Έλεγχος άξονας θυρεοειδούς-εντέρου

Πώς επηρεάζει το ευερέθιστο έντερο την λειτουργία  του θυρεοειδούς;

Γιατί ενώ έχουμε ρυθμισμένο τον θυρεοειδή μας αισθανόμαστε κουρασμένοι, δυσφορία στο έντερο, κακή διάθεση και τάση να παχαίνουμε?

Γνωρίζετε ότι όταν το έντερο έχει φλεγμονή, αυτό μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, όπως το ιώδιο και το σελήνιο, που είναι ζωτικής σημασίας για τη καλή λειτουργία του θυρεοειδούς;

Τρισεκατομμύρια βακτήρια βρίσκονται στο ανθρώπινο έντερο, , αλλά τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στο κόλον, όπου τα δύο κυρίαρχα στελέχη είναι τα Firmicutes και Bacteroides . Η βακτηριακή σύνθεση παρουσιάζει γεωγραφικές διαφορές και πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τη σύνθεση της μικροχλωρίδας, ξεκινώντας από τη μήτρα και συνεχίζοντας με τον τρόπο που γεννιέται ένα μωρό και εάν θηλάζει. Τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή έχουν μικρότερη ποικιλομορφία των εντερικών βακτηρίων. Επίσης η μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου επηρεάζεται -καταστρέφεται από την επίδραση της διατροφής, της χρήσης αντιβιοτικών, άλλων φαρμάκων, της επιγενετικής, του περιβάλλοντος και των ασθενειών. Η μικροχλωρίδα φαίνεται να φτάνει στην ωριμότητα ενός ενήλικα σε ηλικία περίπου τριών ετών, ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει σε οποιαδήποτε ηλικία από τους παράγοντες που αναφέρονται παραπάνω.

Μια υγιής μικροχλωρίδα του εντέρου δεν έχει μόνο ευεργετικές επιδράσεις στη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και στη λειτουργία του θυρεοειδούς. 

Οι ασθένειες του θυρεοειδούς και του εντέρου συνυπάρχουν συνήθως—η θυρεοειδίτιδα Hashimoto και η νόσος Grave΄s  είναι οι πιο κοινές αυτοάνοσες ασθένειες του θυρεοειδούς και συχνά συνυπάρχουν με την κοιλιοκάκη  και την ευαισθησία στη γλουτένη.

Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από τον κατεστραμμένο εντερικό φραγμό και την ακόλουθη αύξηση της εντερικής διαπερατότητας (leaky gut), επιτρέποντας στα αντιγόνα να περάσουν πιο εύκολα και να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα ή να αντιδράσουν διασταυρούμενα με εξωεντερικούς ιστούς, αντίστοιχα. Η δυσβίωση δεν έχει βρεθεί μόνο στις αυτοάνοσες θυρεοειδοπάθειες, αλλά έχει αναφερθεί και σε καρκίνωμα του θυρεοειδούς, στο οποίο παρατηρήθηκε αυξημένος αριθμός καρκινογόνων και φλεγμονωδών βακτηριακών στελεχών. Επιπροσθέτως, η σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου επηρεάζει τη διαθεσιμότητα βασικών μικροθρεπτικών συστατικών για τον θυρεοειδή αδένα. 

Το ιώδιο, ο σίδηρος και ο χαλκός είναι ζωτικής σημασίας για τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος χρειάζονται για τη μετατροπή της Τ4 σε Τ3 και η βιταμίνη D βοηθά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικου. Αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά συχνά διαπιστώνεται ότι μειωμένα ή και  ελλιπή στα αυτοάνοσα νοσήματα του θυρεοειδούς, με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία του. 

Η βαριατρική χειρουργική επίσης μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή απορρόφηση αυτών των θρεπτικών συστατικών και ενέχει αλλαγές στα επίπεδα της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) και της Τ3. 

Η χορήγηση  προβιοτικών έδειξε ευεργετικά αποτελέσματα στις ορμόνες του θυρεοειδούς και στη λειτουργία του θυρεοειδούς γενικότερα. 

