ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

Το έντερο μας είναι ένα πολυσύνθετο και «θαυμαστό» όργανο, αλλά δυστυχώς ιδιαίτερα παραμελημένο και υποτιμημένο. Το έντερο είναι το κλειδί για την υγεία του σώματος και του μυαλού. Παίζει κυρίαρχο ρόλο στην ευεξία του οργανισμού μας, όχι μόνο γιατί σ’ αυτό πραγματοποιούνται οι ζωτικής σημασίας λειτουργίες της πέψης και της απέκκρισης, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του ανοσοποιητικού μας συστήματος, καθώς και το δεύτερο μας εγκέφαλο. Με περίπου εκατό εκατομμύρια νευρικά κύτταρα συμμετέχει στη διαχείριση των συναισθημάτων μας. Διαταραχές της εντερικής λειτουργίας μπορεί να οδηγήσουν σε πλήθος παθήσεων ή νοσημάτων. Για πολλά από αυτά μπορεί να μην γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι προέρχονται από προβλήματα του εντέρου. Με έναν πρωτοποριακό συνδυασμό εξετάσεων στα κόπρανα, σας δίνεται η δυνατότητα να κάνετε έναν έλεγχο της εντερικής λειτουργίας που θ’ αλλάξει τη ζωή σας.

Δυσβίωση 
Ένα υγιές έντερο είναι το σπίτι 100 τρισεκατομμυρίων «φιλικών» μικροοργανισμών που ζουν και αναπτύσσονται στο γαστρεντερικό μας σύστημα και ονομάζονται  φυσιολογική εντερική χλωρίδα.Τα βακτήρια αυτά είναι 100 φορές περισσότερα από τα κύτταρά μας, ανήκουν σε 1000 διαφορετικά είδη και ζυγίζουν 700g. Εγκαθίστανται στο έντερό μας από τη στιγμή της γέννησης και προέρχονται από τη χλωρίδα του κόλπου της μητέρας. Τα «καλά» αυτά βακτήρια υποστηρίζουν το έντερο σε όλες τις σημαντικές λειτουργίες του. Διασπούν τις τροφές που τρώμε, αναστέλλουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών συμβάλλοντας έτσι στη μη ειδική άμυνα του οργανισμού, ρυθμίζουν το pH του εντέρου, συνθέτουν απαραίτητες βιταμίνες (βιταμίνη Κ, Β12, παντοθενικό και φολικό οξύ). Ακόμη ελέγχουν την όρεξη,  ρυθμίζουν το μεταβολισμό, επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τη διάθεση. 

Η συχνή χρήση αντιβίωσης, η συνεχής έκθεση σε ορμόνες του στρες και η δυτική διατροφή διαταράσσουν την ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου με αποτέλεσμα την εμφάνιση πολλών παθήσεων. Διαταραχή της φυσιολογικής εντερικής χλωρίδας μπορεί να επηρεάσει ακόμη και το βάρος μας.Με ποσοτική ανάλυση 12 αερόβιων μικροοργανισμών, 5 ειδών αναερόβιων μικροοργανισμών και 4 ειδών μυκήτων ελέγχουμε τη χλωρίδα του εντέρου σας και με τις σωστές διατροφικές συστάσεις και την κατάλληλη αγωγή σας απαλλάσσουμε από πλήθος προβλημάτων.

Υπερανάπτυξη μυκήτων 

Μύκητες όπως η Candida και ιδιαίτερα η Candida albicans, ένας «οπορτουνιστής» μύκητας που επωφελείται από τη διαταραχή της χλωρίδας, γίνονται εξαιρετικά παθογόνοι, προκαλώντας χρόνιους πονοκεφάλους και «ομίχλη» του εγκεφάλου, αίσθημα κόπωσης, μυκητιακές λοιμώξεις, κνησμό και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Επίσης ο μύκητας Geotrichum μπορεί να προκαλέσει χρόνια εντερικά προβλήματα. Ο προσδιορισμός τους στα πλαίσια της εξέτασης της εντερικής χλωρίδας εντοπίζει το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο αντιμετωπίζεται με ειδικούς διατροφικούς περιορισμούς και κατάλληλη συμπληρωματική αγωγή.

