ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ
O τρόπος με τον οποίο θα γεράσουμε θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα ζήσουμε.» Αριστοτέλης
Τα επίπεδα στο αίμα ορισμένων ορμονών, μειώνονται με την αύξηση της ηλικίας. Για το λόγο αυτό μερικοί πιστεύουν ότι η γήρανση του σώματος, σχετίζεται με τη μείωση των ορμονών. Γι’ αυτό το λόγο, υπάρχει η θεωρία ότι η αποκατάσταση αυτών των ορμονών, μπορεί να επιβραδύνει, να μειώσει ή και να σταματήσει τον μηχανισμό της γήρανσης.
OΡΜΟΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ!!!
Μπορεί η ορμονοθεραπεία να γυρίσει πίσω τους δείκτες του βιολογικού μας ρολογιού;
Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι η γήρανση είναι μια φυσική κατάσταση που όλοι περνάμε.Η ορμονοθεραπεία βρίσκεται πάνω από 70 χρόνια στην υπηρεσία της ιατρικής ,όμως πρόσφατα τέθηκε και στη διάθεση της κοσμητικής, προκαλώντας διαμάχη στην επιστημονική κοινότητα.
Ποιες ορμόνες υπόσχονται αιώνια νεότητα
- Αυξητική ορμόνη (HGH, Human Growth Hormone): Ευθύνεται για την ανάπτυξη των παιδιών και μειώνεται στο αίμα μετά την εφηβεία. Όσοι τη συστήνουν υποστηρίζουν ότι βοηθά στη δημιουργία των μυών, στην ανανέωση της ενέργειας και στην κατανάλωση του λίπους.
- Μελατονίνη: Συντίθεται στον εγκέφαλο και είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση του ύπνου. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να δρα κατά της αϋπνίας και της αποδιοργάνωσης του βιολογικού μας ρολογιού εξαιτίας του jet-lag.
- Τεστοστερόνη: Αντρική σεξουαλική ορμόνη που υπάρχει σε μικρότερες ποσότητες στις γυναίκες. Η μείωση των επιπέδων της στο αίμα σχετίζεται με μυϊκή αδυναμία, οστεοπόρωση, μείωση ενέργειας και σεξουαλικής διάθεσης.
- DHEA (διυδροεπιανδροστερόνη): Μετατρέπεται από τον οργανισμό σε οιστρογόνα και τεστοστερόνη. Όσοι την προτείνουν ισχυρίζονται ότι επιβραδύνει τη γήρανση, αυξάνει τη μυϊκή και οστική δύναμη, ευνοεί την καύση του λίπους, βελτιώνει τις γνωσιακές ικανότητες, ενδυναμώνει την άμυνα του οργανισμού και προστατεύει από χρόνιες νόσους.
- Ορμονική θεραπεία υποκατάστασης σε πρώιμη εμμηνόπαυση με συνδυασμό προγεστερόνης και οιστρογόνων ή μόνο με οιστρογόνα
- IGF-1 (σωματομεδίνη) είναι ορμόνη που προάγει την ανάπλαση των ιστών και σχετίζεται άμεσα με την αίσθηση νεότητας, την ζωηρότητα και την φυσική κατάσταση του οργανισμού
Από πολλούς η αυξητική ορμόνη θεωρείται το ελιξίριο της νεότητας.Η αυξητική ορμόνη κάποιοι ισχυρίζονται ότι:
• Σταματά τη γήρανση και γυρίζει το βιολογικό ρολόι μέχρι και 20 χρόνια πίσω.
• Η αυξητική ορμόνη βοηθά στην απώλεια του βάρους στον ύπνο.
• Η αυξητική ορμόνη μειώνει το σωματικό λίπος χωρίς γυμναστική.
• Η αυξητική ορμόνη αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας.
• Η αυξητική ορμόνη βοηθά στην απόκτηση νεανικού δέρματος.
• Η αυξητική ορμόνη βελτιώνει τον ύπνο.