Τα βακτήρια του εντέρου παίζουν ρόλο στη σύνθεση βιταμινών (βιταμίνη Κ, φολικό οξύ, βιταμίνη Β2, Β3, Β5, Β6, Β7 και Β12), στην  πέψη των διαιτητικών ινών, στη ρύθμιση της ανοσολογικής απόκρισης και στις ψυχικές διαταραχές. Όσον αφορά τη διατροφή, η σύνθεση της μικροχλωρίδας μπορεί να επηρεαστεί θετικά από διαιτητικές ίνες και άλλους προβιοτικούς παράγοντες.

Οι διαιτητικές ίνες έχουν μεγάλη σημασία για το έντερο καθώς η ζύμωσή τους και τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας  που προκύπτουν, χρησιμεύουν ως πηγή ενέργειας για τα εντεροκύτταρα. Επιπλέον, τα λιπαρά οξέα (ειδικά το βουτυρικό) επηρεάζουν την ανοσολογική ρύθμιση και έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα

Η αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα και η φλεγμονώδης ρύθμιση μιας εξασθενημένης μικροχλωρίδας φαίνεται ότι είναι πιθανό να προάγει αυτοάνοσα νοσήματα όπως οι αυτοάνοσες παθήσεις του θυρεοειδούς.

 Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto  είναι η πιο κοινή διαταραχή του θυρεοειδούς παγκοσμίως με γενικό επιπολασμό περίπου 10-12% και χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή, αυτοαντισώματα κατά της υπεροξειδάσης του θυρεοειδούς (TPO) και της θυρεοσφαιρίνης (TG), που οδηγεί σε υποθυρεοειδισμό και συχνά καταστροφή του θυρεοειδούς αδένα]. Η νόσος του Grave΄s  έχει επιπολασμό 1-1,5% και χαρακτηρίζεται από αυτοαντισώματα κατά των υποδοχέων διέγερσης του θυρεοειδούς (TSHR), προκαλώντας υπερδραστηριότητα του θυρεοειδούς. Οι συνέπειες αυτών των δύο αυτοανόσων  επηρεάζουν ολόκληρο τον μεταβολισμό του ανθρώπινου σώματος. 

Υπάρχει λοιπόν ένας σημαντικός άξονας θυρεοειδούς-εντέρου που ρυθμίζει αυτές τις αυτοάνοσες ασθένειες και οι ασθενείς συχνά αναφέρουν αλλαγές στην ποιότητα ζωής και στη λειτουργία του θυρεοειδούς σε σχέση με διατροφικές αλλαγές.

Εντερικές Επιδράσεις στον Θυρεοειδή

Η μικροχλωρίδα του εντέρου ρυθμίζει σε μεγάλο βαθμό την ομοιόσταση καθώς και την ανάπτυξη των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Ρυθμίζει αλλά και είναι θεμελιώδες για την ανάπτυξη του λεμφικού ιστού που σχετίζεται με το έντερο (GALT), όπου βρίσκεται πάνω από το 70% ολόκληρου του ανοσοποιητικού συστήματος . 

Μια αλλαγή στη σύνθεση των εντερικών βακτηρίων (δυσβίωση), μια βακτηριακή υπερανάπτυξη που αυξάνει την εντερική διαπερατότητα και μια στροφή σε προφλεγμονώδη κύτταρα είναι μερικοί από τους παράγοντες μικροβιακής επίδρασης στον θυρεοειδή . 

Οι ιωδοθυρονινο-αποϊωδινάσες παίζουν σημαντικό ρόλο στη μετατροπή της θυροξίνης (Τ4) στη δραστική της μορφή τριιωδοθυρονίνη (Τ3) ή στην αντίστροφη Τ3 (rT3), στην ανενεργή της μορφή . Η δραστηριότητα της δεϊωδινάσης έχει επίσης βρεθεί στο εντερικό τοίχωμα και θα μπορούσε να συμβάλει στα συνολικά επίπεδα Τ3 στο σώμα. 

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τη μικροχλωρίδα είναι η επίδρασή της στους νευροδιαβιβαστές όπως η ντοπαμίνη, η οποία μπορεί να αναστείλει την ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδούς (TSH). 

Κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη  είναι μια εντερική αυτοάνοση νόσος όπου το κλάσμα γλιαδίνης της γλουτένης πυροδοτεί μια σχετική ανοσοαπόκριση. 

 Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα σοβαρή φλεγμονή του εντερικού βλεννογόνου, ατροφία των λαχνών στο λεπτό έντερο και αυξημένη εντερική διαπερατότητα. Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν και να κυμαίνονται από δυσαπορρόφηση και γαστρεντερική δυσφορία (διάρροια, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα) έως εξωεντερικές εκδηλώσεις όπως έλλειψη σιδήρου, απώλεια βάρους, χρόνια κόπωση και άλλα μη ειδικά συμπτώματα, τα οποία μπορεί επίσης να μοιάζουν και να επικαλύπτουν αυτά του υποθυρεοειδισμού .

Μη κοιλιοκάκη -ευαισθησία στην γλουτένη

Ορίζεται ως μια μη αλλεργική, μη αυτοάνοση νόσος στην οποία η κατανάλωση γλουτένης μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της κοιλιοκάκης χωρίς συγκεκριμένα ανοσολογικά ευρήματα . Εάν υπάρχει μια αυτοάνοση πάθηση, όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η γλουτένη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και να οδηγήσει σε δυσβίωση στο έντερο. Η εξάλειψη της γλουτένης από τη διατροφή μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα, αλλά δεν είναι μόνο η γλουτένη που προκαλεί αυτά τα προβλήματα. Η φλεγμονώδης κατάσταση του εντέρου που μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα οφείλεται σε αρκετά περισσότερα από τη γλουτένη.

Η διατροφική φλεγμονή προκαλείται επίσης από:

 1. τη ζάχαρη
 2. τα επεξεργασμένα τρόφιμα
 3. τα τεχνητά πρόσθετα και γλυκαντικά
  Η ζάχαρη είναι εξαιρετικά φλεγμονώδης και μπορεί να επιδεινώσει την ανισορροπία των μικροβίων του εντέρου.

  Τα συμπτώματα, που εμφανίζονται συνήθως λίγο μετά την κατανάλωση τροφών που περιέχουν γλουτένη, περιλαμβάνουν εντερικές διαταραχές όπως αυτές που εντοπίζονται στην κοιλιοκάκη, κόπωση, αναιμία, ομίχλη του εγκεφάλου, τάση για κατάθλιψη , διαταραχές ύπνου, άγχος, διαταραχές στις κενώσεις, διαταραγμένες τιμές θυρεοειδικών τιμών, διαταραχές στην περίοδο, αυξημένη αρτηριακή πίεση, σάκχαρο και λιπίδια,δηλ συμπτώματα εντερικής δυσβίωσης.

Η ζονουλίνη, μια πρωτεΐνη που όταν ενεργοποιείται από τη γλουτένη ή ορισμένα βακτήρια, μπορεί να εκκριθεί από το λεπτό έντερο και να ρυθμίσει την ακεραιότητα και τη διαπερατότητα των μεσοκυτταρικών συνδέσεων. Όταν η γλουτένη προκαλεί απελευθέρωση ζονουλίνης, αποδυναμώνει τη σύνδεση μεταξύ των στενών συνδέσεων και σπάει τον εντερικό φραγμό. Γενικά, η έκφραση της ζονουλίνης είναι αυξημένη σε αυτοάνοσα νοσήματα

Η τοπική φλεγμονή αυξάνει την εντερική διαπερατότητα. Η εντερική διαπερατότητα επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Φάρμακα (π.χ. αναστολείς αντλίας πρωτονίων, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα), το στρες, το αλκοόλ, τα βακτήρια, οι κυτοκίνες, οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και η μικροβιακή δυσβίωση έχουν αρνητική επίδραση στην ακεραιότητα του εντέρου . Αντίθετα, η γλουταμίνη, οι πολυφαινόλες (που περιέχονται στον κουρκουμά, το πράσινο τσάι, τα εσπεριδοειδή κ.λπ.) και η βιταμίνη D βοηθούν στη διατήρηση της λειτουργίας του.  Τα προβιοτικά φαίνεται επίσης να υποστηρίζουν θετικά τη λειτουργία του εντερικού φραγμού.

