Υποθυρεοειδισμός

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μία κατάσταση στην οποία ο θυρεοειδής αδένας παράγει μικρότερη ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών από την φυσιολογική.
Ο υποθυρεοειδισμός είναι η πιο συνηθισμένη διαταραχή του θυρεοειδούς.Εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες, αυξάνει με την ηλικία και σχετίζεται με κληρονομική προδιάθεση.

Αιτίες υποθυρεοειδισμού: 

Η πιο κοινή αιτία του υποθυρεοειδισμού παγκοσμίως οφείλεται η έλλειψη ιωδίου, αλλά μπορεί να προκαλείται και από πολλούς άλλους παράγοντες. Μπορεί να προκύψει από την κακή λειτουργία του αδένα ή την αφαίρεση του θυρεοειδούς μερική ή ολικήή από προσβολή και καταστροφή του αδένα από ραδιενεργό ιώδιο, σαν αυτοάνοσο νόσημα (θ. Hashimoto).Στην θυρεοειδίτιδα Hashimoto, το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει τον θυρεοειδή αδένα, τον καταστρέφει βαθμιαία και έτσι δεν μπορεί να παράγει τις απαιτούμενες θυρεοειδικές ορμόνες ενώ μπορεί να σχετίζεται και με αυξημένοάγχος ή διαταραχές ψυχισμού.Σπάνια αιτία υποθυρεοειδισμού είναι όταν δεν λειτουργεί κανονικά η υπόφυση (κεντρικός υποθυρεοειδισμός).Τα επίπεδα τωνθυρεοειδικώνορμονών στο αίμα έχουν άμεση επίπτωση στις μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού και τη λειτουργία του συμπαθητικού συστήματος.Όταντα επίπεδα των θυρ. ορμονών είναι ελαττωμένα εμφανίζονται αρκετά προβλήματα σε διάφορα συστήματα του οργανισμού.Στα νεογνά και βρέφη(συγγενής υποθυρεοειδισμός ), ο σοβαρός υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε κρετινισμό (πνευματική υστέρηση)

Συμπτώματα υποθυρεοειδισμού:

 • Κόπωση
 • Κατάθλιψη
 • Ευαισθησία στο κρύο
 • Αύξηση βάρους (όχι πάνω από 3-6 kg) και κατακράτηση υγρών
 • Ξηρό δέρμα και μαλλιά
 • Δυσκοιλιότητα
 • Μυϊκές κράμπες και πόνος στις αρθρώσεις
 • Υπερπρολακτιναιμία-γαλακτόρροια
 • Αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα
 • Αραίωση του έξω τρίτου των φρυδιών
 • Διαταραχές εμμήνουρύσεως(συχνότερη και μεγαλύτερης ποσότητας
 • Διαταραχές γονιμότητας

ΣΕ ΣΟΒΑΡΟ ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟ:

 • Δυσλειτουργία μνήμης
 • Βραδυψυχισμό
 • Βραδυκαρδία
 • Μειωμένα αντανακλαστικά
 • Τριχόπτωση
 • Αναιμία
 • Υπνηλία
 • Μεταπτώσεις διάθεσης
 • Μειωμένη λίμπιντο στους άνδρες λόγω μειωμένης σύνθεσης τεστοστερόνης
 • Οίδημα στο πρόσωπο και πόδια
 • Κίτρινη χροιά στο δέρμα λόγω μη σωστής μετατροπής του β-καροτένιου σε βιτ. Α

Αυτά τα συμπτώματα δεν βρίσκονται μόνο στον υποθυρεοειδισμό, ενώ πολλοί ασθενείς με υποθυρεοειδισμό μπορεί να έχουν μόνο ένα ή δύο από τα ως άνω συμπτώματα.Ευτυχώς με μία απλή εξέταση αίματος μπορεί να διαγνωσθεί ο υποθυρεοειδισμός σε πρώιμα στάδια και να συμβουλευθείτε τον ενδοκρινολόγο σας.

ΠΟΙΑ ΑΤΟΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΓΙΑ ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟ:

 1. Τα νεογέννητα και όσοι έχουν βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό θυρεοειδοπαθειών.
 2. Όσοι έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. 

 3. Όσοι πάσχουν από λεύκη, ρευματοειδή αρθρίτιδα, ανεπάρκεια επινεφριδίων και γενικώς από νοσήματα του ανοσοποιητικού.
 4. Όσοι υποφέρουν από διάφορες αλλεργίες. 