Παρασιτική λοίμωξη 

Οι παρασιτικές λοιμώξεις αποτελούν μιας μορφής σύγχρονες επιδημίες (εμφανίζονται περίπου στο 85% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο) με ποικίλα συμπτώματα, από έναν έντονο κοιλιακό πόνο ως μία χρόνια κόπωση.Με μικροσκοπική ή ανοσολογική μέθοδο προσδιορίζονται οξύουροι και πρωτόζωα στα κόπρανα και χορηγείται η κατάλληλη θεραπεία. 

Ευερέθιστο έντερο ή χρόνια εντερική νόσος

Εντερική φλεγμονή και αλλοιώσεις της εντερικής διαπερατότητας έχουν ως συνέπεια νοσήματα όπως η ελκώδης κολίτιδα, η νόσος του Crohn, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα) ή το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου (Leaky Gut Syndrome).Δείκτες όπως η άλφα-1-αντιτρυψίνη και η καλπροτεκτίνη παρουσιάζονται αυξημένοι σ’ αυτές τις εντερικές παθήσεις. Επίσης τροφικές δυσανεξίες ή αυτοάνοσα νοσήματα μπορεί να προκαλέσουν αύξηση άλφα-1-αντιτρυψίνης. Όσο για την καλπροτεκτίνη είναι μία πρωτεΐνη, η οποία αυξάνεται σε φλεγμονώδεις και κακοήθεις αλλοιώσεις της εντερικής βλεννογόνου, αλλά κυρίως μας χρησιμεύει στη διαφορική διάγνωση ανάμεσα στη σπαστική και την ελκώδη κολίτιδα, που αποτελεί χρόνια φλεγμονώδη εντερική νόσο.Με ειδική συμπληρωματική αγωγή βελτιώνεται σημαντικά η κατάσταση της εντερικής βλεννογόνου και μειώνονται οι παραπάνω δείκτες.

Δυσπεψία ή δυσαπορρόφηση θρεπτικών ουσιών 

Προβλήματα στην πέψη ή κακή απορρόφηση θρεπτικών ουσιών μπορεί να οφείλονται σε δυσανεξία θρεπτικών ουσιών, όπως η γλουτένη (κοιλιοκάκη), η λακτόζη ή η σουκρόζη, σε εντερίτιδες, αποφρακτικές καταστάσεις, ανεπάρκεια χολικών οξέων, ανεπάρκεια εξωκρινούς μοίρας του παγκρέατος ή ακόμη και νεοπλασίες. Προσδιορίζοντας την παγκρεατική ελαστάση, ένα πεπτικό ένζυμο που εκκρίνεται αποκλειστικά από το πάγκρεας, έχουμε μια σαφή εκτίμηση της λειτουργίας της εξωκρινούς μοίρας του παγκρέατος. Έλλειψή της δηλώνει παγκρεατική ανεπάρκεια και προκαλεί δυσπεψία.

Τροφική αλλεργία ή τροφική δυσανεξία

Το φαινόμενο της υπερευαισθησίας σε ορισμένα τρόφιμα είναι ένα υπαρκτό κλινικό φαινόμενο που παρουσιάζεται όλο και συχνότερα τελευταία ταλαιπωρώντας μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού.Στην τροφική αλλεργία το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά απέναντι σε συγκεκριμένες ουσίες (αλλεργιογόνα) απελευθερώνοντας μεγάλες ποσότητες ουσιών, όπως η ισταμίνη, οι οποίες με τη σειρά τους ευθύνονται για την εκδήλωση των αλλεργικών συμπτωμάτων. Ο προσδιορισμός της ηωσινοφιλικής πρωτεΐνης Χ χρησιμοποιείται στη διάγνωση της τροφικής αλλεργίας, καθώς και στην παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας διαιτητικών θεραπειών. 