 Η επούλωση του εντέρου είναι ένας συνδυασμός μείωσης των τροφών που αυξάνουν τη φλεγμονή και αύξησης πρόσληψης προβιοτικών και πρεβιοτικών.

Τα προβιοτικά είναι «καλά» βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας του εντέρου.

Πηγές προβιοτικών τροφίμων : Γιαούρτι, Κεφίρ, Κομπούχα, Ξυνολάχανο, Τουρσί, το κρασί και η μπύρα, οι πίκλες, τα μαλακά ωριμασμένα τυριά.

Τα πρεβιοτικά είναι ίνες που τρέφονται τα  υγιή βακτήρια στο έντερο και μπορούν να βελτιώσουν την ισορροπία των μικροβίων.

Πηγές πρεβιοτικών: Πικραλίδα, κρεμμύδι, Σκόρδο, Πράσα, Σπαράγγια, Λιναρόσπορος όσπρια, τα μήλα,  η βρόμη, η μπανάνα, το σιτάρι, το κριθάρι και τα προϊόντα ολικής άλεσης και το κακάο

 Μικροθρεπτικά συστατικά

Η μικροχλωρίδα επηρεάζει την πρόσληψη μετάλλων που σχετίζονται με τον θυρεοειδή, όπως το ιώδιο, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος. Όλα παίζουν ρόλο στην υποστήριξη της λειτουργίας του θυρεοειδούς και υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς και των  επιπέδων αυτών των μετάλλων.

Ιώδιο

Το ιώδιο είναι απαραίτητο για τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών και ένας μέσος ενήλικος οργανισμός περιέχει περίπου 15 έως 20 mg ιωδίου, που βρίσκεται κυρίως στον θυρεοειδή αδένα. Το ιώδιο απορροφάται στο στομάχι, το δωδεκαδάκτυλο και τη νήστιδα. 

Η ποσότητα ιωδίου στο έδαφος καθορίζει την περιεκτικότητα των τροφίμων σε ιώδιο, με αποτέλεσμα τοπικές διαφορές. Τα θαλασσινά και τα φύκια, ειδικά από το αλμυρό νερό, είναι πλούσια πηγή ιωδίου.  Ωστόσο, ο εμπλουτισμός με ιώδιο του αλατιού και των γαλακτοκομικών προϊόντων προσπαθεί να εξασφαλίσει καλύτερη συνολική παγκόσμια πρόσβαση σε πηγές ιωδίου.

Επιπλέον, η σόγια, η φαινοβαρβιτάλη, η φαινυτοΐνη, η καρβαμαζεπίνη, η ριφαμπικίνη, η προπρανολόλη, η αμιοδαρόνη και τα γλυκοκορτικοειδή παρεμβαίνουν στον μεταβολισμό του θυρεοειδούς και στην οργάνωση του ιωδίου

Σίδηρος

 Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη των βακτηρίων και η διαθεσιμότητα του σιδήρου επηρεάζει τη σύνθεση της μικροχλωρίδας.

Η χορήγηση συμπληρωμάτων σιδήρου (λόγω ατελούς απορρόφησης περίπου 20%) αυξάνει τον σίδηρο του παχέος εντέρου, οδηγώντας σε ανεπιθύμητες ενέργειες και αλλοίωση της μικροχλωρίδας. 

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την αποτελεσματική χρήση του ιωδίου και τη σύνθεση θυρεοειδικών ορμονών. Η έλλειψη σιδήρου είναι ένα κοινό εύρημα στον υποθυρεοειδισμό και διαγιγνώσκεται σε έως και 60% αυτών των ασθενών.

Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να συμβάλει σε μειωμένη σύνθεση, αποθήκευση και έκκριση θυρεοειδικών ορμονών λόγω της μειωμένης μεταφοράς οξυγόνου, σε  αυξημένη έκκριση TSH και αύξηση του μεγέθους του θυροειδούς αδένα.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα του θυρεοειδούς, καθώς και η ανεπάρκεια σιδήρου, είναι συχνά  στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και σχετίζονται με δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης. 

