Φλεγμονή: Η Φλεγμονή και η Γήρανση πως συνδέονται

Υπάρχουν τρεις λέξεις : Σιωπηλή χρόνια φλεγμονή. Κάτι δηλαδή που δρα σιωπηλά στον οργανισμό μας και που βρίσκεται κάτω από κάθε  παθολογική κατάσταση. Όταν εμφανιστεί η ασθένεια, είναι ήδη αργά, γιατί η χρόνια φλεγμονώδης διαδικασία σιγοκαίει στον οργανισμό εδώ και πολύ καιρό.

Επειδή η χρόνια φλεγμονή συμμετέχει σημαντικά στην έκπτωση των λειτουργιών που σχετίζονται με την διαδικασία της γήρανσης, επινοήθηκε ο όρος «inflammaging», δηλαδή «φλεγμονή-γήρανση». Η χρόνια φλεγμονή προκαλείται από την υπερβολική κατανάλωση θερμίδων, τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και το οξειδωτικό στρες.

Πώς μπορούμε να υπερασπίσουμε τους εαυτούς μας, να αποτρέψουμε, να εντοπίσουμε αν έχουμε φλεγμονή ή όχι;

Ο γιατρός Francesco Garritano, στο βιβλίο « Η ινομυαλγία είναι μια πρόκληση, μπορείς να την κερδίσεις , ισχυρίστηκε ότι «όλοι έχουμε φλεγμονή». 

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής προκαλεί συστηματική φλεγμονή

Η κακή διατροφή, ο λίγος ύπνος, η καθιστική ζωή και το στρες είναι οι παράγοντες που οδηγούν στη λεγόμενη φλεγμονή: φλεγμονή που γερνά και οξειδώνει το σώμα.

Για να λειτουργήσουν καλά, τα κύτταρά μας πρέπει να μπορούν να παράγουν ενέργεια αντλώντας οξυγόνο από τον αέρα και υδρογόνο από τα τρόφιμα: αλλά οι επιθέσεις που φτάνουν από το εξωτερικό υπονομεύουν την ισορροπία που ορίζεται ως ομοιόσταση.

Εάν η φλεγμονή είναι θετική στην περίπτωση ενός οξέος συμπτώματος, δηλαδή ως προσωρινή απόκριση του οργανισμού, γίνεται θανατηφόρα εάν είναι χρόνια.

Σαν τη χόβολη που σιγοκαίει κάτω από τις στάχτες.

Συμπτώματα χρόνιας φλεγμονής χαμηλού βαθμού

Η φλεγμονή κρύβεται κάτω από ένα σύνολο συμπτωμάτων  που συχνά τα αποδίδουμε σε διάφορες αιτίες, γι' αυτό και είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Η εξασθένιση, η ημερήσια υπνηλία, η νυχτερινή αϋπνία, ο πονοκέφαλος, η ευερεθιστότητα, η δυσκολία συγκέντρωσης, ο γενικευμένος πόνος, οι γαστρεντερικές διαταραχές, οι διατροφικές διαταραχές είναι όλα συμπτώματα φλεγμονής.

Οι άνθρωποι συχνά τείνουν να αποδίδουν αυτούς τους παράγοντες στη γήρανση, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι προβλήματα που συνδέονται με διαταραχή της ισορροπίας στο σώμα. .

Από τις δέκα σημαντικότερες αιτίες θνησιμότητας στο Δυτικό Κόσμο, η χρόνια φλεγμονή συμβάλλει στην παθογένεση των τουλάχιστον επτά.

  • Καρδιακές παθήσεις
  • Καρκίνος
  • Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού
  • Εγκεφαλικά επεισόδια
  • Νόσος Αλτσχάιμερ
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Νοσήματα των νεφρών

 

Πώς μπορούμε να την αποτρέψουμε ή να την θεραπεύσουμε;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταστείλετε τη φλεγμονή και να αποτρέψετε την φλεγμονής να εκφραστεί σαν παθολογική κατάστασης.