Στην τροφική δυσανεξία ο οργανισμός αντιδρά αρνητικά σε ορισμένες τροφές, χωρίς η αντίδραση να σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Συνήθως οφείλεται σε κάποια δυσλειτουργία του οργανισμού με αποτέλεσμα την αδυναμία του να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά κάποιων τροφών (π.χ. γλουτένη, λακτόζη ή σουκρόζη). Σε άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη) παρατηρείται αυξημένη παρουσία αντισωμάτων έναντι ενός ενζύμου που συμμετέχει στο μεταβολισμό της.

Ανοσολογική κατάσταση εντερικής βλεννογόνου

Όπως ήδη ειπώθηκε, το έντερο μας αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Διαταραχή της ανοσολογικής του ικανότητας υποδηλώνει είτε μειωμένη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος στο έντερο (λοιμώξεις) ή αντίθετα αυξημένη δραστηριότητα που σχετίζεται με αλλεργίες και αυτοάνοσα νοσήματα.Η εκκριτική ανοσοσφαιρίνη Α (sIgA) αποτελεί έναν καλό δείκτη της ανοσολογικής ικανότητας του εντέρου και σε περίπτωση που παρουσιάζεται μειωμένη, μπορεί εύκολα να διορθωθεί με ειδική συμπληρωματική αγωγή.Πολλές φορές άτομα με συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου εκφράζουν  την ανησυχία μήπως έχουν καρκίνο του παχέος εντέρου. Έχουν όμως την φοβία της κολονοσκόπησης μιας χρήσιμης επεμβατικής εξέτασης .Τα αίτια και τα συμπτώματα είναι διαφορετικά που τα παραθέτω πιο κάτω :

ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ: 

  • Δεν είναι κληρονομικό αν και μπορεί να υπάρχει σε μέλη της ίδιας της οικογένειας.
  • Δεν είναι τροφική αλλεργία αν και μερικοί ασθενείς επηρεάζονται περισσότερο από κάποια φαγητά.
  • Δεν είναι ψυχολογικό πρόβλημα αν και όλες οι ιατρικές εξετάσεις είναι φυσιολογικές.
  • Δεν είναι μικροβιακή λοίμωξη αν και μπορεί να εμφανισθεί μετά από μία γαστρεντερίτιδα.
  • Δεν είναι φλεγμονώδης νόσος του παχέος εντέρου όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn.
  • Δεν προκαλείται από έλκη, πέτρες της χολής, καρκίνους ή άλλες παθήσεις αν και κάποιες από αυτές μπορεί τυχαία να συνυπάρχουν.
  • Συμπτώματα
  • Πόνος
  • Φούσκωμα
  • Δυσκοιλιότητα
  • Διάρροια
  • Εφίδρωση
  • ναυτία, εμετός
  • κεφαλαλγία, ζάλη
  • δυσκολία στην κατάποση
  • Αίσθημα ξηροστομίας ή υπερβολικής παραγωγής σιέλου
  • αίσθημα στομαχικού κορεσμού μετά τη λήψη μικρής ποσότητας τροφής
  • οσφυαλγία (πόνος στη μέση)
  • ινομυαλγίες (μορφή ρευματισμού που προσβάλλει τους μυς)
  • δυσπαρευνία (πόνος κατά τη σεξουαλική συνεύρεση)
  • προκάρδιο άλγος
  • συχνοουρία.
  • Αιμορραγία, πυρετός , απώλεια βάρους και επίμονος σοβαρός πόνος δεν είναι συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου και δείχνουν άλλη πάθηση.

ΠΩΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΤΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟ ΕΝΤΕΡΟ ΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ; 

Το ευερέθιστο έντερο δεν έχει αποδειχτεί ότι οδηγεί σε σοβαρές οργανικές νόσους. Δεν έχει συσχετιστεί με φλεγμονώδεις νόσους όπως νόσος του Crohn ή ελκώδης κολίτιδα. Το ευερέθιστο έντερο δεν οδηγεί σε καρκίνο.