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό για τη λειτουργία και την ομοιόσταση του θυρεοειδούς.

Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου επηρεάζει τον θυρεοειδή αδένα σε πολλαπλά επίπεδα: η ανεπάρκεια ψευδαργύρου βλάπτει τη σύνθεση της TRH, αλλά και την TSH, T3 και T4.  Η σχέση μεταξύ ψευδάργυρου και διαταραχών του θυρεοειδούς φαίνεται να είναι αμφίδρομη, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο υποθυρεοειδισμός οδηγεί σε ανεπάρκεια ψευδαργύρου και η ανεπαρκής λήψη συμπληρωμάτων με ψευδάργυρο προκαλεί υποθυρεοειδισμό

Σελήνιο

Το σελήνιο είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο, που εμπλέκεται στο ανοσοποιητικό σύστημα και σε πολλές λειτουργίες του θυρεοειδούς. Η υπεροξειδάση της γλουταθειόνης, τα ισοένζυμα δεϊοδινάσης και η αναγωγάση της θειορεδοξίνης - που προστατεύουν τον θυρεοειδή αδένα από τις ελεύθερες ρίζες - είναι μερικές μόνο από τις > 20 ανθρώπινες σεληνοπρωτεΐνες. Ο θυρεοειδής αδένας περιέχει την υψηλότερη ποσότητα σεληνίου στο σώμα και υπό συνθήκες ανεπάρκειας, είναι σε θέση να συγκρατήσει το σελήνιο. Αν και πολύ χαμηλές ποσότητες σεληνίου απαιτούνται για τη δραστηριότητα της δεϊωδινάσης, η ανεπάρκεια σεληνίου μπορεί να μειώσει τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών και φαίνεται να έχει αντίκτυπο στη λειτουργία του θυρεοειδούς. Η περιεκτικότητα σε σελήνιο των φυτικών τροφίμων εξαρτάται από τη σύνθεση του εδάφους. Η διαθεσιμότητα σεληνίου στα φυτά επηρεάζεται επίσης από την υγρασία του εδάφους. Το σελήνιο επηρεάζει τη σύνθεση και τον αποικισμό της μικροχλωρίδας στο έντερο. 

Βιταμίνη D

Η στεροειδής ορμόνη βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την ομοιόσταση του ασβεστίου και των φωσφορικών αλάτων και είτε λαμβάνεται ως βιταμίνη D2 από τη διατροφή είτε συντίθεται ως βιταμίνη D3 από το δέρμα. Μελέτες σε ανθρώπους κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό συχνά παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D ή ανεπάρκειας βιταμίνης D από τους υγιείς μάρτυρες. 

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι μη παθογόνοι μικροοργανισμοί που μπορούν να φτάσουν ζωντανά στο κόλον, έχοντας ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία για τον ξενιστή τους. Στον υποθυρεοειδισμό και τον υπερθυρεοειδισμό, τα Lactobacillaceae και Bifidobacteriaceae είναι συχνά μειωμένα.  Τα συμπληρώματα συνβιοτικών είναι ένας συνδυασμός πρε-και προ-βιοτικών και μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ευεργετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με υποθυρεοειδισμό μειώνοντας σημαντικά την TSH, τη δόση της λεβοθυροξίνης και την κόπωση και αυξάνοντας την fT3. 

Τα προβιοτικά φαίνεται ότι μπορούν να συσσωρεύουν ιχνοστοιχεία όπως το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός και να τα ενσωματώνουν σε οργανικές ενώσεις. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και τα προβιοτικά λειτουργούν μέσω διαφορετικών οδών και όλα είναι ευνοϊκά για τον θυρεοειδή, θα μπορούσε να υπάρξει συνεργική επίδραση για την υγεία κατά την ενσωμάτωσή τους, ειδικά σε ανεπαρκείς συνθήκες. Τα προβιοτικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν επικουρική θεραπεία για παθήσεις του θυρεοειδούς.

