Ρύθμιση όρεξης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Όπως οι υπόλοιπες ‘-ομικές’ (γενομική, πρωτεομική), οι οποίες αντιμετωπίζουν με δυναμικό τρόπο τα μόρια που υπάρχουν στους ζωντανούς οργανισμούς, η λιπιδομική μελετά τα μόρια που είναι γνωστά ως λιπίδια ή λίπη.Όχι μόνο μελετά τη δομή, αλλά και τη λειτουργία και τις παραλλαγές τους που καθορίζοντια από διάφορες φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις συνεπώς,θεωρεί τα λιπίδια ως αναπόσπαστα στοιχεία του πολύπλοκου κυτταρικού μεταβολισμού.Ποιες πληροφορίες παρέχει η λιπιδομική για την κυτταρική μεμβράνη.

Η λιπιδομική παρέχει πολλές πληροφορίες σχετικές με ένα σημαντικό τμήμα του κυττάρου, τη μεμβράνη,καθώς ακολουθεί τις μεταβολές του λιπιδιμικού περιεχομένου, ως αποτέλεσμα της κατάστασης του ατόμου, την ύπαρξη κληρονομικότητας, τη δίαιτά του και τον τρόπο ζωής του, καθώς και την ενδεχόμενη δημιουργία παθολογικών καταστάσεων.

Η ΛΙΠΙΔΟΜΙΚΗ της κυτταρικής μεμβράνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων:

Μία έγκυρη διαγνωστική υποστήριξη για την πρόληψη, τη θεραπεία και την ενίσχυση της ποιότητας ζωής.Η σημασία της ΛΙΠΙΔΟΜΙΚΗΣ ανάλυσης Ένα νέο σύνορο της ιατρικής άνοιξε με την εξερεύνηση της λιπιδιμικής σύνθεσης της κυτταρικής μεμβράνης.Με την λιπιδομική ανάλυση λαμβάνεται ένα δυναμικό πλαίσιο της κυτταρικής μεμβράνης, το οποίο απορρέει από διάφορους παράγοντες: τις συνήθειες της ζωής και τον μεταβολισμό του υποκειμένου σε μια μη ισορροπημένη δίαιτα ή μια κατάσταση κυτταρικού στρες.

Η απομάκρυνση από τις φυσιολογικές τιμές λόγω ενζυματικής, μεταβολικής ή διαιτητικής ανεπάρκειας μπορεί να σημαίνει μία δύσκολη κατάσταση για το κύτταρο, έστω κι αν δεν εκδηλωθούν συμπτώματα ασθενειών.Το κύτταρο που εκφράζει καλύτερα το γενικό λιπιδικό πλαίσιο είναι το ερυθροκύτταρο, δηλαδή το ερυθρό αιμοσφαίριο.Στο ερυθρό αιμοσφαίριο, το οποίο φτάνει σε όλες τις περιοχές του οργανισμού, ανταλλάσσοντας αέρια και θρεπτικά συστατικά. Η λιπιδική ισορροπία της μεμβράνης είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη λειτουργία αυτών των ανταλλαγών αντιμετωπίζοντας μία συνολική ισορροπία.

Τα λιπίδια των αιμοπεταλίων και των λεμφοκυττάρων είναι ρυθμισμένα για τις ξειδικευμένες λειτουργίες των κυττάρων αυτών στην πήξη και ανοσοποίηση και δεν αντικατοπτρίζουν μία συνολική κατάσταση.Τα λιπίδια του πλάσματος και του ολικού αίματος δεν παρέχουν πληροφορίες για τη λειτουργική και τη μεταβολική κατάσταση της κυτταρικής μεμβράνης και κυμαίνονται ανάλογα με τη διατροφή των ημερών πριν την ανάλωση.Η λιπιδική εξέταση, ήδη γνωστή σε ερευνητικό επίπεδο είναι πλέον διαθέσιμη στο κοινό με το όνομα FAT-PROFILE.

Τι είναι το FAT-PROFILE

Το FAT-PROFILE γεννήθηκε μέσω της εμπειρίας της έρευνας του CNR (Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών) γνωστό σε διεθνές επίπεδο.Το FAT-PROFILE αποτελεί μία πλήρη προσέγγιση για την παρακολούθηση του λιπιδομικού προφίλ της μεμβράνης των ερυθροκυττάρων (ερυθρών αιμοσφαιρίων).Το FAT-PROFILE επικεντρώνεται στην ερυθροκυτταρική μεμβράνη, διότι ο οργανισμός κάνει μία επιλογή για την κατασκευή της, επιδιώκοντας να διατηρήσει σε βέλτιστα επίπεδα τις ιδιότητες της διαπερατότητας και της ρευστότητας για τις κυτταρικές λειτουργίες.

Τα λιπίδια της συγκεκριμένης μεμβράνης προέρχονται από την λειτουργία της ιοσύνθεσης, βασιζόμενης σε ιδιαίτερα και γενετικά χαρακτηριστικά, καθώς και το συνήθες διατροφικό καθεστώς του υποκειμένου.Με το FAT-PROFILE ελέγχεται το επίπεδο της “υγείας “ της κυτταρικής μεμβράνης του υποκειμένου, ώστε να βρεθεί έλλειμα ή πλεόνασμα λιπαρών οξέων και παρουσία TRANS λιπιδίων και να τεθεί σε δράση μία εξατομικευμένη στρατηγική διατροφικής συμπλήρωσης

Πότε είναι χρήσιμο το FAT PROFILE;

Σε φυσιολογικές καταστάσεις σχετιζόμενες με την ποιότητα ζωής:

 • Δίαιτα και διατροφή
 • Γήρανση
 • Αθλητική δραστηριότητα
 • Παρακολούθηση της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας

Σε παθολογικές καταστάσεις:

 • Δερματολογία
 • Αλλεργίες
 • Ασθένειες του ανοσοποιητικού
 • Αναγνώριση των παραγόντων κινδύνου σε καρδιαγγειακό επίπεδο
 • Παχυσαρκία
 • Δυσλιπιδαιμικές και μεταβολικές διαταραχές
 • Παχυσαρκία
 • Οφθαλμολογία
 • Νευροεκφυλιστικές ασθένειες
 • Αυτισμός
 • Κατάθλιψη
 • Κυστική ίνωση

και γενικότερα για να οριστεί μία διατροφική στρατηγική που να υποστηρίζει την ποιότητα ζωής σε πληθώρα παθολογικών καταστάσεων.

Ή αν απαιτείται, μία θρεπτική/διατροφική πρόταση με διατροφικές ενδείξεις για την υποβοήθηση της θεραπευτικής παρέμβασης.

Πως πραγματοποιείται το FAT PROFILE;

Αρκούν μια λήψη αίματος (2ml είναι επαρκή), τα οποία αποστέλλονται στο εργαστήριο Λιπιδομικής της Lipinutragen όπου θα επεξεργασθούν και θα αναλυθούν και η συμπλήρωση ενος ερωτηματολογίου με το ιστορικό και τις συνήθεις διατροφικές συνήθειες.

Για περισσότερες πληροφορίες ή ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά στο 2310 – 443672 ή ηλεκτρονικά στο mariabougoulia@hotmail.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τα λιπίδια είναι η χοληστερόλη