Πρόληψη καρκίνου παχέος εντέρου

Στον καρκίνο του παχέος εντέρου, η πρόληψη και η πρώιμη διάγνωση είναι η καλύτερη θεραπεία!

Πόσο συχνό είναι;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας κακοήθης όγκος που αναπτύσσεται στην εσωτερική επιφάνεια του παχέος εντέρου.Παρά το ότι η Ελλάδα καταλαµβάνει τη χαµηλότερη θέση ανάµεσα στις χώρες της ΕΟΚ, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι σηµαντική αιτία θνησιµότητας (8,7 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσµού) και αποτελεί την τρίτη σε σειρά αιτία θανάτου από κακοήθη νεοπλάσµατα. Η συχνότητα στα δύο φύλα είναι παρόµοια, µε τη διαφορά, ότι στους άνδρες είναι αυξηµένη η συχνότητα του καρκίνου του ορθού. Η πιθανότητα ενός ατόµου, χωρίς συµπτώµατα, να αναπτύξει στη διάρκεια της ζωής του τη νόσο πλησιάζει το 6% και για τα δύο φύλα, ενώ περίπου.

Αίτια εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου 

Ο καρκίνος παχέος εντέρου δεν έχει γνωστή αιτιολογία. Πιστεύεται ότι στη δηµιουργία του συµµετέχουν γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Οι γενετικοί παράγοντες µπορεί να καθορίσουν ποια άτοµα έχουν την προδιάθεση να αναπτύξουν τη νόσο, ενώ οι διαιτητικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες µπορεί  να καθορίσουν ποιά από τα παραπάνω άτοµα σε κίνδυνο, τελικά θα εµφανίσουν τον καρκίνο.

  • ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
  • Αίµα µέσα ή πάνω στα κόπρανα
  • Αναιµία
  • Αλλαγή της σύστασης των κοπράνων. Εµφάνιση διάρροιας ή δυσκοιλιότητας ή εναλλαγή διάρροιας δυσκοιλιότητας.
  • Φούσκωµα, κοιλιακός πόνος.
  • Αίσθηµα ότι το έντερο δεν αδειάζει πλήρως µετά την κένωση.
  • Απώλεια βάρους χωρίς εµφανή αιτία (δίαιτα κλπ).
  • Επίµονη κόπωση.

Αυτές οι εκδηλώσεις µπορεί να υποδηλώνουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβληµα στο παχύ έντερο, που δεν είναι κατ’ ανάγκη καρκίνος. Χρειάζεται όµως να ελεγχθούν από το γιατρό  ιδιαίτερα αν επιµένουν πάνω από δύο εβδοµάδες.

Παράγοντες Κινδύνου 

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου αυτού είναι πολυάριθμοι και  είναι αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης αλληλεπίδρασης γονιδίων και περιβαλλοντικών παραγόντων/τρόπου ζωής. Ορισμένοι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου φαίνεται ότι είναι: υπερβολική κατανάλωση ενέργειας (κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας τροφής), διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη και ζάχαρη και χαμηλή σε ίνες, κόκκινα κρέατα (ιδιαίτερα τα καλοψημένα σε υψηλή θερμοκρασία), επεξεργασμένα δημητριακά (π.χ. λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά, πατάτες, κέικ, επιδόρπια), αλκοόλ, ωμέγα-6 και τρανς-λιπαρά οξέα (που απαντώνται σε υδρογονωμένα φυτικά έλαια - πανταχού παρόντα σε fast food), σίδηρος, σωματική αδράνεια, παχυσαρκία, χρόνια γαστρεντερική φλεγμονή, δυσκοιλιότητα και φυσικά οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, πολυπόδων ή άλλων καρκίνων.

