Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας με μικρές διαστάσεις και βάρος  με σχήμα θυρεού (ασπίδα, οικόσημο), που βρίσκεται στη βάση του λαιμού. Η βασική του λειτουργία είναι η ρύθμιση του μεταβολισμού. Αυξάνει ή μειώνει το μεταβολισμό ανάλογα με τις συνθήκες (κρύο, ζέστη), τις ανάγκες (ξεκούραση, άσκηση) αλλά και την συναισθηματική μας κατάσταση (στρες, θυμός, φόβος, χαρά).1,2

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
  1. Μην επιστρέψετε άμεσα στην εργασία σας > 1-5
  2. Κοιμηθείτε σε διαφορετικό κρεβάτι από άλλο άτομο και σε απόσταση, τουλάχιστον, 2 μέτρων > 1-11
  3. Πίνετε άφθονα υγρά > 2-3
  4. Να χρησιμοποιείτε δικά σας σκεύη > 2-3
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

H ανάστροφη ή αντίστροφη Τ3 (rT3) είναι ένα ισομερές της τριιωδοθυρονίνης Τ3 και η τρίτη πιο κοινή ιωδοθυρονίνη που παράγεται από τον θυρεοειδη αδένα και απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος.Απο την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών το 90% αφορά την Τ4, το 0,9% την rT3, ενώ το 9% της παραγωγής την Τ3.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Ο θυρεοειδής είναι ένας από τούς πιο σημαντικούς αδένες στο σώμα μας και κατέχει σημαντική θέση στη ρύθμιση τού σωματικού βάρους.Βρίσκεται στη βάση του λαιμού και βοηθάει τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και το ρυθμό που μετατρέπεται η τροφή σε ενέργεια. Όταν έχουμε δυσλειτουργία του θυρεοειδούς τότε μπορεί να έχουμε και πολλά προβλήματα.Για να έχουμε έναν υγιή θυρεοειδή χρειαζόμαστε τις κατάλληλες ποσότητες  σεληνίου, ψευδαργύρου,  θειαμίνης και ιωδίου στη διατροφή μας.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

H ανάστροφη ή αντίστροφη Τ3 (rT3) είναι ένα ισομερές της τριιωδοθυρονίνης Τ3 και η τρίτη πιο κοινή ιωδοθυρονίνη που παράγεται από τον θυρεοειδη αδένα και απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος.Απο την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών το 90% αφορά την Τ4, το 0,9% την rT3, ενώ το 9% της παραγωγής την Τ3.Η παραγωγή ορμονών από τον θυρεοειδή αδένα ελέγχεται από τον υποθάλαμο και την υπόφυση.Η φυσιολογική δράση των θυρεοειδικών ορμονών ρυθμίζεται απο διάφορα ένζυμα τα οποια μπορεί είτε να ενεργοποιούν είτε να αδρανοποιουν την Τ4 την Τ3 και την rT3.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το ιώδιο είναι ένα απαραίτητο δομικό στοιχείο των θυρεοειδικών ορμονών. Η έλλειψη ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε διόγκωση του θυρεοειδούς (βρογχοκήλη) και ακόμα και υπολειτουργία του (υποθυρεοειδισμός). Η υπερβολική πρόσληψη του, από την άλλη, μπορεί να προκαλέσει πολλές διαταραχές στη λειτουργία του.  Η πρόσληψη ιωδίου δεν πρέπει όμως να ξεπερνά συγκεκριμένα όρια. Η ισορροπημένη διατροφή με ιωδιωμένο αλάτι και αλεύρι, και συχνή λήψη ψαριών και θαλασσινών είναι αρκετή για να έχουμε επάρκεια ιωδίου.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλάζει η λειτουργία του θυρεοειδούς. Υπάρχει μια αύξηση στην κάθαρση ιωδίου, και σε περιοχές με φτωχή πρόσληψη σε ιώδιο, μπορεί να διαγνωσθεί βρογχοκήλη ή υποθυρεοειδισμός στην έγκυο.Ο έλεγχος του θυρεοειδούς δεν περιλαμβάνεται στις απαραίτητες εξετάσεις που πρέπει να γίνουν με την διαπίστωση της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, από τους περισσότερους ιατρούς θεωρείται τουλάχιστον ο έλεγχος της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) αν δεν υπάρχει κάποιος πρόσφατος έλεγχος. Ο έλεγχος της θυρεοειδικής λειτουργίας είναι απαραίτητος όταν:

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Ένα συχνό αυτοάνοσο νόσημα είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto.Ο όρος "θυρεοειδίτιδα" αναφέρεται σε "φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα". Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες θυρεοειδίτιδας. Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, επίσης γνωστή ως χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα, είναι η πιο κοινή αιτία υποθυρεοειδισμού.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μία κατάσταση στην οποία ο θυρεοειδής αδένας παράγει μικρότερη ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών από την φυσιολογική.
Ο υποθυρεοειδισμός είναι η πιο συνηθισμένη διαταραχή του θυρεοειδούς.Εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες, αυξάνει με την ηλικία και σχετίζεται με κληρονομική προδιάθεση.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Κατά τον υπερθυρεοειδισμό ο θυρεοειδής υπερλειτουργεί (εκκρίνει μεγαλύτερες ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών).Οι ορμόνες που παράγονται από το θυρεοειδή αδένα είναι η τριϊωδοθυρονίνη (Τ3) και η τετραϊωδοθυρονίνη (Τ4).

Πόσο συχνός είναι ο υπερθυρεοειδισμός;

Ο υπερθυρεοειδισμός εμφανίζεται κατά κύριο λόγο σε ηλικίες μεταξύ 20 και 40 ετών. Προσβάλλει το γυναικείο φύλο 6 φορές συχνότερα από το ανδρικό.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας του ανθρωπίνου σώματος. Εντοπίζεται στην πρόσθια περιοχή του τραχήλου και έχει βάρος περίπου 20 γραμμάρια και αποτελείται από 2 λοβούς (δεξιό και αριστερό), οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με τον ισθμό.Oνομάσθηκε Θυρεοειδής το 1656 από τον Warton εξαιτίας του σχήματός του, που μοιάζει με ασπίδα (θυρεός = ασπίς).Η πρώτη αναφορά σε παθολογία του αδένα έγινε το 1786, όταν ο Parry μίλησε για υποθυρεοειδισμό και βρογχοκήλη και καρδιοπάθεια.