ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ

Στο ιατρείο μας παρέχονται σύγχρονες υπηρεσίες ενδοκρινολογίας μέσα από 30ετη  πείρα της ιατρού τόσο σε νοσοκομειακό  όσο και σε ιδιωτικό επίπεδο, σε ασθενείς που καλύπτουν όλο το φάσμα των ενδοκρινολογικών νοσημάτων και όχι μόνο.

Ποιες υπηρεσίες παρέχονται στο ενδοκρινολογικό μας ιατρείο;

 • Σε κάθε ασθενή γίνεται λήψη πλήρους οικογενειακού και ιατρικού ιστορικού και πλήρης κλινική εξέταση.Ενδοκρινολογική διερεύνηση προς αποκλεισμό δευτεροπαθών ή γενετικών αιτιών υπερλιπιδαιμίας.Υπολογισμός καρδιαγγειακού κινδύνου.Σχεδιασμός και παρακολούθηση υπολιπιδαιμικής αγωγής.Ανάλογα με το περιστατικό γίνεται η κατάλληλη διερεύνηση τόσο σε ορμονικό όσο και σε βιοχημικό επίπεδο. Απεικονιστικός έλεγχος εάν και εφόσον χρειάζεται.

 • Σύνθεση σώματος (ΒΙΑ),
  Με την τεχνική αυτή έχουμε τη δυνατότητα να μετρήσουμε:
 • - Σύσταση σώματος σε μυϊκό, λιπώδη ιστό, άλιπο μάζα και νερό 
 • - Βασικό μεταβολισμό 
 • - Λειτουργία κυττάρων (δείκτης υγείας) 
 • - Κατακράτηση υγρών & αφυδάτωση
 • - Θρέψη σε κυτταρικό επίπεδο…Ώστε να δοθεί εξατομικευμένη διατροφή και οδηγίες για την κατάλληλη ποσότητα υγρών και θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός σας για σωστή ανάπτυξη, θρέψη και μακροζωία
 • - Κατάλληλη συμβουλευτική (HEALTH COATCHING) για το πρόβλημα καθώς και εξατομικευμένα διατροφικά προγράμματα ανάλογα με την πάθηση.
 • Mέτρηση ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟΥ ΣΤΡΕΣ το οποίο είναι γνωστό ότι είναι γενεσιουργός αιτία παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών νοσημάτων,  πλήθους ασθενειών καθώς και καρκινογένεσης.

ROSA TEST:  µέτρηση µονοξειδίου του αζώτου) 

 • Μία µέθοδος αναίµακτη που αποτελεί πρώιµο δείκτη ανίχνευσης στεφανιαίας νόσου
 • Το µονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ) παίζει σηµαντικό ρόλο σε πολλές βιολογικές διαδικασίες και δρα ως ένα σηµαντικό αγγειοδιασταλτικό και νευροδιαβιβαστικό (σηµατοδοτικό) µόριο σε όλους τους οργανισµούς.Η εξέταση ROSA προσδιορίζει τα επίπεδα του ΝΟ στη σίελο. Έχει ιδιαίτερη σηµασία στην παρακολούθηση και αντιµετώπιση καρδιαγγειακών νοσηµάτων, σακχαρώδους διαβήτη.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΡΕΞΗΣ - Η ΛΙΠΙΔΟΜΙΚΗ της κυτταρικής

μεμβράνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων:fat profile

Μία έγκυρη διαγνωστική υποστήριξη για την πρόληψη, τη θεραπεία και την ενίσχυση της ποιότητας ζωής.Ένα νέο σύνορο της ιατρικής άνοιξε με την εξερεύνηση της λιπιδαιμικής σύνθεσης της κυτταρικής μεμβράνης.Με την λιπιδομική ανάλυση λαμβάνεται ένα δυναμικό πλαίσιο της κυτταρικής μεμβράνης, το οποίο απορρέει από διάφορους παράγοντες: τις συνήθειες της ζωής και τον μεταβολισμό του υποκειμένου σε μια μη ισορροπημένη δίαιτα – παχυσαρκία, ΥΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ ή μια κατάσταση κυτταρικού στρες.Η απομάκρυνση από τις φυσιολογικές τιμές λόγω ενζυματικής, μεταβολικής ή διαιτητικής ανεπάρκειας μπορεί να σημαίνει μία δύσκολη κατάσταση για το κύτταρο, έστω κι αν δεν εκδηλωθούν συμπτώματα ασθενειών.Το κύτταρο που εκφράζει καλύτερα το γενικό λιπιδικό πλαίσιο είναι το ερυθροκύτταρο, δηλαδή το ερυθρό αιμοσφαίριο.Στο ερυθρό αιμοσφαίριο, το οποίο φτάνει σε όλες τις περιοχές του οργανισμού, ανταλλάσσοντας αέρια και θρεπτικά συστατικά. Η λιπιδική ισορροπία της μεμβράνης είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη λειτουργία αυτών των ανταλλαγών αντιμετωπίζοντας μία συνολική ισορροπία.

Τα λιπίδια των αιμοπεταλίων και των λεμφοκυττάρων είναι ρυθμισμένα για τις εξειδικευμένες λειτουργίες των κυττάρων αυτών στην πήξη και ανοσοποίηση και δεν αντικατοπτρίζουν μία συνολική κατάσταση.Τα λιπίδια του πλάσματος και του ολικού αίματος δεν παρέχουν πληροφορίες για τη λειτουργική και τη μεταβολική κατάσταση της κυτταρικής μεμβράνης και κυμαίνονται ανάλογα με τη διατροφή των ημερών πριν την ανάλωση.Η λιπιδική εξέταση, ήδη γνωστή σε ερευνητικό επίπεδο είναι πλέον διαθέσιμη στο κοινό με το όνομα FAT-PROFILE.