Βαριατρική επέμβαση

Η βαριατρική χειρουργική περιλαμβάνει την γαστρεκτομή ( μανίκι ) (SG) και την γαστρική παράκαμψη Roux-en-Y (RYGB) και είναι οι πιο συχνά πραγματοποιούμενες επεμβάσεις για την παχυσαρκίας. 

Στην παχυσαρκία έχουμε  αλλαγές στον άξονα του υποθαλάμου- υπόφυσης -θυρεοειδούς παρόμοια με την πρωτοπαθή νόσο του θυρεοειδούς και το σωματικό βάρος φαίνεται να συσχετίζεται θετικά με τα επίπεδα TSH ορού. Οι υποκείμενοι μηχανισμοί προτάθηκε ότι επηρεάζονται από τις λιποκυτοκίνες του λιπώδους ιστού σε παχύσαρκους ασθενείς, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι διεγείρουν τη δραστηριότητα του θυρεοειδούς και συνεπώς αυξάνουν την TSH και την T3. Ο υποθυρεοειδισμός είναι ένα κοινό εύρημα σε παχύσαρκους ασθενείς, λόγω παρόμοιας ορμονικής αντίστασης όπως στον σακχαρώδη διαβήτη. 

 Καρκίνος θυροειδούς

Φαίνεται ότι  η μικροχλωρίδα του εντέρου συσχετίζεται με τον καρκίνο του θυρεοειδούς και τα οζίδια. 

Στον καρκίνο του θυρεοειδούς, η σχετική αφθονία των Clostridiaceae , Neisseria και Streptococcus είναι σημαντικά υψηλότερη, ενώ στους όζους του θυρεοειδούς, οι Streptococcus και Neisseria βρέθηκαν αυξημένοι σε σχέση με υγιή άτομα . Τα Clostridiaceae έχουν προφανώς καρκινογόνες επιδράσεις , ενώ ο στρεπτόκοκκος οδηγεί σε υψηλότερο κίνδυνο αδενωμάτων και καρκινωμάτων και η Neisseria έχει συνδεθεί με φλεγμονώδεις διαταραχές και παγκρεατική νόσο . Λαμβάνοντας υπόψη τον υψηλό επιπολασμό στους όζους του θυρεοειδούς και στον καρκίνο, αυτά τα τρία γένη θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στην καρκινογένεση του θυρεοειδούς. Ωστόσο, ο

Lactobacillus είναι σημαντικά μειωμένος σε ομάδες καρκίνου του θυρεοειδούς και οζιδίων. Φαίνεται ότι  η έλλειψη του γαλακτοβακίλλου μπορεί να προκαλέσει υψηλότερο οξειδωτικό στρες στον θυρεοειδή αδένα. 

Συμπεράσματα

Υπάρχουν πολλά δεδομένα ότι υπάρχει ισχυρός άξονας θυρεοειδούς-έντερου. Φαίνεται να εμφανίζει μια όχι πολύ γνωστή αλλά σημαντική συσχέτιση σχετικά με την επίδραση των βακτηρίων του εντέρου στο ανοσοποιητικό σύστημα και στη λειτουργία του θυρεοειδούς. Επιπλέον, υπάρχει υψηλότερος επιπολασμός της συνύπαρξης ασθενειών που σχετίζονται με τον θυρεοειδή και το έντερο, όπως ακριβώς η θυρεοειδίτιδα Hashimoto/Νόσος Graves και η κοιλιοκάκη/ευαισθησία  στη γλουτένη. Η δυσβίωση είναι ένα κοινό εύρημα στις διαταραχές του θυρεοειδούς. Αφενός, μεταβάλλει την ανοσολογική απόκριση προάγοντας φλεγμονή και μειώνοντας την ανοσολογική ανοχή, βλάπτοντας την εντερική μεμβράνη και προκαλώντας αύξηση της εντερικής διαπερατότητας, η οποία και πάλι οδηγεί όχι μόνο σε υψηλή έκθεση σε αντιγόνα, αλλά και σε τοπική φλεγμονή. Αφ 'ετέρου, Μπορεί να επηρεάσει άμεσα τα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών μέσω καταστολής της TSH. Η μικροχλωρίδα του εντέρου επηρεάζει επίσης την απορρόφηση των μετάλλων που είναι σημαντικά για τον θυρεοειδή, όπως το ιώδιο, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του θυρεοειδούς και υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς και των επιπέδων αυτών των μετάλλων. Για παράδειγμα, η ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε βρογχοκήλη, πιθανώς οζίδια του θυρεοειδούς, ακόμη και θυλακιώδες καρκίνο του θυρεοειδούς. Η υψηλή πρόσληψη ιωδίου μπορεί είτε να προκαλέσει υποθυρεοειδισμό είτε υπερθυρεοειδισμό σε ευαίσθητους ασθενείς. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη των βακτηρίων, η διαθεσιμότητα του σιδήρου επηρεάζει τη σύνθεση της μικροχλωρίδας και ταυτόχρονα, η μικροχλωρίδα επηρεάζει τη διαθεσιμότητα σιδήρου.

