3 Επιγενετικοί λόγοι που ο διαλογισμός βοηθά στην μείωση του άγχους

Αισθάνεστε αγχωμένοι; Δεν είστε οι μόνοι. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA), οι άνθρωποι ζουν με άγχος σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που θεωρούνται υγιή. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η APA διαπίστωσε ότι οι τέσσερις πρώτες πηγές άγχους είναι τα χρήματα, η εργασία, οι οικογενειακές ευθύνες και οι ανησυχίες για την υγεία.

 

Είστε νευρικοί σχετικά με διάφορα που συμβαίνουν στη ζωή σας;

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το υπερβολικό στρες μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία σας. Όταν το άτομο δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το άγχος τότε μπορεί να βλάψει την υγεία του και να οδηγήσει σε γήρανση.

Αυτό που πρέπει να σκεφτείτε, όμως, είναι πως θα μειώσετε το στρες και θα βελτιώσετε την υγεία σας. Mια παλαιά πρακτική που μειώνει το στρες και βελτιώνει την υγεία είναι ο διαλογισμός. Η επιγενετική έχει αποδείξει ότι η τεχνική του διαλογισμού έχει πολλά οφέλη για την υγεία και την μείωση του άγχους.

Η επιγενετική είναι ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο πεδίο έρευνας που επικεντρώνεται στις χημικές τροποποιήσεις που επιτελούνται στο DNA, που αλλάζουν τον φαινότυπο χωρίς να μεταβάλλουν την υποκείμενη γενετική ακολουθία. Η μεθυλίωση του DNA και οι τροποποιήσεις των ιστονών είναι δύο από τους πιο κοινούς επιγενετικούς μηχανισμούς που επηρεάζουν την γονιδιακή έκφραση. Νέες επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν και περιγράφουν τις μοριακές αλλαγές και τα επιγενετικά οφέλη που συνδέονται με το διαλογισμό.

3 παράγοντες που ο διαλογισμός μπορεί να μειώσει επιγενετικά το στρες και να βελτιώσει την υγεία σας:

1. Μειώστε την επιγενετική επιβλαβή φλεγμονή

μέσω του διαλογισμού

Ο διαλογισμός θα μπορούσε να μειώσει επιγενετικά τις βλαβερές συνέπειες της φλεγμονής.

Η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με πλήθος προβλημάτων - όπως κατάθλιψη, νόσο του Alzheimer, καρκίνο και παχυσαρκία και άλλα.

Ο διαλογισμός δρα ηρεμώντας το μυαλό και το σώμα.

Μελετώντας τα μονοπύρηνα κύτταρα του αίματος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι την ημέρα της πρακτικής του διαλογισμού σε έμπειρους διαλογιζόμενους, διαπίστωσαν μειωμένη έκφραση των γονιδίων ιστόνης αποακετυλάσης (HDAC2, HDAC3 και HDAC9) οι οποίες πιστεύεται ότι ρυθμίζουν φλεγμονώδεις οδούς, καθώς και μειωμένη έκφραση δύο προ -φλεγμονωδών γονίδιων - RIPK2 και COX2 [4].

Με το διαλογισμό συχνά, μπορείτε να ανακάμψετε φυσικά από το άγχος και να μειώσετε την επιβλαβή φλεγμονή. Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ο διαλογισμός θα μπορούσε να επηρεάσει τα HDACs και φλεγμονώδεις οδούς με τρόπο παρόμοιο με αυτό των αντι-φλεγμονωδών φάρμακων όπως οι αναστολείς της αποακετυλάσης ιστόνης (HDACi).

  1. 2. Διατηρήστε το μήκος των τελομερών

Όχι μόνο μπορείτε να μειώσετε τη φλεγμονή, αλλά και να προστατεύσετε τα χρωμοσώματα σας. Το τελομερές είναι μια περιοχή του DNA, χωρίς μεγάλη πληροφοριακή αξία, που βρίσκεται στο τέλος του χρωμοσώματος και προστατεύει τη χρήσιμη γενετική πληροφορία από τη φθορά. Η πληροφορία που καθιστά το κύτταρο βιολογικά ενεργό βρίσκεται στο μεσομερές, το οποίο προστατεύεται από το τελομερές καθώς και το ένζυμο τελομεράση, η οποία βοηθά στην αναδόμηση και επιμηκύνει τα τελομερή, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία και μελετώνται από την επιγενετική. Η δραστηριότητα της τελομεράσης θεωρείται ότι συνδέεται με το ψυχολογικό στρες και τη σωματική υγεία .

Αλλά με απλό διαλογισμό, μπορεί να είστε σε θέση να διατηρήσετε το μήκος των τελομερών και να αυξήσετε την δραστηριότητα τελομεράσης. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στον Cancer, οι ερευνητές βρήκαν το μήκος των τελομερών αυξήθηκε μετά τον διαλογισμό ενώ σε άτομα που δεν έκαναν διαλογισμό τα τελομερή τους μειώθηκαν σε μήκος.

Η δυσλειτουργία ή η μείωση του σωματικού λίπους έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη όγκων και συνδέεται με καρκίνο της ουροδόχου κύστης, των οστών, των πνευμόνων και των νεφρών. Επίσης, τα τελομερή είναι μικρότερα σε μήκος σε άτομα με διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, υψηλά επίπεδα στρες και μπορεί να ρυθμίζονται από το ψυχολογικό στρες  Με βάση μια έρευνα, οι άνθρωποι που αισθάνονται στρες θα μπορούσε να είναι σε θέση να βελτιώσει το μήκος των τελομερών τους και τη δράση της τελομεράσης με διαλογισμό, που ενδεχομένως επηρεάζουν θετικά τα επίπεδα της γονιδιακής έκφρασης και την ανακούφιση του στρες.