1) Καταργήστε τα προφλεγμονώδη τρόφιμα που είναι σάκχαρα, ραφιναρισμένα τρόφιμα, χρωστικές ουσίες, συντηρητικά, χημικά πρόσθετα, προτιμώντας  εποχιακά τρόφιμα

2) Πίνετε την κατάλληλη ποσότητα νερού, δηλαδή 25 έως 40 ml ανά κιλό σωματικού βάρους

3) Εξασφαλίστε γλυκαιμική και ινσουλιναιμική σταθερότητα συνδυάζοντας υδατάνθρακες και πρωτεΐνες με τον σωστό τρόπο και αποφεύγοντας να τρώτε πολύ αργά το απόγευμα και το βράδυ, όταν το σώμα μπαίνει σε λειτουργία «συσσώρευσης» και καίει πιο αργά.

4) Ασκηθείτε για να ελευθερώσετε τους μυς από τα υπερβολικά αποθέματα ζάχαρης. Το πραγματικό πρόβλημα είναι οι αιχμές της ινσουλίνης κατά τη διάρκεια της ημέρας, που προκαλούν συσσώρευση (μετατροπή της ζάχαρης σε λίπος) αλλά κυρίως φλεγμονή!

5) Διαχειριστείτε  το στρες (όσο είναι δυνατόν), διότι το στρες αυξάνει την κορτιζόλη από τα επινεφρίδια, η οποία δημιουργεί κυτταρική φλεγμονή.

5) Κοιμηθείτε τις κατάλληλες ώρες, το βράδυ ώστε να έχουμε αποκατάσταση της ορμονικής δομής. Δηλαδή να κοιμόμαστε επαρκώς και όχι να κοιμόμαστε το πρωί αντί για βράδυ αλλάζοντας τον βιορυθμό μας, που προκαλεί πολλά παθολογικά προβλήματα και κυτταρική φλεγμονή

Η απουσία επαρκούς ποσότητας οξυγόνου σε κυτταρικό επίπεδο είναι ένας άλλος ουσιαστικός παράγοντας για τη φλεγμονή. Το οξειδωτικό στρες , το οποίο εμφανίζεται όταν τα φυσικά μας αντιοξειδωτικά αποτυγχάνουν να αντισταθμίσουν την παρουσία ελεύθερων ριζών ή αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS), είναι πρωταρχικός εχθρός της υγείας μας και προάγει τη φλεγμονή.

Το άγχος, ο ανεπαρκής τρόπος ζωής και η περιβαλλοντική ρύπανση μπορούν να μειώσουν τη βιοδιαθεσιμότητα του οξυγόνου και να εξαντλήσουν τα αποθέματα μικροθρεπτικών συστατικών, προκαλώντας κυτταρική ταλαιπωρία, βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία (ενδοθηλιακή δυσλειτουργία) και βλάβες γενικότερα στον οργανισμό.

Το τεστ Sdrive μπορεί να μας πει σε 15 λεπτά σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η φλεγμονή μας

Το τεστ επιγενετικής, με το σύστημα  SDrive , λαμβάνοντας 3 ή 4 τρίχες, από το τριχωτό της κεφαλής, μπορεί να χαρτογραφήσει πάνω από 800 επιγενετικούς δείκτες σε 15 λεπτά. Μεταξύ αυτών, τα απαραίτητα λιπαρά οξέα που είναι πολύ σημαντικά για την ανίχνευση εάν υπάρχει κατάσταση φλεγμονής σε κυτταρικό επίπεδο (ιδίως διαβάζοντας τις τιμές του αραχιδονικού και του εικοσαπεντανοϊκού οξέος).

Ακόμη και η παρουσία λίγων αντιοξειδωτικών είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για τον καθορισμό του εάν κινδυνεύουμε από φλεγμονή. Το SDrive τα χαρτογραφεί όλα: υπεροξείδιο δισμουτάση, καταλάση, σελήνιο, συνένζυμο Q10, καροτενοειδή, φλαβονοειδή, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, ψευδάργυρος, άλφα λιποϊκό οξύ, σουλφοραφάνη, πολυφαινόλες, ανθοκυανιδίνη.

Κάθε παθολογία προέρχεται από ένα φλεγμονώδες φαινόμενο. 

Σήμερα μπορούμε να προλάβουμε, δηλαδή να φτάσουμε πριν η φλεγμονή γίνει επικίνδυνη.