 5. Οι γυναίκες 1-2 μήνες μετά τον τοκετό.

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:

 1. Κλινική εξέταση(απαραιτήτως)
 2. Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς
 3. Εκτίμηση θυρεοειδικών ορμονών (εξέταση αίματος γιαFT4 και TSH,
 4. Αντιμικροσωμιακά και αντιθυρεοεισφαιρικά αντισώματα 

ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ:


Ο Έλεγχος της θυρεοειδικής λειτουργίας πρέπει να γίνει πριν συλλάβει η γυναίκα ή μόλις συλλάβει και καθ’ όλη την διάρκεια της κύησης και κυρίως τις πρώτες 10 εβδομάδες. Αλλιώς επηρεάζεται το έμβρυο και η έκβαση της κύησης.


ΘΕΡΑΠΕΙΑ:


Ο υποθυρεοειδισμός θεραπεύεται με την χορήγηση θυρεοειδικών ορμονών υπόμορφή δισκίου (χάπι).Η θεραπεία εκλογής είναι η θυροξίνη η οποία παρασκευάζεται συνθετικά και είναι ακριβώς η ίδια με την Τ4 που φτιάχνει ο θυρεοειδής αδένας.Η ρύθμιση των επιπέδων της στο αίμα εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, όπως μεταβολές στο βάρος ή τη δραστηριότητα του ατόμου, ο τρόπος ζωής, φάρμακα, άλλες παθήσεις κλπ.Η εκτίμηση για την σωστή δοσολογία θα πρέπει να γίνει μετά 30 ημέρες.

Η υπερδοσολογία (χορήγηση θυροξίνης σε πολύ μεγαλύτερη δόση της απαιτούμενης) σε χρόνια λήψη μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οστικής μάζας ιδίως μετά την εμμηνόπαυση, σε διαταραχή της καρδιακής λειτουργίας και σε διαταραχή του καρδιακού ρυθμού(κολπική μαρμαρυγή) ιδίως σε ηλικιωμένα άτομα.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ανέχετε υποθυρεοειδισμό οπωσδήποτε πρέπει να παίρνετε με συνέπεια την θεραπεία σας.Αλλιώς θα έχετε σοβαρά προβλήματα.Αν έχετε τουλάχιστον ένα από τα προαναφερθέντα συμπτώματα ή αν υπάρχει θυρεοειδοπάθεια στην οικογένεια σας θα πρέπει να ζητήσετε από τον γιατρό σας να κάνετε εξέταση αίματος. Εάν το αποτέλεσμα δείξει υποθυρεοειδισμό τότε οι συγγενείς σας α΄ βαθμού θα πρέπει να ελεγχθούν

ΣΥΧΝΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Να πάρω τη θυροξίνη μου την ημέρα που θα κάνω εξετάσεις για το θυρεοειδή ή όχι;

H θυροξίνη χορηγείται σε περίπτωση υποθυρεοειδισμού και κατά κανόνα λαμβάνεται το πρωί. Συνιστούμε οι ενδοκρινολόγοι συνήθως στους ασθενείς μας να μην πάρουν θυροξίνη το πρωί των εξετάσεων, αλλά αμέσως μετά.

Ο λόγος είναι ότι η θυροξίνη τροφοδοτεί τον οργανισμό με την ορμόνη Τ4, η οποία μετριέται στο πλαίσιο των εξετάσεων του θυρεοειδούς. Έτσι, η λήψη της θα μπορούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Αυτή η πιθανότητα είναι όμως μικρή, επειδή η θυροξίνη έχει μεγάλη διάρκεια δράσης στον οργανισμό (7-8 ημέρες), γεγονός που σημαίνει ότι τα επίπεδά της δεν μεταβάλλονται ιδιαίτερα από τη μία ημέρα στην άλλη ή από μία και μόνο δόση. Εάν πάντως, ξεχαστείτε και πάρετε θυροξίνη το πρωί των εξετάσεων, καλό είναι να ενημερώσετε το μικροβιολόγο και τον ενδοκρινολόγο σας, προκειμένου να το λάβουν υπόψη τους στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες ή ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά στο 2310 – 443672 ή ηλεκτρονικά στο mariabougoulia@hotmail.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Υπερθυρεοειδισμός Θυρεοειδής και κύηση »