταβολικών ωφελειών για όποιον επιθυμεί να την ακολουθήσει, εάν φροντίσει να τη διαχειριστεί σωστά. Σε κάθε περίπτωση αυτό που αξίζει να έχουμε κατά νου είναι το γενικότερο πνεύμα εγκράτειας που την χαρακτηρίζει τόσο στις τροφές όσο και στα πάθη μας!