Οι φυτικές ίνες γενικά βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου ακριβώς επειδή οδηγούν σε μειωμένη παραγωγή δευτερογενών χολικών οξέων, απορροφούν χολικά οξέα, αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων αραιώνοντας έτσι τους καρκινογόνους παράγοντες, μειώνουν το χρόνο διέλευσης (το χρόνο που χρειάζεται για να διέλθουν από το γαστρεντερικό σωλήνα η τροφή και πιθανά καρκινογόνα), μειώνουν την θερμιδική πρόσληψη, και μειώνουν το pΗ με την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας. Είναι σημαντικό να καταναλώνονται τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες ίνες για τα οφέλη αυτά.Μια ακόμα πολύ σημαντική δράση των διατροφικών ινών προκύπτει έμμεσα μέσω του μεταβολισμού τους από τη χλωρίδα του εντέρου - το γνωστό μας μικροβίωμα. Τα "καλά" βακτήρια του εντέρου τροφοδοτούνται από διαλυτές ίνες και παράγουν ενώσεις που ονομάζονται λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, τα οποία έχουν αντικαρκινική δράση.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μια "ύπουλη ασθένεια" γιατί στα αρχικά στάδια (στα οποία είναι και ιάσιμος) μπορεί να μην δώσει καθόλου συμπτώματα. Για το λόγο αυτό η παγκόσμια κοινότητα Γαστρεντερολόγων συνιστά στα άτομα που δεν έχουν ιδιαίτερους επιβαρυντικούς παράγοντες (και χωρίς συμπτώματα) να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο για πολύποδες ή καρκίνο παχέος εντέρου μετά τα 50 έτη. Η συνήθης εξέταση είναι η κολονοσκόπηση.Σε άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό πολυπόδων ή καρκίνων του γαστρεντερικού ή/και άτομα με ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (ΙΦΝΕ) (ελκώδη κολίτιδα ή Crohn) ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να ξεκινά νωρίτερα, στα 40 έτη και πρέπει να γίνεται με κολονοσκόπηση που επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.Τώρα όμως υπάρχει μια μη επεμβατική εξέταση κοπράνων  ΠΡΟΛΗΨΗΣ του καρκίνου .

Ο πρωτοποριακός αυτός έλεγχος πραγματοποιείται σε 2 διαδοχικά δείγματα κοπράνων και περιλαμβάνει τον προσδιορισμό ή ανίχνευση 5 δεικτών: pH κοπράνων, ανίχνευση αιμοσφαιρίνης και συμπλόκου αιμοσφαιρίνης/απτοσφαιρίνης στα κόπρανα,, προσδιορισμός καλπροτεκτίνης και Μ2ΡΚ (πυρουβική κινάση τύπου Μ-2).

Ειδικότερα ο προσδιορισμός της Μ2ΡΚ στα κόπρανα αποτελεί ένα νέο δείκτη υψηλής εξειδίκευσης για την ανίχνευση καρκίνων του παχέος εντέρου, καθώς και πολυπόδων με μέγεθος >1 εκ. (και στις δύο περιπτώσεις με ή χωρίς αιμορραγία). Αν έχει σχηματιστεί όγκος, θα υπάρχει αύξηση στην ποσότητα του ενζύμου Μ2-ΡΚ.

Ποιες υπηρεσίες παρέχονται στο ενδοκρινολογικό μας ιατρείο; 

  • Σε κάθε ασθενή γίνεται λήψη πλήρους οικογενειακού και ιατρικού  ιστορικού, λήψης φαρμάκων και πλήρης κλινική εξέταση.
  • Ανάλογα με το περιστατικό γίνεται η κατάλληλη διερεύνηση τόσο σε ορμονικό όσο και σε βιοχημικό επίπεδο. Απεικονιστικός έλεγχος εάν και εφόσον χρειάζεται.
  • ΣΥΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΟΠΡΑΝΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΟΥΝ ΟΙ ΤΥΧΟΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΕ ΑΥΤΟ  ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΕΝΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ.Κατάλληλη συμβουλευτική (HEALTH COATCHING) για το πρόβλημα καθώς και εξατομικευμένα διατροφικά προγράμματα ανάλογα με την πάθηση.Για περισσότερες πληροφορίες κλείστε ραντεβού στο 2310443672 ή στείλτε email στο mariabougoulia@hotmail.com