Η αυξητική ορμόνη παράγεται από την υπόφυση του εγκεφάλου. Έχει καθοριστικό ρόλο στη σωματική ανάπτυξη των παιδιών όπως, επίσης, και στη συντήρηση των ιστών και οργάνων του σώματος σε τη διάρκεια της ζωής.Με την αύξηση της ηλικίας, η παραγωγή της αυξητικής ορμόνης μειώνεται. Η μείωση των επιπέδων της ορμόνης στον οργανισμό, αρχίζει μετά την ηλικία των 40 ετών.Η χορήγηση της αυξητικής ορμόνης δεν έχει εγκριθεί για ενήλικες στους οποίους παρουσιάζεται η φυσιολογική, λόγω ηλικίας μείωση των επιπέδων της ορμόνης.Η ιδέα για τη χρησιμοποίηση της αυξητικής ορμόνης για σκοπούς καταπολέμησης και πρόληψης της γήρανσης, γεννήθηκε όταν μερικές έρευνες σε ενήλικες έδειξαν ότι οι ενέσεις της ορμόνης είχαν ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η αύξηση της οστικής πυκνότητας και μυϊκής μάζας, η μείωση του σωματικού λίπους, η βελτίωση της συσταλτικότητας της καρδίας, η αύξηση των δυνατοτήτων άσκησης και η βελτίωση της ψυχικής διάθεσης και δραστηριοποίησης.Τα από του στόματος χορηγούμενα συμπληρώματα που ενισχύουν την παραγωγή της ενδογενούς αυξητικής ορμόνης χρονολογούνται από το 1981 σε μια μελέτη που χρησιμοποιήθηκε λυσίνη και αργινίνη. Η πρόσληψη της αργινίνης, της λυσίνης και της ορνιθίνης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης.
Πρόσθετα εξετάζουμε παράγοντες που βοηθούν στην ανάπλαση των ιστών του οργανισμού ή προφυλάσσουν από την φθορά τους, επίσης εξετάζουμε παράγοντες που εξασθενούν μακροχρόνια τον οργανισμό και εξειδικευμένους δείκτες φλεγμονής. Φυλλικό οξύ (folic acid) και βιταμίνη Β12 (Vit. B12): αποτελούν αναγεννητικές βιταμίνες των κυττάρων του οργανισμού. Έλλειψη τους αλλά και σημαντική περίσσεια τους μπορεί να προκαλέσουν μη επιθυμητές αντιδράσεις στον οργανισμό. Η βιταμίνη D3-25(ΟΗ) με την αντιοξειδωτική, αντικαρκινική και ανοσοενισχυτική δράση της, προφυλάσσει από την γήρανση πολλά όργανα του οργανισμού και κυρίως τα οστά. Η λιποδιαλυτή βιταμίνη Ε (Vit. E), προφυλάσσει το καρδιαγγειακό σύστημα, αναζωογονεί τα επιδερμικά κύτταρα και γενικότερα έχει ευεργετική δράση. Σε συνδυασμό με το φυλλικό οξύ, θεωρούνται οι βιταμίνες που ρυθμίζουν την υγιή σεξουαλική υγεία και έκφραση των ανθρώπων.
Η βιταμίνη Α (Vit. A), βοηθά στην ανάπλαση των κυττάρων και ιδιαίτερα του δέρματος. Υψηλά επίπεδα όμως της βιταμίνης μπορεί να αποδειχθούν έντονα ηπατοτοξικά. Η λοίμωξη από κυτταρομεγαλοϊό (CMV), δρά δυναμικά ως γηραντικός παράγοντας στον οργανισμό. Άτομα που έχουν περάσει την λοίμωξη θα πρέπει να είναι επιπρόσθετα προσεκτικά σε κρυώματα και εποχικές ασθένειες.
Κορτιζόλη (Cort): Η σημαντικότερη ίσως ορμόνη του στρες. Πιθανά υψηλά επίπεδα της, δημιουργούν αυξημένες φθορές στα οστά, εξασθενούν το ανοσοποιητικό, έχουν διαβητογόνο δράση και γενικά απορρυθμίζουν τον οργανισμό.
Ομοκυστεΐνη (Hcy): Δείκτης φλεγονών των αγγείων και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις διαβήτη, δυσλιπιδαιμίας και αθηρωματικής νόσου. Αυξημένες τιμές μπορεί να μετρηθούν και σε περιπτώσεις έλλειψης της βιταμίνης Β9 (φυλλικού οξέος), παχυσαρκίας, γενικότερης φλεγμονής, σε καπνιστές, και γενικότερα σε καταστάσεις αυξημένου ρυθμού γήρανσης του οργανισμού.
Οξειδωτικό τεστ - Τεστ επιγενετικής
- Σε κάθε περίπτωση, λαμβάνουμε υπόψη μας τις πραγματικές ανάγκες του ασθενούς και έχοντας υπόψη τα αντικειμενικά επιστημονικά δεδομένα για την κάθε θεραπεία που προτείνεται, μπορεί να συμβουλεύσουμε τον ασθενή για την πλέον κατάλληλη θεραπεία και με τους λιγότερους κίνδυνους για αυτόν. Για περισσότερες πληροφορίες κλείστε ραντεβού στο 2310443672 ή στείλτε email στο mariabougoulia@hotmail