Τα λιπίδια είναι η χοληστερόλη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Τα αυξημένα λιπίδια αποτελούν παράγοντα κινδύνου για νόσους των αγγείων της καρδιάς και είναι η συχνότερη αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες.

Τα λιπίδια του οργανισμού είναι:

  1. Η χοληστερόλη
  2. Τα τριγλυκερίδια
  3. Τα φωσφολιπίδια και
  4. Τα ελεύθερα λιπαρά οξέα.  

Τα λιπίδια προέρχονται είτε από τις τροφές είτε από ενδογενή σύνθεση στο ήπαρ κυρίως από υδατάνθρακες.

Η χοληστερόλη δεν περιέχει λιπαρά οξέα. Χρησιμεύει κυρίως για την σύνθεση των στεροειδικών ορμονών, χολικών αλάτων και για την ακεραιότητα των κυτταρικών μεμβρανών.Τα τριγλυκερίδια χρησιμεύουν για την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας.

Τα τριγλυκερίδια είναι εστέρες της γλυκερόλης με λιπαρά οξέα. Για να μεταφερθούν στο πλάσμα η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια πρέπει να ενωθούν με πρωτείνες - τις αποπρωτείνες- οπότε σχηματίζουν τις λιποπρωτείνες.

Οι λιποπρωτείνες του πλάσματος είναι:

τα χυλομικρά, οι VLDL, οι LDL και η HDL.

Τα χυλομικρά είναι τα αναλογικά πλουσιότερες σε λιπίδια λιποπρωτείνες. Στις άλλες λιποπρωτείνες μειώνονται τα λιπίδια, ενώ αυξάνεται η αναλογία των αποπρωτεινών.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΑΠΟΠΡΩΤΕΙΝΩΝ

  1. Κάνουν ευδιάλυτους τους εστέρες χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων
  2. Ρυθμίζουν την αντίδραση χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων με ένζυμα.

Τα χυλομικρά περιέχουν κυρίως τριγλυκερίδια,

οι VLDL περιέχουν πολύ περισσότερα τριγλυκερίδια από ότι χοληστερόλη, ενώ οι LDL περιέχουν περισσότερη χοληστερόλη. Αρκετή χοληστερόλη υπάρχει στις HDLλιποπρωτείνες. Απλουστεύοντας τα πράγματα μπορούμε να πούμε ότι οι VLDL είναι ο κύριος φορέας των ενδογενών τριγλυκεριδίων, ενώ η η LDL είναι ο κύριος φορέας της χοληστερόλης.

Τα τριγλυκερίδια διακρίνονται σε εξωγενή και ενδογενή.

Τα εξωγενή προέρχονται από την εντερική απορρόφηση και μεταφέρονται με τα χυλομικρά. Για την πλήρη κάθαρση των χυλομικρών απα το πλάσμα απαιτούνται 12 ώρες από το τελευταίο γεύμα. Τα ενδογενή τριγλυκερίδια εκκρίνονται από το ήπαρ ενσωματωμένα στο μόριο της VLDL λιποπρωτείνης.

Οι VLDL υπό την επίδραση διαφόρων παραγόντων χάνουν τα τριγλυκερίδια και μετατρέπονται σε LDL. Η μετατροπή αυτή γίνεται στο ήπαρ.

Οι LDL περιέχουν μικρή ποσότητα τριγλυκεριδίων και μεγάλη ποσότητα χοληστερόλης. Θεωρούνται οι πλέον αθηρογόνες. Η HDL ( καλή χοληστερόλη) παράγεται στο ήπαρ, το έντερο αλλά και στους περιφερικούς ιστούς. Η HDL φαίνεται πως απομακρύνει τη χοληστερόλη από τους περιφερικούς ιστούς. ΗHDL πιστεύεται ότι δρά προστατευτικά ελαττώνοντας τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Για περισσότερες πληροφορίες ή ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά στο 2310 – 443672 ή ηλεκτρονικά στο mariabougoulia@hotmail.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Εντερική χλωρίδα και παχυσαρκία Ρύθμιση όρεξης »