Τα προβιοτικά έχουν δείξει ευεργετικά αποτελέσματα στις παθήσεις του θυρεοειδούς και μπορούν να έχουν θετική επίδραση σε ιχνοστοιχεία όπως το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός. Επιπλέον, τα μικρόβια λειτουργούν ως δεξαμενή για την Τ3 και είναι σε θέση να αποτρέψουν τις διακυμάνσεις της θυρεοειδικής ορμόνης και έτσι μπορεί να είναι σε θέση να μειώσουν την ανάγκη για συμπλήρωμα Τ4. Τα προβιοτικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν επικουρική θεραπεία για παθήσεις του θυρεοειδούς.

Λαμβάνοντας υπόψη τις διάφορες πιθανές επιδράσεις της μικροχλωρίδας και των μικροθρεπτικών συστατικών στις λειτουργίες και τα φάρμακα του θυρεοειδούς, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νέες θεραπευτικές στρατηγικές για τη διαχείριση των παθήσεων του θυρεοειδούς και πιο συγκεκριμένα να προσαρμοστούν στους ασθενείς, ανάλογα με τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου τους. 

Βιβλιογραφικές αναφορές

 1. 1. Virili C., Fallahi P., Antonelli A., Benvenga S., Centanni M. Gut microbiota and Hashimoto’s thyroiditis. Rev. Endocr. Metab. Disord. 2018;19:293–300. doi: 10.1007/s11154-018-9467-y. 
 2. 2. de Oliveira G.L.V., Leite A.Z., Higuchi B.S., Gonzaga M.I., Mariano V.S. Intestinal dysbiosis and probiotic applications in autoimmune diseases. Immunology. 2017;152:1–12. doi: 10.1111/imm.12765. 
 3. 3. Rautava S., Luoto R., Salminen S., Isolauri E. Microbial contact during pregnancy, intestinal colonization and human disease. Nat. Rev. Gastroenterol. Hepatol. 2012;9:565–576 
 4. 4. Fröhlich E., Wahl R. Microbiota and thyroid interaction in health and disease. Trends Endocrinol. Metab. 2019;30:479–490
 5. 5. Maslowski K.M., MacKay C.R. Diet, gut microbiota and immune responses. Nat. Immunol. 2011;12:5–9
 6. 6. Fang H., Kang J., Zhang D. Microbial production of vitamin B(12): A review and future perspectives. Microb. Cell Factories. 2017;16:15.. 
 7. 7. Gu Q. Biosynthesis of Vitamins by Probiotic Bacteria. [(accessed on 10 June 2020)]; 
 8. 8. Bastiaanssen T.F.S., Cowan C.S.M., Claesson M.J., Dinan T.G., Cryan J.F. Making sense of … the microbiome in psychiatry. Int. J. Neuropsychopharmacol. 2019;22:37–52.
 9. 9. Köhling H.L., Plummer S.F., Marchesi J.R., Davidge K.S., Ludgate M. The microbiota and autoimmunity: Their role in thyroid autoimmune diseases. Clin. Immunol. 2017;183:63–74.
 10. 10. Mori K., Nakagawa Y., Ozaki H. Does the gut microbiota trigger hashimoto’s thyroiditis? Discov. Med. 2012;14:321–326. 
 11. 11. Caturegli P., De Remigis A., Rose N.R. Hashimoto thyroiditis: Clinical and diagnostic criteria. Autoimmun. Rev. 2014;13:391–397.
 12. 12. Hiromatsu Y., Satoh H., Amino N. Hashimoto’s thyroiditis: History and future outlook. Hormones. 2013;12:12–18 
 13. 13. Biesiekierski J. What is gluten? J. Gastroenterol. Hepatol. 2017;32:78–81