  1. 3. μειώστε τον κινδύνο εμφάνισης καρκίνουΠρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ο διαλογισμός και κάποιες παρόμοιες αλλαγές στο life style μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Μια μικρή μελέτη που έγινε από τον Δρ Ντιν Όρνις και από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με χαμηλού κινδύνου καρκίνου του προστάτη οι οποίοι υποβλήθηκαν για μια ώρα σε διαλογισμό και ασκήσεις αναπνοής κάθε μέρα, μαζί με άλλες δραστηριότητες όπως βάδισμα και γιόγκα μείωσαν την έκφραση των γονιδίων που σχετίζονταν με τον καρκίνο [5]. Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η οικογένεια των ογκογονιδίων RAS (RAN, RAB14 και RAB8A) ήταν κατασταλμένη ως αποτέλεσμα των ανωτέρω δραστηριοτήτων.

Αν και αυτό ήταν μόνο μια προκαταρκτική μελέτη, η έρευνα δείχνει ότι υπερμεθυλίωση των CpG νησιδίων έχει συχνά ως αποτέλεσμα την επιγενετική σίγαση ή απενεργοποίηση των γονιδίων που σχετίζονται με την ανάπτυξη του καρκίνου , οι διάφορες ομοιοπολικές τροποποιήσεις σε πρωτεΐνες της ιστόνης, όπως φωσφορυλίωση, ακετυλίωση, ή μεθυλίωση , εμπλέκονται σε κρίσιμες φυσιολογικές και παθολογικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της ογκογένεσης. Τροποποιήσεις των ιστονών, παράλληλα με άλλους επιγενετικούς μηχανισμούς όπως μεθυλίωση των CpG νησιδίων, μπορεί συμμετέχει στη ρύθμιση της δραστηριότητας του γονιδίου, που συμπεριλαμβάνει των μεταγραφή, την επιδιόρθωση και την αντιγραφή, και μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και την ασθένεια του καρκίνου .

Η Ανάλυση των βιοχημικών μονοπατιών που αναπτύσσονται κατά την καρκινογένεση αποκάλυψε σημαντική διαφοροποίηση των βιολογικών διαδικασιών κατά τον διαλογισμό , γεγονός που υποδηλώνει ότι ο διαλογισμός μπορεί πραγματικά σε μοριακό επίπεδο να αμβλύνει τις διεργασίες που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου. Τα αποτελέσματά τους έδειξαν μείωση των οδών που περιλαμβάνουν τον μεταβολισμό και την τροποποίηση πρωτεϊνών, την ενδοκυτταρική κυκλοφορία πρωτεϊνών και την φωσφορυλίωση των πρωτεϊνών ως αποτέλεσμα του διαλογισμού και άλλων δραστηριοτήτων. Αυτές οι διαφορές φαίνεται να βελτιώνουν την υγεία και αυτές οι μελέτες δείχνουν μια επιγενετική σχέση ανάμεσα στον διαλογισμό και τα πιθανά οφέλη του για τη μείωση της ασθένειας. Την επόμενη φορά που αισθάνεστε άγχος, αφιερώστε λίγο χρόνο για να αναπνεύσετε και θα μπορούσατε να εκπλαγείτε με το πόσο αποτελεσματικός θα μπορούσε να είναι ο διαλογισμός.

Bailey Kirkpatrick

* Αποποίηση: Τα σημεία που παρουσιάζονται εδώ αντιπροσωπεύουν μια κερδοσκοπική άποψη του συγγραφέα με βάση σχετικές επιστημονικές δημοσιεύσεις σε μελέτες σε ζώα και ανθρώπους.

References:

  1. Carlson, L. E., Beattie, T. L., Giese-Davis, J., Faris, P., Tamagawa, R., Fick, L. J., Degelman, E. S. and Speca, M. (2015). Mindfulness-based cancer recovery and supportive-expressive therapy maintain telomere length relative to controls in distressed breast cancer survivors. Cancer, 121: 476–484.
  2. Epel, E., Daubenmier, J., Moskowitz, J.T., Folkman, S., Blackburn, E. Can meditation slow rate of cellular aging? Cognitive stress, mindfulness, and telomeres.Ann N Y Acad Sci, 1172: 34-53.
  3. Esteller, M. (2006). Epigenetics provides a new generation of oncogenes and tumour-suppressor genes. British Journal of Cancer, 94(2), 179–183.
  4. Kaliman, P., Álvarez-López, M.J., Cosín-Tomás, M., Rosenkranz, M.A., Lutz, A., Davidson, R.J. (2014). Rapid changes in histone deacetylases and inflammatory gene expression in expert meditators.Psychoneuroendocrinology, 40: 96-107.
  5. Ornish, D., Magbanua, M.J.,  Weidner, G., Weinberg, V., Kemp, C., Green, C., Mattie, M.D., Marlin, R., Simko, J., Shinohara, K., Haqq, C.M., Carroll, P.R. (2008). Changes in prostate gene expression in men undergoing an intensive nutrition and lifestyle intervention. PNAS, 105(24): 8369-8374.
  6. Robin, J.D., Ludlow, A.T., Batten, K., Magdinier, F., Stadler, G., Wagner K.R., Shay, J.W., &. Wright, W.E. (2014). Telomere position effect: regulation of gene expression with progressive telomere shortening over long distances.Genes & Development, 28: 2464-2476.