Τι είναι το FAT-PROFILE

Το FAT-PROFILE γεννήθηκε μέσω της εμπειρίας της έρευνας του CNR (Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών) γνωστό σε διεθνές επίπεδο.Το FAT-PROFILE αποτελεί μία πλήρη προσέγγιση για την παρακολούθηση του λιπιδομικού προφίλ της μεμβράνης των ερυθροκυττάρων (ερυθρών αιμοσφαιρίων).Το FAT-PROFILE επικεντρώνεται στην ερυθροκυτταρική μεμβράνη, διότι ο οργανισμός κάνει μία επιλογή για την κατασκευή της, επιδιώκοντας να διατηρήσει σε βέλτιστα επίπεδα τις ιδιότητες της διαπερατότητας και της ρευστότητας για τις κυτταρικές λειτουργίες.Τα λιπίδια της συγκεκριμένης μεμβράνης προέρχονται από την λειτουργία της βιοσύνθεσης, βασιζόμενης σε ιδιαίτερα και γενετικά χαρακτηριστικά, καθώς και το σύνηθες διατροφικό καθεστώς του “ασθενούς’’.Με το FAT-PROFILE ελέγχεται το επίπεδο της “υγείας “ της κυτταρικής μεμβράνης του “ασθενούς’’, ώστε να βρεθεί έλλειμμα ή πλεόνασμα λιπαρών οξέων και παρουσία TRANS λιπιδίων και να τεθεί σε δράση μία εξατομικευμένη στρατηγική διατροφικής συμπλήρωσης.

Η διατροφή μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της υγείας και μπορεί να βοηθήσει τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΩΝ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ δεδομένου ότι οι διαταραχές στην χοληστερόλη και στα τριγλυκερίδια μπορεί να αποτελέσουν την αρχή καρδιοπαθειών.

LP Cholox Test (Προσδιορισμός οξειδωμένης χοληστερόλης)

Οξειδωμένη χοληστερόλη ένας επιπλέον παράγοντας κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων.Ο ρόλος της χοληστερόλης (ολικής, LDL- και HDL-χοληστερόλης), των τριγλυκεριδίων και της αυξημένης αρτηριακής πίεσης στην αρτηριοσκλήρωση είναι γνωστός. Επιπλέον ανάγκη για την πρόληψη εμφάνισης καρδιαγγειακού νοσήματος αποτελεί η εξέταση προσδιορισμού της οξειδωμένης χοληστερόλης. 

Η παρουσία ελευθέρων ριζών και άλλων δραστικών μορφών οξυγόνου (Ο2) οδηγεί στην υπεροξείδωση των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και της χοληστερόλης, που βρίσκονται στην κυκλοφορία, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται υπεροξείδια των λιπαρών οξέων και παράγωγα οξειδωμένης χοληστερόλης. Τα υπεροξείδια των λιπαρών οξέων και τα παράγωγα οξειδωμένης χοληστερόλης συνοψίζονται με τον όρο οξειδωμένη χοληστερόλη και διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στην καταστροφή των τοιχωμάτων των αγγείων και στο σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας. Οι αθηρωματικές πλάκες στενεύουν τον αυλό των αγγείων και επιβραδύνουν την αιματική ροή. 

Το σημαντικό πλεονέκτημα της νέας μεθόδου έναντι των κλασικών μεθόδων προσδιορισμού κλασμάτων χοληστερόλης είναι ότι, ενώ τα επίπεδα της μη οξειδωμένης ολικής και LDL-χοληστερόλης υποδηλώνουν προδιάθεση δημιουργίας αθηρωματικών πλακών, τα επίπεδα της οξειδωμένης χοληστερόλης υποδηλώνουν υπαρκτό κίνδυνο, γιατί η χοληστερόλη με αυτήν τη μορφή συσσωρεύεται στις αθηρωματικές πλάκες. Οι αυξημένες τιμές οξειδωμένης χοληστερόλης μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω επιδείνωση σε άτομα που ήδη πάσχουν από καρδιαγγειακό νόσημα.Τώρα είναι πλέον δυνατόν να προσδιοριστεί η οξειδωμένη χοληστερόλη με μία νέα, γρήγορη και ευαίσθητη μέθοδο. Η μέθοδος είναι απλή και δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία.Η οξειδωμένη χοληστερόλη προκαλεί: 

 1. Αυξημένη εναπόθεση ασβεστίου στα αρτηριακά τοιχώματα που αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες της αθηροσκλήρωσης 
 2. Διακοπή της ροής του αίματος 

Ο μηχανισμός, μέσω του οποίου ασκούνται αυτές οι δράσεις είναι ο εξής; 

Αύξηση της οξειδωμένης χοληστερόλης στο αίμα συνδυάζεται με αυξημένη σφιγγομυελίνη στα αρτηριακά τοιχώματα και κυρίως στα σημεία διακλάδωσης των αρτηριών που αιματώνουν την καρδιά. Η αύξηση της σφιγγομυελίνης με τη σειρά της προκαλεί ασβεστοποίηση των αγγείων.

Για περισσότερες πληροφορίες κλείστε ραντεβού στο 2310443672 ή στείλτε email στο mariabougoulia@hotmail.com