14.Fasano A. Zonulin, regulation of tight junctions, and autoimmune diseases. Ann. N. Y. Acad Sci. 2012;1258:25–33

 1. 15. Mu Q., Kirby J., Reilly C.M., Luo X.M. Leaky gut as a danger signal for autoimmune diseases. Front. Immunol. 2017;8:1–10.
 2. 16. Achamrah N., Déchelotte P., Coëffier M. Glutamine and the regulation of intestinal permeability: From bench to bedside. Curr. Opin. Clin. Nutr. Metab. Care. 2017;20:86–91. 
 3. 17. Bruno R., Giannasio P., Ronga G., Baudin E., Travagli J.P., Russo D., Filetti S., Schlumberger M. Sodium iodide symporter expression and radioiodine distribution in extrathyroidal tissues. J. Endocrinol. Investig. 2004;27:1010–1014.
 4. 18. De La Vieja A., Santisteban P. Role of iodide metabolism in physiology and cancer. Endocr. Relat. Cancer. 2018;25:R225–R245
 5. 19. Pearce E.N. Iodine deficiency disorders and their elimination. Indian J. Med. Res. 2017;148:120. 
 6. 20. Kawicka A., Regulska-Ilow B. Metabolic disorders and nutritional status in autoimmune thyroid diseases. Postepy Hig. Med. Dosw. 2015;69:80–90.
 7. 21. Hu S., Rayman M.P. Multiple nutritional factors and the risk of hashimoto’s thyroiditis. Thyroid. 2017;27:597–610.
 8. 22. Velluzzi F., Caradonna A., Boy M.F., Pinna M.A., Cabula R., Lai M.A., Piras E., Corda G., Mossa P., Atzeni F., et al. Thyroid and celiac disease: Clinical, serological, and echographic study. Am. J. Gastroenterol. 1998;93:976–979.
 9. 23. Zimmermann M.B. The influence of iron status on iodine utilization and thyroid function. Annu. Rev. Nutr. 2006;26:367–389.
 10. 24. Zhang H., Teng X., Shan Z., Wang Z., Li C., Yu X., Mao J., Wang W., Xie X., Teng W. Association between iron deficiency and prevalence of thyroid autoimmunity in pregnant and non-pregnant women of childbearing age: A cross-sectional study. Chin. Med. J. 2019;132:2143–2149
 11. 25. Regina T. Effect of nutrients and dietary substances on thyroid function and hypothyroidism. Demetra. 2016;11:427–444. 
 12. 26. Drutel A., Caron P. Selenium and the thyroid gland: More good news for clinicians. Clin. Endocrinol. 2013;78:155–164.
 13. 27. Combs G.F. Selenium in global food systems. Br. J. Nutr. 2001;85:517–547
 14. 28. Hill C., Guarner F., Reid G., Gibson G.R., Merenstein D.J., Pot B., Morelli L., Canani R.B., Flint H.J., Salminen S., et al. Expert consensus document: The international scientific association for probiotics and prebiotics consensus statement on the scope and appropriate use of the term probiotic. Nat. Rev. Gastroenterol. Hepatol. 2014;11:506–514.
 15. 29. Trapani K.M., Boghossian L.J., Caskey E. Clostridium subterminale Septicemia in a Patient with Metastatic Gastrointestinal Adenocarcinoma. Case Rep. Infect. Dis. 2018;2018:1–3.

Για περισσότερες πληροφορίες κλείστε ραντεβού στο 2310443672 ή στείλτε email στο mariabougoulia@hotmail.com