ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ ΚΑΙ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Οι ελλείψεις των απαραίτητων για τον οργανισμό μας θρεπτικών συστατικών είναι πολύ συχνές, ακόμη και στον δυτικό κόσμο όπου η τροφή βρίσκεται σε αφθονία. Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού πάσχει από έλλειψη σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου. Αυτό οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, όπως η λανθασμένη προετοιμασία της τροφής, οι λάθος συνδυασμοί και η υπερβολική επεξεργασία των τροφίμων. Ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η βιταμίνη D , η οποία αν και συντίθεται στον οργανισμό μας μετά από έκθεση στον ήλιο, παρουσιάζει έλλειψη σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στις μεσογειακές χώρες, παρά την έντονη ηλιοφάνεια.

Ένα δεύτερο ζήτημα είναι η βιοδιαθεσιμότητα, η ποσότητα που απορροφάται από τον οργανισμό, σε σχέση με αυτή που καταναλώνουμε.Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι και οι αλληλεπιδράσεις των συστατικών μεταξύ τους, δημιουργώντας σύμπλοκα που μειώνουν σημαντικά την απορρόφησή τους. Για παράδειγμα, η πρόσληψη ενός άλατος σε περίσσια ποσότητα μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση των υπολοίπων αλάτων, όπως π.χ. το ασβέστιο, το οποίο κάνει σύμπλοκα με το φώσφορο, τα οποία δεν απορροφώνται και χάνονται στα κόπρανα. 

Πώς όμως επηρεάζει η έλλειψη βιταμινών και μικροθρεπτικών τον οργανισμό μας; Πέρα από την προφανή και πιο σημαντική απάντηση, την επίδραση δηλαδή στην υγεία μας, υπάρχουν πλέον πολλές θεωρίες που συνδέουν την αύξηση του σωματικού βάρους με την έλλειψη των συστατικών αυτών.

Η υπερβολική χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, έχει οδηγήσει σε μια σημαντική αλλαγή στη σύσταση των τροφών. Για παράδειγμα, πορτοκάλια που προέρχονται από εντατικές καλλιέργειες έχουν χαμηλότερη συγκέντρωση σε βιταμίνη C , ενώ παράλληλα έχουν και περισσότερες θερμίδες. Σύμφωνα με τις θεωρίες αυτές, οι ελλείψεις θρεπτικών συστατικών πυροδοτούν στον οργανισμό μας το αίσθημα της πείνας, προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες μας μέσω της τροφής. Καθώς όμως οι τροφές είναι πλέον κενές σε θρεπτικά συστατικά αλλά πλούσιες σε θερμίδες, ουσιαστικά ξεκινάμε έναν φαύλο κύκλο πείνας και κορεσμού της, καταναλώνοντας περισσότερες θερμίδες από αυτές που έχουμε ανάγκη και χωρίς να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του σώματός μας.

Η εξέταση θρεπτικών συστατικών μας επιτρέπει να δούμε τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που βοηθούν τον μεταβολισμό μας να λειτουργήσει καλύτερα, ενισχύοντας τους μηχανισμούς καύσης λίπους.Η έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων είναι η αιτία σε :

  • αίσθηση κόπωσης
  • αυξημένη πιθανότητα λοιμώξεων
  • αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης σοβαρών νοσημάτων (νευροκεφυλιστικά, καρκίνοι κ.α.)

 Είναι πλέον συχνή η διαπίστωση ανεπαρκών επιπέδων βιταμινών και ιχνοστοιχείων λόγω :

  • κακής διατροφής – υποσιτισμού λόγω δίαιτας – 
  • Χαμηλής διατροφικής αξίας τροφών λόγω εντατικής καλλιέργειας
  • δυσαπορρόφησης από προβλήματα στο γαστρεντερικό – λήψη φαρμάκων 

 Η μή ελεγχόμενη λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να μην είναι απαραίτητη, μπορεί δε να χτίσει τοξικά επίπεδα βιταμινών και ιχνοστοιχείων με δημιουργία σοβαρών προβλημάτων.Η εξέταση γίνεται στο ΙΑΤΡΕΙΟ. Αφού συμπληρωθεί ειδικό ερωτηματολόγιο ώστε να διερευνήσουμε  από τι παθήσεις ή προβλήματα υγείας υποφέρετε καθώς και τι φάρμακα παίρνετε.  Μετά τις πληροφορίες που θα μας δώσετε σχετικά με το ιστορικό σας θα γίνει μία αξιολόγηση για το ποιο συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε καλύτερα την πάθησή σας.. Στο σημείο αυτό και για την επαλήθευση της αξιολόγησης θα σας υποβάλουμε και σε ένα τεστ έλλειψης βιταμινών με μια ειδική συσκευή.  Η αξιολόγηση δεν γίνεται με τσίμπημα με βελόνα αλλά απλά με την επαφή ενός ειδικού μηχανήματος στα δάχτυλα των χεριών σας. 

Το μηχάνημα αυτό βασίζεται σε μία νέα τεχνολογία και μας υποδεικνύει χωρίς τσίμπημα ή λήψη αίματος την έλλειψη βιταμινών και μετάλλων.Η μέθοδος που χρησιμοποιούμε βασίζεται στον ηλεκτρομαγνητισμό και είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη. Η όλη διαδικασία βασίζεται στη μεθοδολογία ΕΠΑ που είχε δοκιμαστεί και αποδειχθεί από μια ομάδα ιατρών με επικεφαλής τον Δρ Reinhard Voll. Η μέθοδος αυτή έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και δεκαετίες από τις επαγγελματικές συσκευές για τη μέτρηση βιταμινών και μετάλλων.Το πρόγραμμα διατροφής του εξεταζόμενου διαμορφώνεται σύμφωνα με τα αποτελέσματα, συνταγογραφώντας, όπου κρίνεται απαραίτητο, επιπλέον συμπληρώματα διατροφής για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Περιλαμβάνονται οι εξής μετρήσεις:
Βιοτίνη
Φολικό οξύ (Β9)
Μαγνήσιο
Βιταμίνη Β1
βιταμίνη Β2
βιταμίνη Β6
Βιταμίνη C
βιταμίνη Ε
Ψευδάργυρος
Σελήνιο
Χρώμιο
Βιταμίνη Α
Γλυκοζαμίνη
βιταμίνη Β12
Μαγγάνιο
βιταμίνη Β3
Ωμέγα 3-6 λιπαρά οξέα
βιταμίνη Β5
βιταμίνη D
Ασβέστιο

Για περισσότερες πληροφορίες κλείστε ραντεβού στο 2310443672 ή στείλτε email στο mariabougoulia@hotmail.com